«Πρέπει να ξεκινήσουμε με νέα συνδικάτα από τη βάση» ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Standard

«Πρέπει να ξεκινήσουµε µε νέα συνδικάτα από τη βάση, πρέπει να γίνει µια καινούργια ΓΣΕΕ και να δείξουµε ότι θέλουµε να συγκρουστούμε. Αν δεν το κάνουµε αυτό έχουµε µεγάλο πρόβληµα….»

Γιάννης Σταθάς*

Συνέντευξη στο Δρόμο της Αριστεράς 04-08-2012 στο Γιώργο Κατερίνη

«…Οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται σε λαϊκές συνελεύσεις και αφού επεξεργάζονται σε επιτροπές να πηγαίνουν προς τα πάνω. Το από πάνω προς τα κάτω δε λέγεται Αριστερά, είναι κάτι άλλο.»

Ερώτηση:  «Το συνδικαλιστικό κίνημα σίγουρα είναι αναντίστοιχο µε τις καταστάσεις που πρέπει να αντιµετωπίσει. Πώς µπορεί η Αριστερά να μετατοπισθεί ώστε τα πράγµατα να αλλάξουν ρότα»;

Γιάννης Σταθάς:  «Οι συνδικαλιστές που υπάρχουν σήµερα έχουν εκπαιδευθεί να αντιµετωπίσουν διαφορετικές καταστάσεις. Πρέπει να ανατρέξουμε στις πρακτικές που είχαµε πριν το 1981, πριν εγκαθιδρυθεί αυτό το εργατικό δίκαιο που σήµερα καταργείται.

Ο εργαζόµενος αυτά τα χρόνια είχε την ασφάλειά του, είχε νόµους που τον υποστήριζαν, είχε το συνδικάτο του. Σήµερα πρέπει να επανέλθουμε στην µαζικότητα και την αλληλεγγύη.

Υπάρχει ένα πρόβληµα όµως µε συνδικαλιστές που λειτουργούν µε την λογική την παλιά και φυσικά υπάρχουν συνδικαλιστές που λειτουργούν για το σύστηµα, τα λεγόµενα κίτρινα – εργοδοτικά συνδικάτα, αλλά και ένας συνδικαλισµός αναντίστοιχος µε τα σηµερινά δεδοµένα κυρίως σε δευτεροβάθµια και τριτοβάθµια όργανα.

Ως πότε ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ απ΄τη μιά θα εκλέγουν τέτοια άτομα και από την άλλη θα τα ανέχονται να μην κάνουν τίποτε στο σφαγιασμό των δικαιωμάτων μας; Δεν είναι συνένοχοι; Τι λέει ο προερχόμενος από την ΕΥΔΑΠ οργανωτικός γραμματέας της ΓΣΕΕ;

Πρέπει να ξεκινήσουµε µε νέα συνδικάτα από τη βάση, πρέπει να γίνει µια καινούργια ΓΣΕΕ και να δείξουµε ότι θέλουµε να συγκρουστούµε. Αν δεν το κάνουµε αυτό έχουµε µεγάλο πρόβληµα. Οι συνδικαλιστές αυτοί µε τη µακρά θητεία τους στα όργανα, έχουν γίνει καρεκλοκενταυροι, δεν µπορούν να αναλύσουν την κατάσταση.

Αυτό που πρέπει να κάνουµε είναι να δώσουµε βάση στα πρωτοβάθµια συνδικάτα, να τους δώσουµε ταξικό χαρακτήρα, να δώσουµε αγωνιστικότητα και αλληλεγγύη ώστε να καταφέρουν το επόµενο διάστηµα να διεκδικήσουν τα ελάχιστα, το µεροκάµατο».

ΕΔΩ Ολη η συνέντευξη

* Γιάννης Σταθάς: βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Λειβαδιάς

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.