Η ΚΑΘΑΙΡΕΣΗ ΚΟΥΛΟΥΜΠΑΡΙΤΣΗ ΚΟΡΥΦΗ ΤΟΥ ΠΑΓΟΒΟΥΝΟΥ

Standard

Όποιος διαφωνεί διαγράφεται! Πρόεδροι: Κουλουμπαρίτσης ΟΑΣΑ, Ανωμερίτης Πειθαρχικού!

ΕΠΟΧΗ 6/2/11

Δευτέρα, 07 Μάρτιος 2011 04:40

Κορυφή του παγόβουνου φαίνεται να αποτελεί για την ΠΑΣΚΕ η καθαίρεση του Ν. Κουλουμπαρίτση από τη θέση του γραμματέα της παράταξης στην ΕΘΕΛ και η «υποχρεωτική» παραίτησή του που ακολούθησε από τη θέση του προέδρου των εργαζομένων του ΟΑΣΑ. Ιδιαίτερα αποκαλυπτικός στη γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, υποστήριξε ότι η «παραίτησή» του λόγω “φόρτου εργασίας” από την ΠΑΣΚ/ΕΘΕΛ δρομολογήθηκε από τη στιγμή που αρνήθηκε τις υποδείξεις του υπουργείου να σταματήσει τις απεργίες. «Μου ζήτησαν να παίξω το ρόλο του απεργοσπάστη», τόνισε στρέφοντας τα βέλη του εναντίον των συντρόφων του όχι μόνο στην ΕΘΕΛ, αλλά και στην ΠΑΣΚ/ΓΣΕΕ που δρομολόγησαν την παραίτησή του παίρνοντας ουσιαστικά οδηγίες από την κυβέρνηση και το κόμμα.

Είναι χαρακτηριστικό το πώς είδε ο Μικροπολιτικός στα ΝΕΑ την «παραίτηση» Κουλουμπαρίτση: «Από αιχμές κατά του Γιάννη Παναγόπουλου, ως γραµµατέα της ΠΑΣΚΕ, συνοδεύτηκε η παραίτηση του Νίκου Κουλουµπαρίτση από το Συνδικάτο Εργαζοµένων του ΟΑΣΑ. Η κυβέρνηση, δια του υπουργού Μεταφορών Δηµήτρη Ρέππα, είχε ακολουθήσει ήπια γραµµή κατά των απεργών στις συγκοινωνίες. Ο Παναγόπουλος έχει βασική µέριµνα τη διατήρηση της απασχόλησης, αλλά κρατάει γραµµή σοβαρότητας χωρίς εξαλλοσύνες και λαϊκισµούς ως πρόεδρος της ΓΣΕΕ. Αντιθέτως, το Συνδικάτο του ΟΑΣΑ επί Κουλουµπαρίτση είχε οδηγηθεί σε ακραίες συµπεριφορές, µε τις διαρκείς στάσεις και απεργίες που ταλαιπωρούσαν τους επιβάτες. Ούτως ή άλλως, φαίνεται ότι οι εσωτερικές αντιθέσεις του ΠΑΣΟΚ γίνονται διαµάχες πίσω από το παραβάν…»

Η επιστροφή… Κολλά

Ο αλησμόνητος Χρήστος Σταμούλος και ο ανεκδιήγητος-συμβιβασμένος Αντρέας Κολλάς

Ουσιαστικά «Τα Νέα» ομολογούν ότι για την καθαίρεση… μόχθησαν από κοινού Ρέππας και Παναγόπουλος, καθώς μια τέτοια εξέλιξη βόλευε και τους δύο. Ο πρώτος δεν θα έχει (;) πια το διαρκή πονοκέφαλο των απεργιών και μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, ο δεύτερος μπορεί να νιώθει ανακουφισμένος από την αμφισβήτηση που προκαλούσε στη ΓΣΕΕ (και την πράσινη πλειοψηφία) η ανυπακοή Κουλουμπαρίτση, και κυρίως η απήχηση που έδειχνε να προσλαμβάνει η κοινωνική συμμαχία που οικοδομήθηκε το τελευταίο διάστημα από εργαζόμενους στα ΜΜΕ και επιβάτες όπως εκφράστηκε -και συνεχίζει- μέσα και από το κίνημα «Δεν πληρώνω».

`
Την καθαίρεση Κουλουμπαρίτση ανέλαβε να φέρει σε πέρας ο παλιός συνδικαλιστής της ΠΑΣΚΕ στα λεωφορεία και μέλος σήμερα της διοίκησης της ΓΣΕΕ Αν. Κολλάς. Ο Κολλάς ελέγχει την επίσημη ΠΑΣΚΕ στην ΕΘΕΛ, ενώ το δεύτερο συνδικαλιστικό σχήμα του χώρου που αναφέρεται στο ΠΑΣΟΚ ως «Πανεργατική» θεωρείται η παράταξη της διοίκησης και λειτουργεί μαζί με την επίσημη ΠΑΣΚΕ ως πλειοψηφία στις … δύσκολες στιγμές. Επικεφαλής είναι ο πρόεδρος του Σωματείου Τεχνικών Ν. Ραυτόπουλος.

