Το κόμμα κάνει κακό στο κίνημα

Standard

Εφημερίδα ΕΠΟΧΗ 26/05/2012

Προοίμιο: Η συνέχεια εξηγεί το τι ζούμε στην ΕΥΔΑΠ (και όχι μόνο), με τα κόμματα, τις παρατάξεις, τις εξουσίες να παρεμβαίνουν απροκάλυπτα στο συνδ. κίνημα, οδηγώντας το σε απίστευτο σημείο απαξίωσης και υποβάθμισης, από το οποίο κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την έξοδο του.

Στην περασµένη «Εποχή», στο κείµενο του Γιάννη Αλµπάνη µε τίτλο «Πέντε Ερωτήµατα για την παρ’ ολίγο απεργία των καθηγητών», διαβάζουµε µε έκπληξη: «Θα πρέπει να αναρωτηθούµε αν στο όνοµα της αυτονοµίας των κινηµάτων, µπορεί µια οµάδα συνδικαλιστών να πάρει µόνη της αποφάσεις, που εντέλει επηρεάζουν τον ΣΥΡΙΖΑ ως όλον. Είναι άλλο πράγµα το κόµµα να µην καπελώνει και ποδηγετεί τους κοινωνικούς χώρους και άλλο να αφήνονται στην τύχη τους τα πράγµατα,

Περικλής Κοροβέσης: στο φρέσκο βιβλίο «Παράπλευρες καθηµερινές απώλειες»: «Είναι παράδοση στην αριστερά: ή να καταλαβαίνει αργά ή να µην καταλαβαίνει καθόλου».

όταν µια σύγκρουση έχει πάρει πλέον κεντρικά πολιτικά χαρακτηριστικά. Είναι δυνατόν να παρθεί απόφαση για αναστολή της απεργίας χωρίς να έχει προηγηθεί στοιχειώδης διαβούλευση µε τη γραµµατεία του ΣΥΡΙΖΑ;».

Δηλαδή, µε άλλα λόγια, µια οµάδα συνδικαλιστών εξέθεσε τον ΣΥΡΙΖΑ, η γραµµατεία του οποίου δεν τους συµµάζεψε όταν έπρεπε.

Δυστυχώς η ιδιότητα του κοµµατικού στελέχους φαίνεται να υπερισχύει της κινηµατικής. Ο σύντροφος Αλµπάνης ή δεν γνωρίζει ή επιλέγει να αντιστρέψει την πραγµατικότητα. Τα πράγµατα έχουν ως εξής:

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν µπήκε εγκαίρως µπροστά ώστε να δώσει πολιτικά χαρακτηριστικά στην απεργία και κυρίως ν’ αντιδράσει εκκωφαντικά στην κατάπτυστη προληπτική επιστράτευση των κάθηγητών, φοβούµενος το πολιτικό κόστος και αναλώθηκε σε απλές ανακοινώσεις συµπαράστασης. Όταν, όµως, φτάσαµε στην κρίσιµη µέρα της συνέλευσης των προέδρων των ΕΛΜΕ, στις 15/5, το κόµµα λειτούργησε µε τον γνωστό, παλιό καλό τρόπο:  έστειλε αρμόδιο στέλεχος του, υπεύθυνο για θέµατα παιδείας και µάλιστα ένα από τα 20 µέλη της Πολιτικής Γραµµατείας του Συνασπισµού που ορίστηκαν απευθείας µέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, να µεταφέρει την γραµµή της απεµπλοκής από την απεργία.

Το κόµµα, λοιπόν, έχει πάντα δίκιο, η αυτονοµία των-κινηµάτων είναι καλή µόνο στη θεωρία κι αυτό έπρεπε να το ξέρουν οι «αφελείς» συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ.

Για να µπουν, λοιπόν, τα πράγµατα στη θέση τους πρέπει, πέραν της αυτοκριτική ς για τα συνδικαλιστικά λάθη που µας βάλανε στο ίδιο κάδρο µε την ΠΑΣΚ και την ΔΑΚΕ,

Το κόµµα, λοιπόν, έχει πάντα δίκιο, η αυτονοµία των-κινηµάτων είναι καλή µόνο στη θεωρία κι αυτό έπρεπε να το ξέρουν οι “αφελείς” συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ».

να γίνει µια αναγκαία αυτοκριτική για τις, εκ των άνω, παλαιοκοµµατικές παρεµβάσεις και φυσικά για την ανεπάρκεια του ΣΥΡΙΖΑ να αντιπαλέψει, έγκαιρα κι αποτελεσµατικά, το φασιστικό µέτρο της προληπτικής επιστράτευσης.

Δεν αρκεί η µετάθεση στο µέλλον που επιχείρησε, υπεκφεύγοντας, ο Αλέξης Τσίπρας, λέγοντας ότι η επόµενη απεργία θα είναι πολιτική και διαρκής και δεν θα µείνουν µόνοι τους οι εργαζόµενοι. Το θέµα είναι τι γίνεται στο παρόν της απαξιωµένης και µαταιωµένης απεργίας και της µόνιµης επιστράτευσης που παίρνει διαστάσεις «στρατωνισµού» των καθηγητών.

Γιατί, δυστυχώς, επιβεβαιώνεται αυτό που γράφει ο Περικλής Κοροβέσης στο φρέσκο βιβλίο του µε τίτλο «Παράπλευρες καθηµερινές απώλειες», για το οποίο σύντοµα θα γράψουµε περισσότερα: «Είναι παράδοση στην αριστερά: ή να καταλαβαίνει αργά ή να µην καταλαβαίνει καθόλου».

————————————

Ο δικηγόρος του διαβόλου

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s