Η απλή αναλογική, οι µπανανόφλουδες και οι φάρσες που κάνει η ιστορία όταν δεν τη διαβάζουµε σωστά

Standard

Ανάγκη για µια στρατηγική ανάλυση των πραγμάτων

Εφημ. Ο δρόμος της ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ 15/12/2012

Του Αλέξανδρου Λιακόπουλου*

 κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ θέτουν έναν πραγµατικό κίνδυνο για τις διακριτές ατζέντες των επικυρίαρχων, στον Νότο της Ευρώπης.

Οι επικυρίαρχοι, δηλαδή οι Αµερικανοί -εν κρυπτώ µέσω ΔΝΤ και οι Γερµανοί, τελείως απροκάλυπτα πλέον, σκοτώνονται εν Ελλάδι για λόγους γεωπολιτικούς, γεωοικονοµικούς, πολιτικούς και οικονοµικούς. Ο Λευκός Οίκος επιθυµεί ένα αδύναµο πολιτικό σύστηµα, όχι ισχυρές πολιτικές πλειοψηφίες µε µεγάλη εκπροσώπηση στη Βουλή: έτσι βολεύει τη γενικότερη ατζέντα επί του Νότου της Ευρώπης, που τέµνει τη Νέα Ευρωπαϊκή του οριοθέτηση µε τη Νέα (και πρώτη φορά ενιαία) Μεσογειακή του Πολιτική. Στην «ανάγκη» σαλαµοποίησης του πολιτικού συστήµατος και της δηµιουργίας κοµµάτων-ανδρείκελων στην Ελλάδα φαίνεται να συµφωνούν και οι Γερµανοί, οι οποίοι υποδέχτηκαν τον «γοητευτικό» Αντώνη Σαµαρά σε βαθµό πρωθυπουργού γερµανικού lander, υποβαθµίζοντας τη διπλωµατική θέση της χώρας διά της de facto συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού µε τον «οµόλογό του» της Βαυαρίας, όπως ανέφεραν τα δελτία ειδήσεων.

Η αποδοχή από τον Έλληνα πρωθυπουργό της θέσης προτεκτοράτου για τη χώρα ήρθε µε αρκετές επευφημίες από τα ΜΜΕ της προπαγάνδας, τα οποία πλέον έχουν «ομογενοποιήσει» το προϊόν της ενηµέρωσης σε βαθµό κακουργήµατος: Η µεγάλη πλειοψηφία των δελτίων πλέον

…Το πολυδιασπασµένο πολιτικό σύστηµα µιας καταρρέουσας κοινωνίας που δέχεται ολοµέτωπη πολεµική επιδροµή νέου τύπου, εάν µεταφραστεί σε θεσµικά δεδοµένα, θα οδηγήσει σε µία πλήρη ασυνεννοησία και στη συνέχεια είτε στο χάος, είτε  στη στρατοκρατία, ελέω ξένων δυνάµεων…»

ακολουθεί την ίδια ροή ειδήσεων και έχει τα ίδια σηµεία-κλειδιά ή/και λέξεις-κλειδιά στην ανάλυσή της. Έτσι, κανείς δεν ανέφερε την de facto υποβάθµιση της διπλωµατικής θέσης της χώρας, µια πολύ επικίνδυνη εξέλιξη µε µακροχρόνια αποτελέσµατα.

Παρ’ όλους τους µηχανισµούς της προπαγάνδας, οι Έλληνες ακόµα αντέχουν και όλα δείχνουν πως είναι διατεθειµένοι να τραβήξουν τον ιστορικό δρόµο της ανατροπής, µε δηµοκρατικά µέσα και προθέσεις ειρηνικές. Η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ ακριβώς αυτό δείχνει και γι’ αυτό ανησύχησε τον Λευκό Οίκο, ο οποίος έβαλε σε εφαρµογή µία στρατηγική ακριβώς για να δεσµεύσει τον «επικίνδυνο κ. Τσίπρα». Ο Λευκός Οίκος και οι Γερµανοί, το µόνο που δεν θέλουν είναι έναν «όχι σε όλα» ηγέτη στον Νότο, µε ολόκληρο το δηµοκρατικό λαό να τον στηρίζει, το Δίκαιο στο πλευρό του, την ηθική πλευρά των πραγµάτων µαζί του και µια ατζέντα παραπλήσια µε εκείνη των ΗΠΑ, από τη στιγµή που –προσφάτως ο Λευκός Οίκος ασπάστηκε τον νεοκεϊνσιανισµό του Κρούγκµαν και του Στίγκλιτζ, στη θέση του νεοφιλελευθερισµού του Φρίντµαν. Ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ θέτουν έναν πραγµατικό κίνδυνο για τις διακριτές ατζέντες των επικυρίαρχων, στον Νότο της Ευρώπης.