Αντεπίθεση
μετά τη συμφωνία

Πώς όμως η προ διμήνου ετοιμόρροπη πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, ιδίως μετά την αποχώρηση Αυτόνομης Παρέμβασης και ΔΑΚΕ από το προεδρείο, (όταν αποκαλύφθηκε η μυστική συμφωνία Κατσέλη – Παναγόπουλου – Δασκαλόπουλου – Ασημακόπουλου για το δραστικό περιορισμό των κλαδικών συμβάσεων), πέρασε στην επίθεση ξεκινώντας εκκαθαρίσεις όσων στελεχών της παράταξης αντιδρούν στην πολιτική της κυβέρνησης και του μνημονίου;

Παναγόπουλος (ΓΣΕΕ)-Δάσκαλόπουλος (ΣΕΒ),λίγο πριν αρχίσει η άγρια μάχη, με θύματα εμάς..

Λίγο πριν φύγει το 2010, στο ΠΑΣΟΚ συμφώνησαν σε ένα κομματικοσυνδικαλιστικό μορατόριουμ, μπροστά στο αδιέξοδο αντικατάστασης του προέδρου της ΓΣΕΕ. Σε σύσκεψη στα μέσα Γενάρη υπό τον γραμματέα του κόμματος Μιχ. Καρχιμάκη, αποφασίστηκε η (αποφασισμένη) αντικατάσταση Παναγόπουλου να μετατεθεί προς το τέλος του 2011 προκειμένου να τρέξουν κάποιες εσωτερικές διαδικασίες και κυρίως να βρεθεί πρόσωπο “κοινής αποδοχής”. Το όνομα του Ν. Φωτόπουλου (προέδρου της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ) που έπεσε στο τραπέζι για την προεδρεία της ΓΣΕΕ, απορρίφθηκε ασυζητητί από την πλευρά του κόμματος. Τη συμφωνία για προσωρινή παραμονή Παναγόπουλου, ακολούθησε κείμενο με τις υπογραφές των 23 μελών της ΠΑΣΚΕ στη διοίκηση της ΓΣΕΕ, στήριξης του προέδρου. Αμέσως ξεκίνησε αντεπίθεση της ΠΑΣΚ/ΓΣΕΕ προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι έντονες αποκλίσεις σε μια σειρά ομοσπονδίες (ΔΕΚΟ) και σωματεία.

Από την ΠΑΣΚ/ΟΣΕ που τον περασμένο Οκτώβριο δήλωνε επισήμως ότι δεν έχει σχέση με τον κομματικό της φορέα που διαμέλισε τον Οργανισμό για να καλυφθούν οι μίζες της SIEMENS, μέχρι την ΠΑΣΚ στην ΕΛΒΟ και την Αμυντική Βιομηχανία που «κράζει» μπροστά στις κάμερες τον Π. Μπεγλίτη, αλλά και τους 15 συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ στη Βοιωτία που καλούν τους βουλευτές να μην ψηφίσουν την ποινικοποίηση όσων αρνούνται να πληρώνουν  στα διόδια (βλέπε Ποντίκι 25/2) όλο και περισσότεροι συνδικαλιστές βάσης βρίσκονται αντιμέτωποι με την επίσημη γραμμή κόμματος και ΠΑΣΚΕ. Αυτό  δημιουργεί πρόβλημα στην ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ που μέσα σε κλίμα γενικευμένης αμφισβήτησης και απαξίωσης διερευνούσε ακόμα και το ενδεχόμενο έκτακτου συνεδρίου το Μάρτιο, όπως ζητούσαν Αυτόνομη Παρέμβαση και ΠΑΣΚΕ.

`
Τα δύσκολα, ωστόσο, για την ΠΑΣΚΕ/ΓΣΕΕ είναι ακόμα μπροστά, όσο συνεχίζει σχεδόν απροκάλυπτα να στηρίζει μια κλυδωνιζόμενη κυβέρνηση. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες με την εφαρμογή του 4ου επικαιροποιημένου μνημονίου τα μέτωπα πολλαπλασιάζονται: «Στο πόδι» βρίσκονται ή θα βρεθούν σύντομα οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ αντιμετωπίζοντας ολομέτωπη επίθεση στην Cosmote, οι τραπεζοϋπάλληλοι που βλέπουν να διαλύονται οι κανονισμοί εργασίας, προκειμένου να τρέξουν οι μειώσεις στους μισθούς και οι απολύσεις (των παλαιών συμβάσεων ορισμένου χρόνου). Και οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ καθώς απαίτηση της τρόικας είναι το «πλήρες άνοιγμα της αγοράς ενέργειας στους ιδιώτες».

Παν. Εργατικός

Σημείωση: Εικόνες μορφοποίηση δική μας

2 responses »

  1. Παράθεμα: Η ΚΑΘΑΙΡΕΣΗ ΚΟΥΛΟΥΜΠΑΡΙΤΣΗ ΚΟΡΥΦΗ ΤΟΥ ΠΑΓΟΒΟΥΝΟΥ | ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΥΔΑΠ

  2. Παράθεμα: Η ΚΑΘΑΙΡΕΣΗ ΚΟΥΛΟΥΜΠΑΡΙΤΣΗ ΚΟΡΥΦΗ ΤΟΥ ΠΑΓΟΒΟΥΝΟΥ | ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΥΔΑΠ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.