Είναι φοβεροί οι άνθρωποι της εξουσίας (5) (κατ’εξαίρεση, βεβαίως, βεβαίως..)

Standard

  Αυτοί μας κυβερνούσαν- εναλλαξ ΠΑΣΟΚ-ΝΔ

•  Οκτώ χρόνια κάθειρξη, πρόστιμο 520.000 ευρώ και δήμευση περιουσίας για τον ΑΚΗ

Ο παρ’ολίγον αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργός…

 Capital.gr: 17:05

Ποινή κάθειρξης 8 ετών χωρίς αναστολή,  από 11 που πρότεινε ο εισαγγελέας της έδρας, δήμευση του ακινήτου της Διονυσίου Αρεοπαγίτου και πρόστιμο 520.000 ευρώ (από 900.000 που πρότεινε ο εισαγγελέας) ήταν η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών στην πρώτη δίκη του πρώην υπουργού Άκη Τσοχατζόπουλου.

`

Ο πρώην υπουργός έφτασε στα δικαστήρια με την κλούβα της αστυνομίας, μαζί με τους άλλους κρατούμενους, και η δίκη του για ανακριβείς δηλώσεις πόθεν έσχες ήταν το χάι λάιτ στο Εφετείο Αθηνών αφού είχε τα πάντα: Από αντεγκλήσεις με την έδρα, παρατηρήσεις γιατί αγόρευε με το χέρι στην τσέπη, πολιτικές καταγγελίες πώς ουσιαστικά «τον έστησε» το ΠΑΣΟΚ, έως και μερικούς παλαιούς φίλους του ΠΑΣΟΚ, που ήρθαν να τον φιλήσουν ή να του σφίξουν το χέρι. (σ.σ.!!!)

`

Έπεισε ένα μέλος του δικαστηρίου

`

Πάντως ένα μέλος του δικαστηρίου πείστηκε από τον ισχυρισμό του Άκη Τσοχατζόπουλου πώς βρισκόταν σε πλάνη , πώς δηλαδή από αμέλεια δεν δήλωσε το σπίτι το 2010 όταν και το απέκτησε. Το ίδιο μέλος του δικαστηρίου ήταν υπέρ της άποψης να του χορηγηθεί ελαφρυντικό. Αντίθετα οι πλειοψηφία των δυο δικαστών αποφάσισε να κηρυχθεί ένοχος χωρίς κανένα ελαφρυντικό για εξ δόλου ανακριβή δήλωση πόθεν έσχες. Έτσι ο πρώην υπουργός πριν πάρει το δρόμο για τις φυλακές ώστε να εκτίσει την ποινή του, είπε:

`

«Πρόκειται περί  απόφασης η οποία παρόλο που έχει το θετικό στοιχείο ότι είναι 2 προς έναν και αυτό δείχνει ότι υπάρχουν δυνάμεις στο χώρο της δικαιοσύνης που αντιστέκονται, εντούτοις είναι μια νομική δίωξη με πολιτικό μανδύα συνεχίζοντας με συνέπεια τις με άνωθεν εντολές πολιτικές διώξεις της περασμένης χρόνια που έζησα από το χώρο του κοινοβουλίου. Δεν αποδέχομαι αυτή την απόφαση ως δημοκρατικός πολίτης. Με το νόμο του 2003 θέλανε να δώσουμε σε μια σειρά κοινωνικών ομάδων του δημοσίου (βουλευτές, δικαστές, ιδιοκτήτες ΜΜΕ) τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν διαφάνεια για τους ίδιους. Ήταν μια ενίσχυση της δημοκρατία. Δυστυχώς σήμερα όχι μόνο δεν προωθήθηκε η δημοκρατία αλλά σκεπάστηκε, κουκουλώθηκε η αλήθεια και η πραγματικότητα. Αυτό οδηγεί σε νομική αστοχία. Πρόκειται για απαράδεκτη απόφαση κατά της οποίας θα προσφύγουμε».

`

Εισαγγελέας: «Δεν ήταν πλάνη – ήθελε να αποφύγει να δηλώσει το σπίτι»

`

Προηγουμένως στην αγόρευσή του ο εισαγγελέας της έδρας, εμφανίστηκε σίγουρος πώς ο πρώην υπουργός ουσιαστικά γνώριζε ότι έπρεπε να δηλώσει το ακίνητο στην Ακρόπολη την ίδια χρονιά που το απέκτησε (2010) και όχι επόμενη χρονιά.  Είπε μάλιστα πώς «δεν το παρέλειψε εκ πλάνης», αφού προηγουμένως , άλλο ακίνητο στην Κόμνα Τράκα , δηλώθηκε κανονικά, αλλά γιατί απλώς το επόμενο χρόνο , δηλαδή το 2011 δεν θα έχιε υποχρέωση να υποβάλλει πόθεν έσχες: «Ο ισχυρισμός του κατηγορουμένου είναι η πλάνη. Πίστευε ότι δεν είχε υποχρέωση. Αυτός ο ισχυρισμός καταρρίπτεται από σειρά γεγονότων. Η διατύπωση του νόμου είναι σαφέστατη. Άλλωστε το επόμενο έτος δεν υποχρεούνταν να κάνει δήλωση πόθεν έσχες. Το ακίνητο της Κόμνα Τράκα δηλώθηκε όταν αποκτήθηκε. Το 2004. Πολλά δε από τα χρηματικά ποσά δεν δηλώνονταν. Οι αξιόποινες πράξεις έχουν τελεστεί από τον κατηγορούμενο. Οι ενδείξεις έγιναν αποδείξεις. Να κηρυχθεί ένοχος».

