ΓΚΡΕΓΚ ΠΑΛΑΣΤ: «Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙ ΑΝ ΔΕΝ ΑΠΑΛΛΑΓΕΙ ΑΠΌ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ»

Standard
Από το 15θημερο περιοδικό  HOT DOC Tου Κώστα Βαξεβάνη

11 Ιουλη 2013

`

σάρωση0001«Η ευρωζώνη είναι λεπροκομείο και το ευρώ ένα τερατώδες δημιουργημα! Πότε θα ξυπνήσει ο κόσμος και πότε θα σταματήσει να λέει «θεέ μου, αν δεν δεχθούμε 25% ανεργία και περισσότερη λιτότητα, θα μας διώξουν από την ευρωζώνη!»  Και έχουμε τον Πάγκαλο να λέει ότι, αν παραπονιέσαι για τα μέτρα λιτότητας, είσαι κομουνιστής ή φασίστας ή αναρχικός. Δεν είσαι κομουνιστής, φασίστας, ή αναρχικός, απλώς προσπαθείς να ταϊσεις τα παιδιά σου! Θα γίνετε προάστιο της Τουρκίας μέσα σε έξι μήνες αν δεν φύγετε από το ευρώ και αν δεν σταματήσετε τα μέτρα λιτότητας.»

Ο Γκρεγκ Πάλαστ είναι δημοσιογράφος (Guardian, BBC, Vice), οικονομολόγος και συγγραφέας (The Best Democracy Money Can Buy, Armed Madhouse, Vultures’ Picnic, Billionaires and ΒaΙΙοt Bandits: How tο Steal an Electίon in 9 Easy Steps). Στη μακρόχρονη καριέρα του έχει ξεσκεπάσει, μεταξύ άλλων, τον τρόπο με τον οποίο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Παγκόσμια Τράπεζα και οι μεγάλοι οικονομικοί οίκοι έχουν καταστρέψει τις οικονομίες δεκάδων χωρών, και το μεγάλο σκάνδαλο των αμερικανικών εκλογών του 2000, όπου αφαιρέθηκε παράνομα το δικαίωμα ψήφου από δεκάδες χιλιάδες αφροαμερικανούς στην πολιτεία της Φλόριντα. Πρόσφατα μίλησε στη ραδιοφωνική εκπομπή Διάλογος Radio για την Ελλάδα, τα μέτρα λιτότητας, την πρόσφατη συνέντευξη που πήρε από τον Θεόδωρο Πάγκαλο και την προγραμματισμένη επίσκεψή του στη χώρα μας τον Σεπτέμβριο.
`

Το τελευταίο καιρό ακούμε πως η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα και πως πλέον βρίσκεται σε αναπτυξιακή τροχιά, εξαιτίας των μέτρων λιτότητας που λέγεται ότι έχουν αρχίσει να αποδίδουν …

Αυτές είναι μαλακίες. Η Ελλάδα δεν βγαίνει από την κρίση. Η Ελλάδα πεθαίνει, και μία από τις αιτίες είναι τα μέτρα λιτότητας. Η λιτότητα και το ευρώ έχουν καταστρέψει την Ελλάδα. Διαβάστε αυτά που γράφει ο νομπελίστας οικονομολόγος Πωλ Κρούγκμαν. Η εφαρμογή μέτρων λιτότητας εν μέσω οικονομικής ύφεσης σημαίνει καταδίκη σε θάνατο. Έχετε 27% ανεργία. Αν δεν βγείτε από το ευρώ, αν δεν απαλλαχτείτε από την οικονομική κατοχή της Γερμανίας, θα πεθάνει η Ελλάδα. Θα γίνετε προάστιο της Τουρκίας μέσα σε έξι μήνες αν δεν φύγετε από το ευρώ και αν δεν σταματήσετε τα μέτρα λιτότητας.

Η περίπτωση της Ελλάδας πώς διαφέρει από τις περιπτώσεις άλλων χωρών από τις οποίες πέρασε το ΔΝΤ;

