«Εξαγωγή» … συνταξιούχων»

Standard

κουκιδαΥψηλά κόστη, καθηλωµένες συντάξεις και ένα διαρκώς συρρικνούµενο

 κοινωνικό κράτος αναγκάζουν χιλιάδες Γερµανούς  ηλικιωµένους να αναζητούν περίθαλψη στο εξωτερικό

Του Ηλία Σταθάτου

Στην Εφ. Ο δρόμος της Αριστεράς 29/12/2012

bz03324hl3ιλιάδες συνταξιούχοι αναγκάζονται σε προχωρηµένη ηλικία να αφήσουν τη χώρα τους για Γηροκομεία και κλινικές της Ασίας, της Νότιας και κυρίως της Ανατολικής Ευρώπης, λόγω της αδυναµίας τους να καλύψουν το κόστος περίθαλψης, µε πολλές ενώσεις δικαιωµάτων των πολιτών να χαρακτηρίζουν την πρακτική «απάνθρωπη απέλαση».

Ο λόγος για τη Γερµανία, όπου ο αριθµός των αρρώστων και ηλικιωµένων που εγκαθίστανται σε µεγάλη ηλικία στις προαναφερθείσα; χώρες, ακολουθεί συνεχώς ανοδική πορεία και βρίσκεται σε απόλυτη γραµµική εξάρτηση µε το ολοένα και ακριβότερο κόστος περίθαλψης και την εν γένει συρρίκνωση του γερµανικού κοινωνικού κράτους.

Αξίζει να σηµειωθεί πως το πρόβληµα δεν είναι καινούργιο. Το γερµανικό σύστηµα περίθαλψης χαρακτηρίζεται από χρόνια κρίση, έλλειψη προσωπικού και υψηλά κόστη κάτι που για χρόνια καταπολεµούνταν µε την αθρόα χρησιµοποίηση µεταναστών από την Αν. Ευρώπη, οι οποίοι φρόντιζαν χιλιάδες ηλικιωµένους. Η απευθείας αποστολή ανθρώπων στην Αν. Ευρώπη, όµως, συµβολίζει µια νέα κλιµάκωση του προβλήµατος, που στην ισχυρή ευρωπαϊκή χώρα αποκτά

Περισσότεροι  από 400.000 ηλικιωµένοι αδυνατούν να καλύψουν το κόστος περίθαλψης, έναs αριθµός που αυξάνεται 5% κάθε έτος.

συνεχώς µεγαλύτερες διαστάσεις και απασχολεί τη δηµόσια συζήτηση.

Όπως αναφέρει το Sozialverband Deutschland (νdΚ) , γερµανικός οργανισµός που ασχολείται µε την υπεράσπιση, µεταξύ άλλων, του κοινωνικού κράτους, τα γεγονός ότι ολοένα µεγαλύτερος αριθµός Γερµανών δεν µπορεί να ανταποκριθεί στο κόστος ενός γηροκοµείου στην ίδια του τη χώρα, «αποτελεί κάτι εξαιρετικά ανησυχητικό. Δεν µπορούµε να επιτρέψουµενα οδηγηθούν σε µια αναγκαστική εξορία οι ίδιοι άνθρωποι που έχτισαν τη Γερµανία. Είναι απάνθρωπο». Ειδικότερα, ερευνητές καταµέτρησαν περίπου 7.146 Γερµανού; συνταξιούχους να ζουν σε γηροκοµεία της Ουγγαρίας το 2011, ενώ πάνω από 3.000 βρίσκονταν στην Τσεχία και περισσότεροι από 600 στην Σλοβακία. Ακόµη, αδιευκρίνιστος αριθµός ζει στην Ισπανία, την Ουκρανία αλλά και στη χώρα µας. Τέλος, η Ταϊλάνδη και οι Φιλιππίνες προσελκύουν ολοένα και περισσότερους άρρωστους και ηλικιωµένους Γερµανούς.