`

Το χέρι στην τσέπη

`

Στο Εφετείο πάντως, εκτός από αυτούς που κοιτούσαν με …μισό μάτι τον πρώην υπουργό, υπήρχαν και μεγάλοι σε ηλικία, προφανώς ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι έσπευσαν στην αίθουσα του δικαστηρίου για να του σφίξουν το χέρι και να τον φιλήσουν. Άλλωστε ο Άκης Τσοχατζόπουλος ήταν ο άνθρωπος που παραλίγο θα γινόταν πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ το 1996. Με αυτό το υπόβαθρο και ο ίδιος επιχείρησε να δώσει πολιτικό υπόστρωμα στην υπόθεσή του , και προφανώς λόγω της σχετικής εμπειρίας του ενώ απευθυνόταν στο δικαστήριο κατά την απολογία του,. Αισθάνθηκε άνετα να βάλει το χέρι του στην τσέπη. Εκεί όμως υπήρξε παρέμβαση του εισαγγελέα, που προκάλεσε σούσουρο στο ακροατήριο:

`

Εισαγγελέας:  Για δικονομικούς λόγους όχι το χέρι στη τσέπη. Μήπως μπορεί ο κατηγορούμενος να βγάλει το χέρι από τη τσέπη;
Τσοχατζόπουλος:  Λυπάμαι αυτό είναι έλλειψη σεβασμού. Με ενοχλεί αυτή η παρέμβασή σας. Δεν καταλαβαίνω το λόγο.

`

«Δεν το ήξερα»

`

Στην απολογία του ο πρώην υπουργός επικαλέστηκε άγνοια του νόμου και παράλειψη εξ αμελείας στις δηλώσεις πόθεν έσχες:

Τσοχατζόπουλος: Οφείλεται σε άγνοια το ότι συνέχισαν και μετά το 2003 που άλλαξε ο νόμος και προέβλεπε ότι έπρεπε να τα δηλώνουμε έως 30 Ιουνίου του ίδιου έτους.
Πρόεδρος: Δεν ήσασταν τόσα χρόνια βουλευτής; Δεν σας αφορούσε ο νόμος;
Τσοχ. Κι επειδή; Έχουμε συνεργάτες, λογιστές
Προεδρ. Εσείς δηλώνετε
Τσοχ. Ναι αλλά αυτή ήταν η πρακτική. Αυτή είναι η αλήθεια
Προεδρ. Σας κάλεσαν από τη βουλή και αρνηθήκατε
Τσοχ. Δεν είναι έτσι. Πήγα κατόπιν καλέσματος και τους είπα ότι εφαρμόζω αυτή τη διαδικασία.

`

«Στήθηκε ένα στόρι για μένα από το ΠΑΣΟΚ»

`
Από το σημείο και εκείνο, εμφανώς οργισμένος ο Άκης Τσοχατζόπουλος επιχείρησε να δώσει πολιτική διάσταση στο θέμα, ισχυριζόμενος πως υπήρξε προσπάθεια ενοχοποίησής του και μάλιστα «υπήρξε γραμμή από το ΠΑΣΟΚ»:

`

«Υπάρχει λόγος που το 2010 έγινα θέμα. Τόσο ο Βαλυράκης όσο και ο Αργύρης συζητούσαν λόγω εξεταστικής την κίνηση των λογαριασμών. Στη συνέχεια ζητούσαν λογαριασμούς παλαιότερων ετών και μάλιστα έφτασαν να μου ζητήσουν από το 1981. Ήταν πολύ δύσκολη διαδικασία… Δεν υπήρχε τίποτα ύποπτο. Όλη η διαδικασία ήταν η πίστη μου ότι 30 χρόνια έκανα το ίδιο. Δεν είχα τίποτα να κρύψω. Αυτοί οι κύριοι ήθελαν να με εμπλέξουν με τη δικαιοσύνη. Γιατί δεν τους έβγαιναν οι άλλες υποθέσεις που είχαν στα χέρια τους. Η πρακτική έλεγε ότι έπρεπε να καλέσουν τους συνεργάτες μου ή εμένα. Δεν το έκαναν. Τον Ιούνιο του 2010 τους τα πήγα όλα. Δεν αγόρασα τριώροφο, αλλά διαμέρισμα σε τριώροφο. Έγινε μια καμπάνια επίθεσης εναντίον μου. Στήθηκε ένα στόρι που συνεχίζεται έως σήμερα.