Προσοχή, παγίδα 

Έτσι, έπεσε στο «πολιτικό πεζοδρόµιο» η μπανανόφλουδα της απλής αναλογικής. την µπανονόφλουδα την πέταξε η τρόικα εσωτερικού, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι η διάλυση της κυβερνητικής συνοχής µέσω εκλογικού νόµου ίσως είναι το µόνο (θεσµικό) µέσο που µπορεί να ανακόψει την έλευση του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία και τη δική τους κακουργηµατική δίωξη, όταν επανέλθει το Κράτος Δικαίου.

Ό,τι προσπάθησε να κάνει η CIA στον Ανδρέα Παπανδρέου, προσπαθώντας να τον οδηγήσει στην απλή αναλογική ποικιλοτρόπως, το ίδιο κάνουν και τώρα οι επικυρίαρχοι και οι τοπικοί τους εντολοδόχοι. Επιθυµούν την ιταλοποίηση του πολιτικού συστήµατος, πριν ο ΣΥΡΙΖΑ συσπειρώσει την (κρίσιµη µάζα της) Ελληνική ( ς) Κοινωνία( ς). Αφού ο ελληνικός λαός κατευθύνεται στον ΣΥΡΙΖΑ σαν «καταφύγιο ύστατης ελπίδας», οι ΗΠΑ θα εφαρµόσουν µία «στρατηγική δέσμευσης;» αποκλειστικά για τον Αλέξη Τσίπρα και το επιτελείο του, αποδεικνύοντας πόσο «ευέλικτοι» και «αποδοτικοί» είναι σε ανάλογα ζητήµατα «υψηλού πολιτικού βάρους» (και ρίσκου), στην υψηλή τέχνη της διπλωµατίας και της στρατηγικής, στην τέχνη της υψηλής πολιτικής. Ενώ η κυρία Μέρκελ εµµένει στην πολιτική της «επικινδυνότητας του Τσίπρα», ο κ. Οµπάµα σύντοµα θα τον καλέσει στον Λευκό Οίκο, για να µοιραστούν απόψεις περί της εξόδου της Ελλάδας από την κρίση, όπως όλα δείχνουν. Δεν θα είναι χείρα βοηθείας: χείρα οµηρείας θα είναι. Ας το ξέρουµε από τώρα, για να το ξέρουµε και τότε.

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ εµµείνει στην «ορθοδοξία» της απλής αναλογικής και πατήσει την μπανανόφλουδα που του πετάνε, όπως φάνηκε από την τοποθέτηση του κ. Τσίπρα στη Βουλή όπου προκάλεσε την κυβέρνηση να «φέρει αύριο την απλή αναλογική», αν –δηλαδή δεν εξεταστούν διεξοδικά οι σηµερινές συνθήκες και ο αντίκτυπος που θα έχει η απλή αναλογική για το στρατηγικό στόχο της ανατροπής που θέτει, η οποία περνά από την ανατροπή των συνθηκών του διεθνούς συστήµατος της περιοχής, δεν θα αποφύγει να συµβάλει και ο ίδιος στους σχεδιασµούς των επικυρίαρχων, οδηγώντας στη µελλοντική κυβερνητική ασυνεννοησία, η οποία στόχο έχει τη δηµιουργία κυβερνήσεων τεχνοκρατών, ανάλογες µε εκείνη του Λουκά Παπαδήµου ή αυτή του Γιάννη Στουρνάρα και πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαµαρά.

Το πολυδιασπασµένο πολιτικό σύστηµα µιας καταρρέουσας κοινωνίας που δέχεται ολοµέτωπη πολεµική επιδροµή νέου τύπου, εάν µεταφραστεί σε θεσµικά δεδοµένα, θα οδηγήσει σε µία πλήρη ασυνεννοησία και στη συνέχεια είτε στο χάος, είτε στη στρατοκρατία, ελέω ξένων δυνάµεων. Η πορεία θα ξεκινήσει από τα εντός του ΣΥΡΙΖΑ και θα επεκταθεί. Εάν η απλή αναλογική υιοθετηθεί, το Αριστερό Ρεύµα δεν θα έχει λόγο να µένει εντός, όπως -ενδεχοµένως και άλλες πρώην συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ ή οµάδες που κατευθύνθηκαν σε αυτόν προσφάτως.

