Ανακοίνωση συμπαράστασης στον αγώνα των καθηγητών

Standard
 
 `
  • Είμαστε όλοι καθηγητές. Αύριο θα βρεθούμε στη θέση τους
  • Να πούμε ΟΧΙ στις απολύσεις και την τρομοκρατία
  • ΟΧΙ στην διάλυση της δημόσιας παιδείας
  • ΟΧΙ στην κατάργηση του δικαιώματος της απεργίας με τις επιστρατεύσεις
`

Αγαπητοί συνάδελφοι,

 `

Την περίοδο που όλες οι κυβερνήσεις εδώ και 10ετίες έχουν αναγορεύσει ως την πεμπτουσία του εκπαιδευτικού μας συστήματος, την περίοδο των πανελλαδικών εξετάσεων επέλεξε σκόπιμα η κυβέρνηση για να επιτεθεί σε καθηγητές, μαθητές και μορφωτικά δικαιώματα της νεολαίας και να βάλει μια ακόμη βόμβα στη δημόσια εκπαίδευση και στο εργασιακό καθεστώς των εκπαιδευτικών.

Η κυβέρνηση προωθεί:

α) ρύθμιση για την αύξηση του διδακτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών ακόμα και κατά 25%,

β) Προεδρικά Διατάγματα  για υποχρεωτικές μεταθέσεις οπουδήποτε σε όλη τη χώρα (!) (λες και οι εκπαιδευτικοί είναι περιπλανώμενοι φαντάροι) και την αξιολόγηση – τιμωρία των εκπαιδευτικών που θα οδηγεί ακόμα και σε απολύσεις,

γ) απολύσεις 10.000 αναπληρωτών από το Σεπτέμβρη,

δ) δημιουργεί κλίμα τρομοκρατίας στα σχολεία με το νέο πειθαρχικό δίκαιο και την ένταξη εκατοντάδων εκπαιδευτικών σε καθεστώς υποχρεωτικής αργίας.

Η διάλυση των εργασιακών σχέσεων των καθηγητών, που θα έχουν δραματικές επιπτώσεις και στην εκπαιδευτική διαδικασία, μαζί με τη δραματική περικοπή δαπανών (έως και 47% μέχρι το 2016 σε σχέση με το 2009), τις νέες καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολείων και τμημάτων, διαλύουν το δημόσιο σχολείο.

Την αυτονόητη αντίδραση της Ο.Λ.Μ.Ε. να προχωρήσει σε κινητοποιήσεις, αφού ο Υπουργός Παιδείας αρνήθηκε οποιοδήποτε διάλογο ή να μεταθέσει τις αποφάσεις για μετά τις εξετάσεις, ακολούθησε μπαράζ συκοφαντικών επιθέσεων από το Υπουργείο, τα κόμματα της συγκυβέρνησης, τα Μέσα Ενημέρωσης και τα γνωστά μνημονιακά παπαγαλάκια με σκοπό να κάνουν το άσπρο – μαύρο.

Θέλουν να εμφανίσουν τους καθηγητές ως υπεύθυνους της ταλαιπωρίας των μαθητών. Να εκβιάσουν τους γονείς ότι τα παιδιά τους δε θα μπορέσουν να διαβούν στην ώρα τους τις ψυχοφθόρες εξετάσεις, που στην πράξη «κόβουν» την πλειοψηφία των υποψηφίων από το δικαίωμα ελεύθερης πρόσβασης στην ανώτατη εκπαίδευση. Την ίδια ώρα, που τα παιδιά των πολύ πλουσίων ελεύθερα σπουδάζουν σε ιδιωτικά εγχώρια και ξένα κολλέγια και πανεπιστήμια, χωρίς να επηρεάζεται η «ψυχολογία» τους από εξετάσεις ή απεργίες.

Την αποκλειστική ευθύνη την έχει η κυβέρνηση που κατασκευάζει «μαθητές-ζόμπι» και επιχειρεί να κατακρεουργήσει τα εργασιακά δικαιώματα, να καταρρακώσει την αξιοπρέπεια των λειτουργών της παιδείας, να μετατρέψει τα θύματα της ανάλγητης πολιτικής της σε θύτες, να στρέψει γονείς και μαθητές ενάντια στους καθηγητές.