`

Ξαφνικά βρέθηκα κατηγορούμενος στην υπόθεση της Siemens ενώ δεν είχα καμία σχέση. Η επιτροπή δεν είχε βρει τίποτα. Μπήκα τελευταίος στο πόρισμα. Μπήκα με εντολή του ΠΑΣΟΚ. Υπήρχε γραμμή, εντολή άνωθεν. Αυτή η εντολή δόθηκε και στη Βουλή και στη Δικαιοσύνη και στους δημοσιογράφους. Δεν υπάρχει κακουργηματική συνέπεια αν δεν δηλώσεις εγκαίρως».

`

«Είχα υπογράψει το νόμο πόθεν έσχες»

`

Όπως ανέφερε μάλιστα ο ίδιος ήταν από τους υπουργούς που υπέγραψαν τις διατάξεις του νόμου περί πόθεν έσχες και πώς σε καμία ενέργειά του δεν υπήρχε δόλος:

«Βεβαίως πρέπει να υπάρχει το Πόθεν Εσχες. Το έχουμε ανάγκη όλοι. Για διαφάνεια . Κι αυτό γιατί δεν υπήρχε για χρόνια διαφάνεια. Ζούσαμε πάνω σ´ ένα ψεύδος. Ο,τι ήθελε έλεγε ο καθένας. Η δήλωση κάθε βουλευτή, κάθε υπουργού είναι επιβεβλημένη. Η αλήθεια και η πραγματικότητα που σας παρουσίασαν δείχνει ότι δεν υπήρχε δόλος. Το θέμα χρησιμοποιήθηκε για επικοινωνιακούς λόγους.

Το ακίνητο το αγόρασα μαζί με τη γυναίκα μου. Είναι οικογενειακό. Είναι το σπίτι μας. Είναι στο όνομα της γιατί υπέγραψε για το δάνειο. Εμένα δεν μου έδιναν λόγω ηλικίας

Προεδρ. Έχει εισοδήματα εκείνη να πληρώνει τις δόσεις;
Τσοχ. Όχι υπέγραψε γιατί ήταν νεότερη. Δεν μου έδιναν δάνειο 25ετιας λόγω ηλικίας.
Εισ. Από που το αγοράσετε;
Τσοχ. Από την αμερικανική εταιρία Nobilis
Προεδρ. Που αγόρασε από ποιον;
Τσοχ. Που να ξέρω;….
Προεδρος: Από Torcaso
Εισ. Η διατύπωση του νόμου είναι σαφέστατη. Δεν σας απασχόλησε να κοιτάξετε το νόμο όταν αγοράσετε το ακίνητο;
Τσοχ. Κάναμε πολύ συζήτηση με τη γυναίκα μου για να το αγοράσουμε. Υποθήκη, δάνειο, μια σειρά από ενέργειες. Αυτά ήταν τα βασικά. Δεν σκέφτηκα το νόμο. Εγώ ήμουν χρόνια υπουργός. Δεν είχα χρόνο να ασχοληθώ με τα προσωπικά μου θέματα. Ο νόμος είναι σωστός. Αλλά άμα δεν τον ξέρεις;
Εισ. Το 2003 ήσασταν βουλευτής. Συμμετείχατε στη διαμόρφωση των διατάξεων.
Τσοχ. Βεβαίως έχω υπογράψει κιόλας.

`

«Μάντισσα ήμουν;»

`

Χαρακτηριστική ήταν δε η αποστροφή του όταν ρωτήθηκε γιατί δεν δήλωσε την ίδια χρονιά απόκτησης το σπίτι στην Ακρόπολη:

Τσοχ. «Γιατί η βουλή παρέπεμψε την υπόθεση στη Δικαιοσύνη; Τους τα έδωσα όλα…ήθελαν να συνδέσουν την υπόθεση μου με τη δικαιοσύνη αν και είχαν τα στοιχεία από τον Ιούνιο του 2010.
Εισ. Γιατί είχατε ανακρίβειες στις καταθέσεις σας;
Τσοχ. Δεν είχα καμία πρόθεση να αποκρύψω οτιδήποτε. Αυτό είναι αυτονόητο για ένα μέλος του Κοινοβουλίου επί 28 χρόνια. Να το κάνει μάλιστα το τελευταίο έτος που ήταν υπόχρεο να καταθέσει πόθεν έσχες; Δεν είχα καμία  πρόθεση να καλύψω τίποτα. Υπήρχε μια αμέλεια. Ομολογώ ότι δεν ήξερα το νομό του 2003. Για ακίνητο που αγοράστηκε το 2010 να το δήλωναν το 2009; Μάντισσα ήμουν; Και η λογίστρια μου Ευφροσύνη Λαμπρόπουλου πίστευε το ίδιο. Όταν το μάθαμε τα δώσαμε. Με ένα μήνα καθυστέρηση. Όσον αφορά στις καταθέσεις, στο πόθεν έσχες έχουμε μια πρόβλεψη στο περίπου για τις καταθέσεις».

`

Διαβάστε ακόμα:

– Εισαγγελέας για Άκη: Απέκρυψε εισοδήματα με δόλο

Πηγή:www.capital.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s