ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ …

Standard

Του Νίκου Μπογιόπουλου

UNFOLLOW ΜΑΗΣ 2013

`

unfollow 5-13

ασισµός είναι η υπονόµευση του συλλογικού και η θρησκεία του άφατου ατοµισµού. Στην οικονοµία, λατρεύει τον «ιδιώτη». Στην πολιτική, διακηρύττει το θατσερικό δόγµα «η κοινωνία δεν είναι τίποτα, το άτοµο είναι το παν». Είναι το ανταγωνιστικό µοντέλο συµβίωσης που αναπαράγει το πρότυπο «ο άνθρωπος, λύκος για τον άνθρωπο» και σε συνθήκες κρίσης διαποτίζει τον κοινωνικό ιστό µε το δηλητήριο «ο θάνατός σου, η ζωή µου».

Είναι η παραχάραξη της έννοιας «αλληλεγγύη» σε φαρισαϊκή «φιλανθρωπία». Η προσπάθεια γελοιοποίησης ή και αντιποίησης του «ένας για όλους και όλοι για έναν» ώστε να στρώνεται το έδαφος στη λογική «ο καθένας για την πάρτη του».

Είναι το κράτος του «κοινωνικού αυτοµατισµού», που αναγορεύει το «φραγγέλιο» σε «λύση», καλλιεργεί το µικροαστικό ιδεολογικό κατακάθι και ανάγει το λυντσάρισµα σε απενοχοποιηµένη «πολιτική δράση».

Είναι η ελεεινολόγηση του «άλλου» και του «διαφορετικού» από εκείνους που εκµεταλλεύονται τον «διαφορετικό», που τον θέλουνε δούλο τοις, και που τώρα τον κλείνουνε σε στρατόπεδα συγκέντρωσης µε αλαλαγµούς περί «επανακαταληψηςτων πόλεών µας».

Είναι η στοχοποίηση του αδύναµου ως εύκολου στόχου και ως ιδανικού αποδιοποµπαίου αντιπάλου.

Είναι η κοινωνική και πολιτική αγριότητα που γυρεύει νοµιµοποίηση υποκρινόµενη ότι ασκείται στο όνοµα του «υπέρτερου συµφέροντος-.

Είναι ο κατακερµατισµός των θυµάτων της κοινωνίας, ο διαχωρισµός τους σε αντιτιθέµενες µερίδες «κανιβάλων» που διαποτίζονται από την αρχή «χάνεις-κερδίζω», «αφανίζεσαι-υπάρχω», «πεθαίνες-ζω»,

Είναι η ενοχοποίηση του µαζικού, του κοινωνικού, του ταξικού, του πολιτικού αγώνα και η ιταµή διασύνδεσή τους -µέσω της γκεµπελικής θεωρίας των «δύο άκρων»µε τα «τάγµατα εφόδου» των λούµπεν της ακροδεξιάς τροµοκρατίας.

Η νεοναζιστική συµµορία των τραµπούκων του υποκόσµου που υποδύεται το πολιτικό κόµµα είναι το δηµιούργηµα της σαπίλας ενός πολιτικού και οικονοµικού καθεστώτος που για την αυτοπροστασία και την αναπαραγωγή του µετατρέπει την ίδια τη βρωµιά του σε κοπριά για να καλλιεργεί Φρανκενστάιν, εντεταλµένους

να υπηρετούν τη σαπίλα που τους δηµιούργησε.

Φασισµός είναι η διαστρέβλωση, το ψέµα και η ιστορική αφασία.

«Εµείς -οµολογεί η συµµορία ήµασταν το καθεστώς εκείνο το οποίο εµείς εκφράζουµε ιδεολογικά, το καθεστώς της 4ης Αυγούστου του Ιωάννη Μεταξά» (Ν. Μιχαλολιάκος, ΣΚΑΪ, 24/10/20l2).