Αλλά δεν έμεινε μόνο στο επικοινωνιακό πεδίο η κυβέρνηση, γιατί ξέρει ότι η μανία της κατά των δημόσιων αγαθών όπως η παιδεία βρίσκει αντίθετους γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Μία, μόλις, ημέρα μετά την απόφαση της ΟΛΜΕ να θέσει την πρότασή της για απεργία υπό έγκριση στις τοπικές ΕΛΜΕ ο πρωθυπουργός με χουντικής έμπνευσης διάταγμά του επιστρατεύει τους καθηγητές.  

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Ο αντιδημοκρατικός κατήφορος στον οποίο έχει περιέλθει πλέον η κυβέρνηση, με το πρωτόγνωρης βαρβαρότητας μέτρο της ποινικοποίησης απόφασης ομοσπονδίας εργαζομένων για κινητοποιήσεις, πριν αυτή υλοποιηθεί, μετατρέπει κάθε απεργιακή και αγωνιστική κινητοποίηση ουσιαστικά σε «ιδιώνυμο αδίκημα».

 

Στόχος της είναι  να θέσει στο γύψο και τα στοιχειώδη συνδικαλιστικά και πολιτικά δικαιώματα, σε συνθήκες επιβολής μιας στυγνά αντιλαϊκής πολιτικής φτώχειας, απολύσεων, ανεργίας και περικοπών.

 

Δεν πρέπει μα ανεχθούμε αυτή τη βάρβαρη πολιτική που διαλύει τα δημόσια αγαθά και οδηγεί τους εργαζόμενους την εξαθλίωση.

Ο αγώνας αυτός δεν είναι αγώνας μόνο των εκπαιδευτικών. Είναι αγώνας όλων μας.

Η ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ πρέπει άμεσα να προκηρύξουν πανελλαδική απεργία.

Η Ομοσπονδία και οι σύλλογοι της ΕΥΔΑΠ άμεσα να εκφράσουμε έμπρακτα την συμπαράστασή μας.

Όλοι να βρεθούμε στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας

για την καταδίκη του αυταρχισμού της κυβέρνησης

και της ποινικοποίησης των απεργιών

τη Δευτέρα, 13/5 στις 7 μ.μ.

κάτω από τα γραφεία της ΟΛΜΕ

(Ερμού & Κορνάρου 2)

ΣΕΚΕ-Σ

`

Μερικές σκέψεις μας:

Συνάδελφοι-Συναδέλφισσες,

Μερικές σκέψεις σχετικά με την Ανακ. ΣΕΚΕ-Σ και τη δραματική κατάσταση, ιδίως μετά την επιστράτευση των καθηγητών.
1. Πρέπει Ομοσπονδία και Συλλόγοι να προχωρήσουν σε έκτακτα Δ.Σ. με θέμα συμπαράσταση και κινητοποίηση.

2. Να κάνουν από Δευτέρα ενημερωτικές περιοδείες στους χώρους δουλειάς. και

3. Να προχωρήσουν σε Γεν. Συνελεύσεις των Συλλόγων και Γενική Συγκέντρωση Όλου του Προσωπικού.

4. Να ζητηθεί από ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ-ΕΚΑ-Ομοσπονδίες ΔΕΚΟ να συμπαρασταθούν στην ΟΛΜΕ και να κινηθούν αγωνιστικά δίπλα τους.

Ο πόλεμος που ζούμε νομίζω πως μόνο με ενέργειες έκτακτης ανάγκης αντιμετωπίζεται.

`

Και …εδώ προσγειώθηκα στο σήμερα, γιατί δυστυχώς, εκτιμώ ότι τίποτε δεν πρόκειται να κάνουν οι κυβερνητικοί-τροϊκανοί συνδ/τές της ΕΥΔΑΠ,  γιατί (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) είναι παραδομένοι, ηττημένοι,  αν δε  διακατέχονται από το σύνδρομο «ο σώζων εαυτόν σωθήτω». (Και μακάρι η συνέχεια να με διαψεύσει πανηγυρικά).