Δεν διαφέρει , αλλά είναι ακόμα χειρότερη. Έχω συνεργαστεί με τον νομπελίστα οικονομολόγο Τζο Στίγκλιτς, ο οποίος ήταν ο επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας. Ο Στίγκλιτς έβλεπε την Παγκόσμια Τράπεζα να καταστρέφει χώρες απαιτώντας από αυτές μαζικές ιδιωτικοποιήσεις . Αποκαλούσε την ιδιωτικοποίηση «µιζοποιήση», επειδή όταν μιλάμε για ιδιωτικοποιήσεις μιλάμε για κάποια άτομα που έχουν στενές σχέσεις με τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Γερμανίας και που αγοράζουν τη δημόσια περιουσία για ψίχουλα. Αν πουλήσεις την υπηρεσία ύδρευσης, θα συνεχίζεις να πίνεις νερό, αλλά πλέον θα αναγκάζεσαι να το αγοράζεις. Δεν εξοικονομείς χρήματα, θα πληρώνεις περισσότερα. Εφαρμόζονται στην Ελλάδα οι ίδιες βάρβαρες πρακτικές που δοκιμάστηκαν στην Αργεντινή, στον Ισημερινό και στη Βραζιλία, αλλά με πιο οδυνηρές επιπτώσεις. Όμως, η διαφορά μεταξύ της Αργεντινής και της Ελλάδας είναι ότι οι Έλληνες είναι δειλοί, ενώ οι Αργεντίνοι είναι γενναίοι. Η Ελλάδα είναι συνδεδεμένη με το γερμανικό μάρκο, που ονομάζεται ευρώ, ενώ οι Αργεντίνοι είπαν στο ΔΝΤ να πάει στον διάολο, αποσυνδέθηκαν από το δολάριο, και τώρα η οικονομία τους αναπτύσσεται ραγδαία.

Το τελευταίο καιρό η Ελλάδα πιέζεται να ξεπουλήσει βασικές δημόσιες υπηρεσίες, όπως αυτές της ηλεκτροδότησης και της ύδρευσης. Υπάρχουν και τα μεταλλεία στις Σκουριές, που έχουν πουληθεί στην Eldorado  Cold. Έχοντας παρακολουθήσει ανάλογες περιπτώσεις σε άλλες χώρες, ποιο ήταν το αποτέλεσμα τέτοιων μαζικών ιδιωτικοποιήσεων;

Εξαπατάσαι. Όσον αφορά τα μεταλλεία χρυσού, οι Καναδοί ελέγχουν αυτή την αγορά παγκοσμίως. Εταιρίες όπως η Eldorado και η Βaπίck Gold είναι καναδικές, και η συνήθης πρακτική τους είναι να περιμένουν μέχρι να βρεθεί κάποια χώρα σε πολύ αδύναμη θέση, έτσι ώστε να αναγκαστεί να δώσει τον χρυσό της σε εξευτελιστική τιμή. Η Τανζανία πούλησε τα δικά της μεταλλεία στην Βarrick για ψίχουλα υπό τις πιέσεις του ΔΝΤ, και η Βarrick έχει κερδίσει δισεκατομμύρια από αυτή την επένδυση.
Όταν η Αργεντινή πούλησε την κρατική της πετρελαϊκή εταιρία σε μια ισπανική εταιρία, έχασε όλα τα έσοδά της από τα πετρέλαια. Σκεφτείτε το έτσι: Αν πουλήσετε την κατοικία σας αύριο, την επόμενη μέρα θα αναγκαστείτε να πληρώσετε υψηλό ενοίκιο σε κάποιον άλλον, και θα συνεχίσετε να χρειάζεστε νερό και ηλεκτρισμό. Αν τα ιδιωτικοποιήσεις αυτά, θα πρέπει μετά να τα αγοράξεκ , και θα τα χρυσοπληρώνεις. Οι Αργεντίνοι του λάχιστον επέβαλαν υψηλή φορολόγηση στην εταιρία πετρελαίου, καταφέρνοντας ουσιαστικά με αυτό τον τρόπο την επανεθνικοποίηση της. Πρέπει οπωσδήποτε να πείτε όχι στις ιδιωτικοποιήσεις, σε αυτό που ο Στίγκλιτς χαρακτήρισε «μιzοποίηοη». Ας μην κοροϊδευόμαστε. Κανένας δεν αποκτά μεταλλεία χωρίς να δωροδοκήσει. Έτσι γίνεται χωρίς καμία αμφιβολία. Δεν ιδιωτικοποιούν, σας κλέβουν τον χρυσό! Αν η Ελλάδα κρατήσει τον χρυσό της, φύγει από την ευρωzώνη και κρατήσει τα δημόσια αγαθά της, θα είναι όπως η Τουρκία σήμερα. Αυτή τη στιγμή η Τουρκία σας έχει προσπεράσει οικονομικά. Αν όμως η Ελλάδα φύγει από το ευρώ και κρατήσει τη δημόσια περιουσία της, τότε η Τουρκία θα είναι αυτή που θα κινδυνεύει.

