Η κρίση στην ευρωζώνη-Τι προτείνεται/(του Κώστα Λαπαβίτσα 2 video)

Standard

Η αλλαγή του νομίσματος είναι μοχλός για την βαθύτερη αλλαγή των κοινωνικών σχέσεων. Όσοι δεν φοβούνται το νόμισμα δεν φοβούνται και την κοινωνική αλλαγή. Όσοι φοβούνται την κοινωνική αλλαγή τρέμουν για το νόμισμα. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

`

`

(Απόσπασμα της ομιλίας -κλείσιμο 20΄:00-24΄:43)

«….Η Νομισματική Ένωση (Ν.Ε.) δεν είναι μία ολοκλήρωση κάτι προοδευτικό. Κάτι που εμείς με ένα έξυπνο τρόπο θα το μετατρέψουμε σε κάτι άλλο. Όσοι το νομίζουν αυτό απλώς δεν καταλαβαίνουν τι είναι η νομισματική Ένωση.

Η Ν.Ε. είναι μοχλός χρηματιστικοποίησης, είναι υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου, των τραπεζών και του μεγάλου εξαγωγικού κεφαλαίου. Το νόμισμα, επειδή έχω ακούσει πολλούς να λένε διάφορες σοφίες γι’αυτό, την τελευταία τριετία. Το νόμισμα δεν είναι κάτι επιφανειακό, με συγχωρείτε πάρα πολύ.

Αν το νόμισμα λέγεται δραχμή ή αν λέγεται δολάριο, ή αν λέγεται ευρώ, έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία.

Όσοι βγαίνουν και λένε τι με νοιάζει εμένα, εγώ παίρνω ένα κιλό πατάτες έτσι και αλλιώς, δεν καταλαβαίνουν τι είναι το εθνικό νόμισμα . Το νόμισμα  είναι η κορυφή μιας πυραμίδας σχέσεων, δεν αλλάζει ποτέ χωρίς να αλλάξουν οι σχέσεις από κάτω. Και μια κυβέρνηση της αριστερά η οποία θα πει όχι στην Ν.Ε και άρα θα θέλει να αλλάξει το νόμισμα, θα είναι υποχρεωμένη να αλλάξει και τις κοινωνικές σχέσεις.  Αυτό είναι και το νόημα της αλλαγής του νομίσματος. Η αλλαγή του νομίσματος είναι μοχλός για την βαθύτερη αλλαγή των κοινωνικών σχέσεων. Όσοι δεν φοβούνται το νόμισμα δεν φοβούνται και την κοινωνική αλλαγή. Όσοι φοβούνται την κοινωνική αλλαγή τρέμουν για το νόμισμα. Αυτή είναι η πραγματικότητα. (χειροκροτήματα)

Αυτά λοιπόν είχα να σας πώ για τα ευρύτερα άμεσα ζητήματα μιας κυβέρνησης της Αριστεράς.

Θα κλείσω λέγοντας τα εξής: Είναι προφανές ότι η απάντηση στο θέμα της ανεργίας, στο θέμα της ανισότητας, και στο θέμα του χρέους δεν συνιστά από μόνη της ένα συνολικό πρόγραμμα. Είναι προφανές αυτό.

Είναι η αρχή, είναι τα πρώτα βήματα που πρέπει να κάνει μια κυβέρνηση της αριστεράς για να αρχίσει να απαντάει στα προβλήματα της κρίσης από λαϊκή και εργατική σκοπιά. Είναι απαραίτητο η κυβέρνηση της αριστεράς , όποια θα είναι, να έχει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα. Αντικαπιταλιστικό, Αλλαγής της κοινωνίας γιατί αυτή είναι η δυνατότητα από αυτά τα ζητήματα τα οποία σας έθεσα.

Το αντικαπιταλιστικό αυτό πρόγραμμα θα έχει πάρα πολλές ευθύνες και υποχρεώσεις μπροστά του. Θα πρέπει να θέσει ξανά το ζήτημα του δημόσιου και του ιδιωτικού. Και δεν είναι λυμένο σύντροφοι το ζήτημα αυτό, αν μου επιτρέπεται. Αυτά που ξέραμε για πριν από 100 χρόνια είναι πολύ χρήσιμα αλλά είναι για πριν από 100 χρόνια. Το θέμα  του δημόσιου και του ιδιωτικού πρέπει να τεθεί με τους σημερινούς όρους.

Το θέμα του συλλογικού και του ατομικού πρέπει επίσης να τεθεί με τους σημερινούς όρους. Άρα η Αριστερά πρέπει να θέσει το ζήτημα ξανά υπέρ του δημοσίου και υπέρ του συλλογικού. Να βρεί τον τρόπο να το κάνει.

Για να το κάνει λοιπόν αυτό θα πρέπει νάχει συνολικό πρόγραμμα. Το συνολικό αυτό πρόγραμμα  θάχει και τεχνικές πλευρές. Θα πρέπει να ελεγχθούν οι ροές των κεφαλαίων, Θα πρέπει να ελεγχθεί και να αλλάξει το χρηματο-πιστωτικό σύστημα,  Θα πρέπει να ελεγχθεί  η κατοχή στα μέσα παραγωγής, στα κεντρικά μέσα παραγωγής, ποιος ελέγχει την παραγωγή και τη διανομή αγαθών. Θα πρέπει εν συνόλω να γίνει μια αναδιάθρωση της οικονομίας υπέρ των λαϊκών και εργατικών συμφερόντων με  τόνωση του εισοδήματος και τόνωση της απασχόλησης και με αλλαγή στην παραγωγική κατεύθυνση της οικονομίας της Ελλάδας και αλλού.

Δηλαδή τι χρειάζεται; Μεταβατικό πρόγραμμα. Χρειάζεται στην ουσία μεταβατικό πρόγραμμα;, αυτό απαιτεί η κοινωνία σήμερα , αυτό πρέπει να κάνει μια κυβέρνηση της αριστεράς να λύσει την κρίση προσφέροντας στην κοινωνία ένα μεταβατικό πρόγραμμα, το οποίο θα αλλάξει τα πράγματα υπέρ της εργασίας.

Θα είναι Σοσιαλιστικό το πρόγραμμα αυτό;  Όχι από μόνο του. Το θέμα αυτή τη στιγμή δεν είναι σοσιαλισμός αύριο. Όσοι το θέτουν έτσι, απλώς πουλάνε ακροαριστερισμό γιατί ακριβώς δεν τολμούν να απαντήσουν στα ζέοντα προβλήματα της εποχής μας. Δεν είναι το θέμα σοσιαλισμός αυτή τη στιγμή. Το θέμα είναι η λύση της κρίσης, το μεταβατικό πρόγραμμα που θα ανοίγει το πεδίο προς το Σοσιαλισμό.

Αυτό γίνεται, είναι απολύτως εφικτό, είναι μπροστά στην αριστερά. Έχει μια τριετία που είναι  μπροστά στην αριστερά, η αριστερά δεν έχει καταφέρει να το απαντήσει πειστικά ακόμα, είναι καιρός να το κάνουμε και πιστεύω ότι αυτή η συγκέντρωση θάναι ένα μεγάλο βήμα σε αυτό».

ΚΑΙ ΑΛΛΟΣ ΛΑΠΑΒΙΤΣΑΣ : Χρέος και Ευρώ, Προοπτικές και Λύσεις 1/5

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s