Οταν όμως π.χ. βλέπεις με τι απάθεια αντιδρούν στην επιστράτευση των καθηγητών, (παλαιότερα του ΜΕΤΡΟ), (κιχ μέχρι στιγμής, από κανέναν πλην του ΣΕΚΕ-Σ ΕΔΩ  http://seke2012.blogspot.gr/2013/05/blog-post_12.html ), ή τι λένε στους συναδ. της ΕΥΑΘ, ΕΔΩ- http://wp.me/pVnfp-euM που αυτή τη στιγμή προχωράει το ξεπούλημα της, τι άλλο να υποθέσει κανείς ;

*Τι μπορεί να κάνει το ΣΕΚΕ-Σ και άλλες δυνάμεις;

 

Καλή η Ανακοίνωση, αν και θα προτιμούσα η αναλογία αναλύσεων των-γεγονότων και δράσεων αντί 1 προς 7 να ήταν 7 προς 1. Γιατί  όσο καλές και αν είναι οι ανακ. δεν είναι το άπαν, μπροστά στις δράσεις. Έτσι  θα πρότεινα:

1. Από μεθαύριο να βγούν στους χώρους 1-2 κλιμάκια για να ενημερώσουν και να ξεσηκώσουν το προσωπικό στο τι έρχεται:

  • όχι μόνο για τις επιστρατεύσεις και την οιωνεί κατάργηση του δικαιώματος απεργίας,
  • για τις απολύσεις-μετατάξεις-διαθεσιμότητες πούρχονται, ιδίως για το ταχύτατο προωθούμενο ξεπούλημα της ΕΥΔΑΠ, κ.α.
  • για την ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ αδράνεια και υποταγή των συν/κών φορέων της ΕΥΔΑΠ στα γεγονότα

2) Τάχιατα να συνέλθει (που έχει μήνες) το συντονιστικό και να προετοιμάσει σύγκληση ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ (το ίδιο αργά) των μελών με προσπάθεια πλατειάς συμμετοχής εργαζομένων και συνταξιούχων και όχι, «εμείς και εμείς».

3) Αυτό που απαιτείται είναι να βρεθούμε δίπλα στο κόσμο, που αγωνιωδώς ψάχνει από έντιμους αγωνιστές να ακούσει κάτι διαφορετικο, έστω και δυσάρεστο, αλλά ειλικρινές, που δεν το βρίσκει ακόμη.

4) Να του μιλήσουν κάποιοι για αυτά πούρχονται, π.χ. τι σημαίνει η πρόωρη «νεκρανάσταση» του δώρου του ΠΑΣΧΑ (Μήπως υπαγωγή στον Ιδιωτικό Τομέα; Και με ποιες συνέπεις;)

5) Για τις επερχόμενες γενναίες μειώσεις μισθών ώστε νάμαστε ελκυστικοί στον «πελάτη», (και συντάξεων),
6) Για την καθόλου απίθανη, όπως πάμε, προοπτική μιας ΕΥΔΑΠ με 1000 εργαζόμενους των 400-500 Ευρώ,  που σχεδιάζουν οι διάφοροι Στέλιοι & Αντώνηδες.

7) Και για το τι δράσεις, λύσεις, συνεργασίες, προτείνουμε (και μπορούμε) να κάνουμε, ώστε να φανεί όαση ελπίδας  μέσα σε αυτό το ζοφερό τοπίο του μνημονίου (και των υπηρετών του) που μας πλακώνει τη ζωή

8) Και άλλα πολλά θα μπορούσα να προσθέσει (και να προτείνει) κανείς, που είναι  η ύστατη ώρα να ακουστούν. Δύσκολα, οδυνηρά ίσως πράγματα, αλλά αυτή είναι δυστυχώς η εικόνα. Τα εύκολα είναι πίσω μας. Ο διάλογος , η συμμετοχή, η δημοκρατική διαβούλευση ξεκινά. Έστω και λίγο αργά.

Συναδελφικά

Δημήτρης Ζαγορίτης

Συνταξιούχος ΕΥΔΑΠ

Υ.Γ. Θερμή παράκληση: Κλείστε τα αυτιά σας στις σειρήνες που γυρίζουν δεξιά και αριστερά και καθησυχάζουν «μην ανησυχείτε, όλα θα πάνε καλά, εμάς δεν μας αφορούν αυτά που γίνονται, θα τη γλυτώσουμε, άκου που σου λέω» κλπ, κλπ.

Το πικρό μάθημα των αναδρομικών κατά τουλάχιστον 35% περικοπών, που και τότε έλεγαν«δεν μας αφορούν, θα τη γλυτώσουμε», έως τις εκλογές του Συλ. Προσωπικού, που δημιούργησαν εγκεφαλικά, δεν είναι ανάγκη να τα ξαναζήσει κανείς. Ούτε και ο «χειρότερος εχθρός μας».

`

Ευτυχώς δεν ειναι ολοι οι συνδικαλιστες σαν τους δικούς μας

Συνέντευξη της Αγγελικής Φατούρου στο ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=-wG86vLJDM0

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s