Πρόσφατα πήρατε συνέντευξη από τον Θεόδωρο Πάγκαλο. Πώς περιγράφετε τη συνάντηση που είχατε μαζί του και τι είπε για όσους διαμαρτύρονται για τα μέτρα λιτότητας;

Ήμουν πρόσφατα στο Καζακστάν για το Eurasia Media Forum και πέτυχα τον Πάγκαλο, και έπρεπε οπωσδήποτε να του πάρω συνέντευξη! Μιλάμε για έναν τύπο που ζυγίζει 150 κιλά, που έχει ένα στομάχι που εξέχει ένα μέτρο μπροστά του όταν περπατάει. Δεν θέλω να κοροϊ δεύω  τους υπέρβαρους, γιατί συνήθως αυτό είναι ένα προσωπικό τους θέμα, αλλά στην περίπτωση του Πάγκαλου δεν είναι, επειδή υπάρχει κόσμος στην Ελλάδα που κυριολεκτικά πεινάει. Και έχουμε τον Πάγκαλο να λέει ότι, αν παραπονιέσαι για τα μέτρα λιτότητας, είσαι κομουνιστής ή φασίστας ή αναρχι κός. Δεν είσαι κομουνιστής, φασίστας, ή αναρχικός, απλώς προσπαθείς να ταϊσεις τα παιδιά σου! Παρεμπιπτόντως, πώς μπορεί κανείς να ξεχωρίσει τα δύο μεγάλα σας κόμματα; Ο Παπανδρέου και ο Σαμαράς ήταν συγκάτοικοι όταν σπούδαταν στην Αμερική, είναι καλοί φίλοι, δεν υπάρχει καμία διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων.


Ας μην κοροϊδευόμαστε
.
Kανένας δεν απoκτά μεταλεία χωρίς να δωροδοκήσει. Έτσι
γίνεται χωρίς καμία  αμφιβολία. Δεν  ιδιωτικοποιούν, σας  κλέβουν τον χρυσό!

Για μένα, η Ελλάδα είναι τόπος εγκλήματος. Στις δεκαετίες του ’80 και ’90, η παραπονιέσαι για τα μέτρα λιτότητας,είσαι κομουνιστής ή φαοίστω; ή αναρχικός. Δεν είσαι κομουνιστής, φαοίοταο, ή αναρχικός, απλώς προσπαθείς να ταΐσεις τα παιδιά σου! Παρεμπιπτόντως, πώς μπορεί κανείς να ξεχωρίσει τα δύο μεγάλα σας κόμματα; Ο Παπανδρέου και ο Σαμαράς ήταν συγκάτοικοι όταν σπούδαζαν στην Αμερική, είναι καλοί φίλοι, δεν υπάρχει καμία διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων.

Για μένα, η Ελλάδα είναι τόπος εγκλήματος. Στις δεκαετίες του ’80 και ’90, η Goldman Sachs μαζί με μερικές άλλες τράπεζες; είχαν κάνει μια μυστική συμφωνία με τις τότε ελληνικές κυβερνήσεις για να βοηθήσουν στην απόκρυψη του ελληνικού ελλείμματος. Ήταν απάτη, και αυτές οι τράτιετεο πήραν αμοιβές ύψους μισού δισεκατομμυρίου δολαρίων για αυτή τη δουλειά. Γιατί να το κάνει αυτό η Ελλάδα;

Υπάρχει μόνο ένας λόγος: Για να πληροί τις προϋποθέσεις για την ένταξη και την παραμονήτης στην ευρωτώνη. Είπαν ψέματα στις αγορές, στους ομολογιούχους, στον λαό, και πλήρωσαν μιόό δισεκατομμύριο στην Goldman Sachs για ποιο λόγο;
Για να παραμείνουν στην ευρωτώνηί Είναι σαν να λες ότι θέλεις να παραμείνεις στο λεπροκομείο! Το ευρώ είναι ένα τερατώδης δημιούργημα! Πότε θα ξυπνήσει ο κόσμος και πότε θα σταματήσει να λέει «θεέ μου, αν δεν δεχθούμε 25% ανεργία και περισσότερη λιτότητα, θα μας διώξουν από την ευρωτώνη!»

Είναι τρελό! Ο Πάγκαλος λέει ότι «μαζί τα φάγαμε». Όχι. Αυτός είναι χοντρός  ενώ άλλοι πεινάνε! Πιστεύω πως πρέπει να αρχίσουμε να οκεφτόμαστε τους  μέσους Έλληνες, οι οποίοι υποφέρουν.  Νομίζω πως οι Γερμανοί προσπαθούν να  αλλάξουν το όνομα του ευρώ σε «πάνζερ». Καταφέρνουν οικονομικά, με τη  λιτότητα που επιβάλλουν, αυτό που προσπάθησαν να κάνουν με τα άρματα  μάχης στον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο. ~ Θα γίνετε γερµανική αποικία αν δεν φύγετε από το νόµισµά τους.