Η πρόσφατη Συνδιάσκεψη απέδειξε τα όρια ανάµεσα στο ευκταίο και το πρακτέο, το ιδεώδες και το πραγµατικό. Όσοι ήταν εντός το γνωρίζουν καλύτερα από όσους ήταν εκτός, αλλά κοινή εκτίµηση είναι ότι ήταν µία Συνδιάσκεψη «βγαλµένη από το παρελθόν» και δεν κατάφερε να απευθυνθεί στο µέλλον και να παρακινήσει µε νέα µέσα και νέους τρόπους, τη διεκδίκηση διαχρονικών ζητουµένων σε πολύ κρίσιµες περιστάσεις. Η µάχη των ισορροπιών που, τελικά, επικράτησε και απεικονίστηκε στους συσχετισµούς της Κεντρικής Επιτροπής, δείχνει και τι θα συµβεί στην περίπτωση της απλής αναλογικής.

Η ψευδαίσθηση της δηµιουργίας ενός µετώπου αντιµνηµονιακών δυνάµεων, όταν θα επιβεβαιωθεί µετά τις εκλογές, θα σηµάνει και την ιστορική αδυναµία της Αριστεράς να κυβερνήσει: δεν θα είναι έτσι, αλλά έτσι θα γίνει η ανάγνωση. Επιπλέον, θα της φορτώσει την «ενοχή της αποτυχίας της Ελλάδας;», σηκώνοντάς την από τους ώµους της τρικοµµατικής Δεξιάς, που ευελπιστεί να ξανα-παρουσιαστεί τότε ως «εθνοσωτήριος δύναµη», αφού πρώτα έχει επαναπροσδιοριστεί σε σχέση µε τους επικυρίαρχους: κάποιοι θα είναι µε το αµερικανικό Πεζικό, Ναυτικό και Αεροπορία και κάποιοι άλλοι µε τα γερµανικά τανκς, ανάλογα µε την περίπτωση. Η ιστορία έχει όλες τις προϋποθέσεις να εκδικηθεί που δεν τη διαβάζουµε, µε τις γνωστές της φάρσες!

Ο ηγέτης δεν πρέπει να φοβάται την ευθύνη της ανατροπής, όταν κρίνει πως έτσι αρµόζει στις περιστάσεις για το καλό της χώρας. Ο ηγέτης πρέπει να είναι διορατικός και όταν πρέπει να πάρει ιστορικές αποφάσεις; πρέπει να µπορεί να τις εξηγήσει, απλά και κατανοητά, σε όλους τους πολίτες, είτε τον ψηφισαν, είτε όχι. Ο ΣΥΡΙΖΑ µπαίνει στη θέση της ηγεσίας και αν θέλει να αποδειχθεί άξιος στον ιστορικό του ρόλο, αντί διεκπεραιωτής ξένων σχεδίων ασχέτως δικών του προθέσεων ή/και εξαιτίας αυτών των γνωστών προθέσεών του σε όλους, εκτός του «να εκφράσει» πρέπει και «να καθοδηγήσει» τη δηµοκρατική κοινωνία που έχει παλινδροµήσει και πλέον δεν έχει στίγµα και βάση να σταθεί. Η Ελλάδα χρειάζεται στίγµα, γενική κατεύθυνση, γενική στρατηγική και διεύθυνση! Όχι κάποιο στοιχείο εξ αυτών, αλλά όλα αυτά τα στοιχεία µαζί, προκειµένου να επιτύχει τη διάσωση της ιδίας πατησε μπανανοφλουδεςµαζί µε τους Έλληνες, όχι χωρίς αυτούς! Αυτό το ιστορικό βάρος έπεσε στους ώµους του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα και δεν έχει/ουν άλλο περιθώριο παρά να το σηκώσει/ουν ή να πλαντάξουν κάτω από αυτό! Κάνοντας αυτό, προσοχή στις µμπανανόφλουδες γιατί µπορεί να αποδειχθούν όσο καταστροφικές είναι και το ίδιο το αρχικό βάρος της Ιστορίας, όχι λιγότερο.

* Ο Αλέξavδpoς Λιακόπουλoς είναι Μέλος του ΣΥΡΙΖΑ  Aχαϊας που παραβρέθηκε στn Συνδιάσκεψη. Είναι Διεθvoλόγος, µε εξειδίκευση στnν Ευρωπαίκή Πολιτική και τις Στρατηγικές Επιστήμες .

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.