Αναγκαστική …

προαίρεση

Εξετάζοντας τις δηλώσεις συνταξιούχων και ανθρώπων που χρειάζονται µακροχρόνια φροντίδα, συνάγεται το συµπέραοµα ότι η επιλογή να αναζητήσουν περίθαλψη στο εξωτερικό, δεν αποτελεί αποκλειστικά προαιρετική επιλογή που οφείλεται στο σηµαντικά χαµηλότερο κόστος. Πλήθος ανθρώπων απλώς δεν µπορούν να πράξουν διαφορετικά. Σύµφωνα µε το Γερµανικό Οµοσπονδιακό Στατιστικό Γραφείο, περισσότεροι από 400.000 ηλικιωµένοι αδυνατούν να καλύψουν το κόστος περίθαλψης, ένας αριθµός που αυξάνεται 5% κάθε έτος.

..Μην μπουν ιδέες στο κάθαρμα αυτό της οδού Πειραιώς: Χαθήκαμε….

Στατιστικά που αναµένεται να διογκωθούν πολύ περισσότερο, καθώς οι συντάξεις, εκτός από το χρόνιο πάγωµά τους, αναµένεται να µειωθούν. Χαράς ευαγγέλια για την «Επιχειρηματική πρωτοβουλία», που δεν θα µπορούσε να µείνει αδρανής και να παραβλέψει αυτό το πεδίο κερδοφορίας. Πλήθος εταιριών παροχής υπηρεσιών Υγείας σχεδιάζουν την ίδρυση (ή ιδρύουν ήδη) εγκαταστάσεων στο εξωτερικό, που θα περιθάλπουν ηλικιωµένους Γερµανούς, σε µια βιοµηχανία µε υψηλό τζίρο και συνεχώς µεγαλύτερα κέρδη.

Οι επιπτώσεις στην υγεία

Οι συνέπειες που θα έχει η ιδιότυπη αυτή µετανάστευση στην υγεία, ειδικά των πασχόντων από ψυχικά ή ψυχοσωµατικά νοσήµατα, δεν πρέπει να παραλειφτούν. H Sabine Jansen, πρόεδρος της γερµανικής εταιρίας Αλτσχάιµερ, υποστήριξε ότι το περιβάλλον και η γλώσσα είναι συχνά κοµβικής σηµασίας για τη διαφύλαξη της ταυτότητας και της προσωπικότητας των ανθρώπων που πάσχουν από άνοια. Ανέφερε χαρακτηριστικά πως «οι πάσχοντες από άνοια δυσκολεύονται ιδιαίτερα να προσανατολιστούν σε µια ολοκληρωτικά νέα κουλτούρα και γλώσσα, επειδή ουσιαστικά ζουν σε έναν παλαιό κόσµο που αποτελείται από τις πιο πρώιµες αναµνήσεις τους».

Όσο για την εξέλιξη του προβλήµατος, µάλλον κακά είναι τα νέα για τους Γερµανούς συνταξιούχους. Σύµφωνα µε πληροφορίες και «διαρροές στον Τύπο, το γερµανικό κράτος σχεδιάζει µια µεγάλη «επίθεση λιτότητας» που θα πλήξει πρώτα από όλους, όπως πάντα, τους πιο αδύναµους. Συντάξεις, προσλήψεις στο χώρο της υγείας και εν γένει απαραίτητες κοινωνικές υπηρεσίες, αναµένεται να δεχθούν σφοδρή επίθεση …

Στ.Σταυριδης Διευθύνων ΕΥΔΑΠ, Ν.Χρονόπουλος Πρ. Συλλ.Συνταξιούχων

Όταν πετσοκόβονται αγρίως οι συντάξεις, αν δεν αντιστεκόμαστε, τουλάχιστον δεν ποζάρουμε με δημοσιοσχεσίτες dealer-killer της ΕΥΔΑΠ, για μιά πλακέτα ..και μπόλικα ΘΑ. (Για πριν ή μετά το ξεπούλημα αναφέρεται ο ποιητής;)ΚΛΙΚ  για περισσότερα από το σώου.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s