ΤΟΥ ΚΑΦΕΝΕΙΟΥ

Standard

`

Του Λεωνίδα Ζενάκου

(Από Περιοδικό UNFOLLOW ΜΑΗΣ 2013)

Ακούγεται συχνά ότι οι νεήλυδες ακροδεξιοί του Κοινοβουλίου έχουν μετατρέψει σε καφενείο το ναό της δημοκρατίας καθώς και τα παρεκκλήσια του, τηλεοπτικούς σταθμούς, εξεταστικές επιτροπές και άλλα. Η αντίληψη αυτή υποδηλώνει άγνοια της συνταγματικής τάξης του καφενείου, Στο καφενείο, ο θαμώνας που θα υποπέσει σε παραπτώματα παρόμοια με των κοινοβουλευτικών καυγατζήδων αποβάλλεται πάραυτα. Στην ιεροτελεστία αποπομπής του πρωτοστατεί φυσικά ο άτεγκτος κλειδοκράτορας της καφενειακής κοινότητας, ο καφετζής,

Η θεμελιώδης διαφορά μεταξύ Κοινοβουλίου και καφενείου έγκειται στη μεγάλη ποιοτική απόσταση ανάμεσα στα όσα επιδιώκουν οι αντίστοιχοι κλειδοκράτορες. Ο καφετζής επιθυμεί την ηρεμία, επειδή αυτή του φέρνει παράδες. Οι ψηφοφόροι των αρειμάνιων βουλευτών, τμήμα των κλειδοκρατόρων του Κοινοβουλίου, ποθούν τη φασαρία επειδή αυτή τους φέρνει ρίγη. Ευχαριστιούνται τη βία που ασκούν άλλοι, για λογαριασμό τους, νομίζουν. Ανήμποροι να το πράξουν οι ίδιοι, ηδονίζονται βλέποντας το ρόπαλο του νταή να πέφτει στα κεφάλια αυτών που θεωρούν, άλλοτε δίκαια, άλλοτε άδικα, ότι τους φταίνε.

Αυτή η από σπόντα εκσπερμάτωση ίσως είναι φυσικό πράγμα, είναι όμως και ύπουλο. Το ρόπαλο του νταή δεν κάνει τόσες διακρίσεις όσες ενδεχομένως πιστεύουν οι ηδονοβλεψίες οπαδοί του. Σαν φαλλικό σύμβολο που είναι, μέσα στην παραζάλη του οίστρου του ο νταής είναι πολύ πιθανό ότι κάποια στιγμή θα το κοπανήσει και στο δικό τους κεφάλι.

Στο μακρινό παρελθόν αμέτρητοι άνθρωποι έζησαν αυτή την εμπειρία. Παρατρέχω τα κοσμοϊστορικά παραδείγματα και περιορίζομαι στη θεία Ντίνα και στον θείο Θυμή. Η θεία Ντίνα λοιπόν, όταν κανένα παιδί έκανε σκανταλιές, το φοβέριζε ότι θα το δώσει στον Εβραίο να το βάλει μέσα στο βαρέλι με τα καρφιά, να κυλήσει το βαρέλι πάνω-κάτω στο δρόμο και ύστερα να ρουφήξει από την κάνουλα το αίμα του. Αν κανένας από τους λιγοστούς πρώιμους αντιρατσιστές της εποχής τολμούσε να την παρατηρήσει γι’ αυτήν τη χοντράδα, άκουγε τα σκολιανά του. Η Ντίνα, μολοντούτο, δεν ήταν ναζίστρια, δεν ήξερε καν τι σημαίνει ναζισμός. Απλώς είχε μάθει, κυρίως από την εκκλησία, όπως το είχαν μάθει και πολλοί άλλοι, να χρεώνει στους Εβραίους όλες τις αναποδιές που της τύχαιναν, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που πολλοί σήμερα τις χρεώνουν στους μετανάστες χωρίς επίσης να γνωρίζουν τι σημαίνει ναζισμός.

Η θεία Ντίνα δεν ξεπέρασε αυτή την προκατάληψη ούτε όταν είδε τον άντρα της στο μπλόκο. Μπορεί να έτρεχε αλλόφρων πέρα-δώθε πίσω από το φράγμα των ταγματασφαλιτών ολοφυρόμενη και σαστισμένη, αλλά το μόνο της παράπονο ήταν τούτο: «Μα γιατί; Δεν έκανε τίποτα, δεν είναι Εβραίος, κοιτάχτε το πράμα του».

Ο θείος Θυμής, καφετζής το επάγγελμα (τι σύμπτωση!), συμμεριζόταν τις απόψεις της γυναίκας του, ήταν μάλιστα πιο προχωρημένος στις γνώσεις περί ναζισμού, ως το σημείο να φαντασιώνεται γλυκά με τους άθλους των ειδώλων του. Όλα αυτά άλλαξαν μέσα του τη στιγμή όπου τον φόρτωναν στο τρένο για το Νταχάου, την ίδια σχεδόν στιγμή όπου η θεία Ντίνα έκοβε με το μαχαίρι την παλιά φοβέρα.

Από το Νταχάου ο θείος Θυμής, άλλοτε προγάστωρ και ροδομάγουλος, επέστρεψε αγνώριστος, φάντασμα σωστό τού παλιού εαυτού του. Ξανάνοιξε ωστόσο το καφενείο του, ήταν όμως τώρα ιδιαίτερα αυστηρός με όσους υποπτευόταν ότι συνέχιζαν την παλιά συνήθεια: δεν τους επέτρεπε να πατήσουν το πόδι τους στο μαγαζί του. Ο ίδιος την είχε πληρώσει πολύ ακριβά την παλιά συνήθεια: στο Νταχάου, εκτός από δόντια, μαλλιά και προγούλι, είχε χάσει και την ικανότητά του για εκσπερμάτωση. οποιουδήποτε είδους

unfollow Μάης-13

Από Περιοδικό

UNFOLLOW

ΜΑΗΣ 2013

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s