Η συνέντευξή σας µε τον πάγκαλο δηµοσιεύτηκε στο περιοδικό Vice, όπου έχετε εβδοµαδιαία στήλη. Υπήρχε κάποια αντίδραση από την πλευρά του;

Ο πρώην πρόεδρος της Ισλανδίας, που έκρυψε το γεγονός ότι ήξερε για την τραπεζική κρίση στη χώρα του, δέχτηκε ποινικές κυρώσεις επειδή είπε ψέµατα στον λαό του και κινδύνεψε µε φυλάκιση. Τελικά αθωώθηκε, αλλά τον συλλάβανε και τον πήγαν στα δικαστήρια. Στην Ελλάδα ο Πάγκαλος, ο Παπανδρέου, ο Σαµαράς και το σινάφι τους ήξεραν ότι η Goldman Sachs τους βοήθησε να αποκρύψουν το έλλειµµα. Είναι απάτη, και οι Έλληνες είναι τα θύµατα. Εγώ πιστεύω πως ο Πάγκαλος ήταν ένας από τους υπεύθυνους αυτής της απάτης και τον ρώτησα αν, εφόσον ο πρόεδρος της Ισλανδίας διώχθηκε ποινικά, δεν θα έπρεπε ο ίδιος να αντιµετωπίσει ποινικές ευθύνες για την απόκρυψη του ελλείµµατος. Η απάντησή του ήταν ότι τηρεί την ελληνική νοµοθεσία, δεν είναι εγκληµατίας. Και µπορεί να ισχύει αυτό, δεν γνωρίζω την ελληνική νοµοθεσία. Αλλά τα δύο κόµµατα εξακολουθούν να είναι ηθικοί αυτουργοί για τα ψέµατα που είπαν και για την τεράστια ζηµιά που έχουν κάνει στον ελληνικό λαό, και πιστεύω πως πρέπει να λογοδοτήσουν. Ήµουν κάποτε ποινικός ανακριτής για το υπουργείο Δικαιοσύνης των Ηνωµένων Πολιτειών και, πιστέψτε µε, αν αυτά . είχαν γίνει στην Αµερική θα τους είχαµε βάλει χειροπέδες.

Επεκρίνατε τους Έλληνες επειδή δεν διαδηλώνουν ενάντια στα µέτρα λιτότητας.

 Κάτι που χρειάζεστε είναι µια φωνή που θα µιλάει για τον λαό. Νιώθω πολλή συµπάθεια για τους Έλληνες, και όταν λέω ότι οι Έλληνες είναι δειλοί, το λέω επειδή προσπαθώ να τους ενθαρρύνω να συνεχίσουν τον αγώνα τους και να µην τα παρατήσουν. Ο λαός της Τουρκίας που έχει ξεσηκωθεί είναι ένα καλό παράδειγµα για τους Έλληνες.

Το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δηµοκρατία δεν  διαφέρουν καθόλου µεταξύ τους και δεν υπερασπίζονται τον ελληνικό λαό ενάντια στα µέτρα λιτότητας που τιμωρούν τον κόσµο για χάρη των τραπεζών και των Γερµανών. Κανένας δεν αντιστέκεται στο ευρώ. Είχατε ένα κόµµα, το ΣΥΡΙΖΑ, που υπέκυψε εντελώς.

Στη Βραζιλία το Κόµµα των Εργατών, υπό την ηγεσία του Δούλα, ήταν ένα τρίτο κόµµα που είπε όχι στο ΔΝΤ και στην Παγκόσµια Τράπεζα, όχι στη λιτότητα, και είχε επιτυχία. Τέτοια κόµµατα είχαν µεγάλες επιτυχίες στη Βραζιλία, στην Αργεντινή, στο Περού, στη Βολιβία, στη Βενεζουέλα, στη Νικαράγουα, και οι οικονοµίες αυτών των χωρών, όπου τα µικρά κόµµατα µίλησαν, απέκτησαν την υποστήριξη του λαού και κέρδισαν, έχουν εξαιρετικά καλές επιδόσεις.

Πιστέψτε µε, δεν θέλετε να είστε στην ευρωζώνη Γνώριζα προσωπικά τον Μποµπ Μαντέλ, τον δηµιουργό της ευρωζώνης. Η ευρωζώνη δεν δηµιουργήθηκε για να υπάρξει µια τελωνειακή ένωση. Δηµιουργήθηκε για να καταργηθεί το κράτος πρόνοιας.

Αν δεν φύγετε από το ευρώ, θα είναι ταφόπλακα για τη χώρα σας. Το ευρώ είναι το τέταρτο ράιχ, είναι επικίνδυνο και δηλητηριώδες, και πρέπει να αποχωρήσετε από αυτό. Γιατί συναινούν οι Έλληνες στην καταστροφή τους; Είναι τρελό! Καταλαβαίνω την κούραση και την απογοήτευση και ότι µερικοί άνθρωποι κυριολεκτικά πεινάνε και αισθάνονται αβοήθητοι και απελπισµένοι. Αλλά τότε είναι που πρέπει να ενεργήσετε. Δεν πρέπει να τα παρατήσετε. HD

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s