Αλλά: Πρώτον, ο Μεταξάς ήταν αυτός που το 1936, λίγους µήνες πριν κηρύξει επίσηµα τη φασιστική δικτατορία, είχε διοριστεί πρωθυπουργός από τον βασιλιά Γεώργιο και είχε λάβει την ψήφο εµπιστοσύνη; όλων των αστικών κοµµάτων παρότι το Γενάρη του ίδιου χρόνου στις εκλογές που προηγήθηκαν είχε λάβει µόλις 50.000 ψήφους και µόλις 7 έδρες στη Βουλή. Ο τότε βουλευτή; Ηλείας του Λαϊκού Κόµµατος Βάσος Στεφανόπουλος οµολογούσε: «Χρεωκοπήσαµεν ως κοινοβουλευτισµός, εξεπέσαµεν ως συνέλευσις και χάσαµε τον ψυχικόν σύνδεσµο προς τον λαόν. Διότι τι είδους ψυχικός σύνδεσµος είναι δυνατόν να διατηρηθή όταν ο µεν λαός φωνάζη δεν θέλω να µε κυβερνήση ο Μεταξάς, ηµείς δε αδιαφορούντες του απαντώµεν: «Και όµως θα σε κυβερνήσει ο Μεταξάς». Τόσο «αντισυστημικός, λοιπόν, ο διορισµένος, από τα ανάκτορα Μεταξάς. Όσο και οι χρυσαυγίτες απόγονοί του.

Δεύτερον, µετά τη στάση πληρωµών του 1932, η Ελλάδα πλήρωνε στους δανειστές το 30% των τόκων που χρωστούσε. Το καθεστώς Μεταξά, όµως, εξασφάλισε στους τοκογλύφους αποπληρωµές που έφταναν µέχρι και το 43%. Τόσο «πατριωτικό» το καθεστώς Μεταξά. Όσο και οι χρυσαυγίτες απόγονοί του.

Τρίτον, «εκτός» από τους χώρους της πολιτικής και του στρατεύµατος, το καθεστώς (Μεταξά) άντλησε τα στελέχη του και από τον επιχειρηµατικό κόσµο ( … ) και τους τραπεζιτικούς  και χρηµατιστικούς κύκλους ( … )

Οι βιοµήχανοι Ανδρέας Χατζηκυριάκος (ως πρόεδρος του Συνδέσµου Ελλήνων Βιοµηχάνων και Βιοτεχνών, αλλά και ως υπουργός Εθνικής Οικονοµίας µέχρι τις 24 Ιουλίου 1937), Επαµεινώνδας Χαρίλαος και ΠρόδροµοςΜποδοσάκης«) Αθανασιάδης στήριξαν ενεργά την άνοδο και την οικονοµική πορεία της µεταξικής .κυβέρνησης.

Ο Αλέξανδρος Κορυζής, υποδιοικητής (και από το 1939 διοικητής) της ΕΤΕ, ανέλαβε το υπουργείο Προνοίας ( … ). Από το χώρο της ΕΤΕ προήλθε και ο διάδοχος του Χατζηκυριάκου

στο υπουργείο Εθνικής Οικονοµίας (ο Ιωάννης Αρβανίτης … ).

Ο Αλέξανδρος Ν. Κανελλόπουλος, διευθύνων σύµβουλοι; της Ανωνύµου Ελληνικής Εταιρείας Χηµικών Προϊόντων και Λιπασµάτων (ΑΕΕΧΠΛ), διατέλεσε κυβερνητικός επίτροπος της ΕΟΝ (1937-41). (Σπυρίδων Πλουµίδης, «Το καθεστώς Μεταξά, 1936-1940»). Τόσο «αντικεφαλαιοκράτης Ο Μεταξάς. Όσο και οι χρυσαυγίτες απόγονοί του.

Να λοιπόν γιατί: «Φασισµός Ο πιο ωµός, ο πιο καταπιεστικός, ο πιο θρασύς,  ο πιο δόλιος καπιταλισµός» (Μπ. Μπρεχτ). «

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s