Μαριλένα, σ’ αγαπώ!*

Standard

`

Εφημ. Ο δρόμος της Αριστεράς 29/06/2013

 `

Καταρρέοντας  η συγκυβέρνηση ΠΑΣOΚ-NΔ-ΔHMΑP έδειξε σε όλο τον κόσµο nώς µπορεί να λειτουργεί καλύτερα ένα δημόσιος οργανισµός. Για την ακρίβεια, έδειξε πόσο εύκολο είναι έvας δηµόσιος οργανισµός, µε εγγενή προβλήματα, να µεταµορφωθεί από βάτραχο σε πρίγκιπα εν µία νυκτί, αρκεί κάποιος να τον απαλλάξει από την κατάρα που κουβαλάει από τη γέvvηση του. Γιατί η µέγγεvη τnς εξουσίας είναι κατάρα που δεν αφήνει κανένα οργανισµό και κανένα άνθρωπο να ανθίσει.

Με τη βίαιη κατάργηση τnς ΕΡΤ, απελευθερώθηκαν δυνάµεις που  εξέπληξαν τους πάντες, στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, στο εσωτερικό τnς χώρας και το εξωτερικό. Ένας ολόκληρος οργανισµός, πολύµορφος, µε 2650 υπαλλήλους διασπαρµέvoυς σε όλη την επικράτεια, εξακολούθησε να λειτουργεί χωρίς νοµική υπόσταση, χωρίς χρήματα, ακόµα και χωρίς τηλέφωνα. Άνθρωποι που δεν είχαν ποτέ φανταστεί τον εαυτό τους σε χαράκωμα βρεθήκαν στην πρώτη γραµµή τnς αντιπαράθεσης µε τον κροτικό µηχανισµό και το βαρύ πυροβολικό των ιδιωτικών ΜΜΕ που εδώ και καιρό έχουν αναλάβει κατ’αποκλειστικότnτα και την εργολαβία τnς κυβερνητικής παραπληροφόρησης και λασπολογίας.

Οι «τεµπέλnδες», «αδιάφοροι» και «καλοπληρωμένοι» υπάλλnλoι που κρίθηκαν ως άχρηστοι που έπρεπε να απολυθούν στο σύνολό τους, κράτησαν την ΕΡΤ ανοιχτή, παρ’ όλες τις απειλές, και κατάφεpαv, µάλλov από θεία έµπvευση, να στέλνoυv τo σήµα τnς όπως και πριν, παρακάµπτοντας πολλά εµπόδια που επέφερε το κλείσιµό της. Χωρίς ποµπούς, χωρίς κεραίες, οι τεχνικοί βρήκαν άκρες, παρέκαµψαν φράκτες και φραγές, και εξακoλoύθησαv vα στέλνουν το σήμα της ΕΡΤ στην κοινωνία, ακόμα και έξω από τα σύνορα. Μπορεί στις  oθόνες των τnλεoράσεων να παρέμεινε το μαύρο,  αλλά το μήνυμα, εικόνα και ήχoς, συνέχισε να εκπέμπεται αδιάκοπα, όλο το εικοσιτετράωρο, από την πρώτη στιγμή του «μαυρίσματος», περνώντας μέσα από δεκάδες άλλες διαύλους που n φασίζουσα κυβέρνηση δεν  τόλμησε να φράξει.

Οι «εσώκλειστοι» τnς ΕΡΤ άνοιξαν διάπλατα τις πόρτες και τα παράθυρα. Χιλιάδες, ατην κυριολεξία,  πολίτες, άσχετοι με την ΕΡΤ, αλλά καθόλου αδιάφοροι για την τύχπ τnς, πέρασαν ανεμπόδιατα στο  προαύλιο, ατο φουαγιέ, στο μπαρ και συε τουα- λέτες, αναμίχθπκαν με το προσωπικό, κωρίε να  δπμιουργπθεί κανένα σοΒαρό πρόβλπμα επικοινωνίας και ασφάλειας, ένιωσαν την ΕΡΤ ακόμα πιο «δική» τους και έστειλαν μέσα από το ίδιο σr’1μα τα δικά τους μπνύματα στον έξω κόσμο. Δεκάδες πανό στην πρόσοψπ του μεγάρου, στα δέντρα του προαυλίου και στα κάγκελα τnς. περίφραξnς διαμόρφωσαν ένα πολύχρωμο σκπνικό, σύμπνοιας και αγωνιατικότnτας.

Γνωστoί και λιγότερα γνωστοί δημοσιογράφοι και παρουσιαστές  παρουσιασκαν στις oθόνες μας αγνώριστοι. Χωρίς λογοκρισία, κωρίς υποδείξεις, χωρίς φόβο, βγήκαν στον αέρα με άλλο αέρα. Δεν κινδύνευαν με απόλυση, αφού είχαν απολυθεί, δεν είχαν τον Κεδίκογλου στο κεφάλι τους, αφού τον είχαν γράψει στα παλαιά τους υποδήματα και για πρώτη φορά ένιωθαν ελεύθεροι να κάνουν τη δουλειά τους χωρίς παραμορφωτικά φίλτρα. Και οι «φίρμες» χωρίς το τουπέ τους αναγεννήθηκαν. Ακόμα και τα κουσούρια που δεν ξεπερνιούνται σε λίγες μέρες, κάνουν το εγχείρημα γνήσιο . Έσπασε n ρουτίνα, κόπηκε n καθoδήγηση και οι δημοσιογράφοι που πήραν  την ενπμέρωση στις πλάτες τουςέδειξαν όχι μόνο το θάρρος τους, αλλά και τις πραγματικές δυνατότητες και το ταλέντο τους.

Όταν βγήκα στον αέρα τnς zώσας ΕΡΤ ένιωσα αυτή την αύρα.  Όπως την ένιωσε κάθε καλεσμένος, από τον καθnγnτή Ευτύχη Μπιτσάκη μέχρι τον πρόεδρο του σωματείου των εργαζομένων τnς Nυtriαrt (πρώην Κατσέλη), που κανενας δεν τον εμπόδισε ή τον αποπήρε όταν n καταγγελία του έγινε επώνυμη, για τα παιχνίδια που παίζονται σε βάρος 500 ανθρώπων από τον ιδιοκτήτn τnς εταιρίας κ. Δαυίδ και την Eurobank στην οποία ο ίδιος προεδρεύει!

Η δημοσιογραφία στην ΕΡΤ έλαμψε αυτές τις μέρες την ώρα που οι «αλήτες, ρουφιάνοι, δημοσιογράφοι» έδιναν τα ρέστα τους στα κανάλια των εργολάβων.

*Όπου Μαριλένα, και Αγλαϊα, Εύη, Αλεξάνδρα, Αννέτα, Τασούλα…

Στέλιος Ελληνιάδης

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s