Να γιατί θάναι ανυπολόγιστη η ήττα αν “χάσουμε” την ΕΡΤ. (Πάνω στον βιβλίο «Εξορκίζοντας τα ΜΜΕ»*του Eπίκουρου καθηγητή Δημ. Τσαρδάκη)

Standard

`

Προοίμιο: Όσα και να κάνουμε, χτίζουμε στην άμμο, στο βαθμό που επιτρέπουμε να λειτουργούν τα σημερινά ΜΜΕ ως πανίσχυροι και ανεξέλεγκτοι µηχανισµοί χειραγώγησης, εξαπάτησης και εγκλωβισμού της συνείδησης των ανθρώπων, με τα αποτελέσματα που ζούμε αλλά και τα τρομακτικά που περιγράφει ο καθηγητής στον βιβλίου του. 

`

Δ.Ζαγορίτη

`
Μια διδακτική εξιστόρηση του Δημήτρη Τσαρδάκη διδάκτορα φιλοσοφίας του Johann Wolfrang Goethe-Universitaet Φραγκφούρτης και Επίκουρου Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

`

Κεφάλαιο 12

(Αντί επιλόγου) Η περίπτωση του Jim Jones

«Όπως, ελπίζω, δείχτηκε από τις αναλύσεις της εργασίας µου που προηγήθηκαν, ένα από τα σηµαντικά ζητήµατα της µαζικής επικοινωνίας, είναι η κατανόηση της σχέσης της συνείδησης µε τις θεσµικές αντικειµενοποιήσεις. Δηλαδή, η ίδια η διαµεσολάβηση της συνείδησης, στο επίπεδο της πρόσληψης και επεξεργασίας διανοητικών µηνυµάτων και περιεχοµένων.

Ολοκληρώνοντας την παρούσα εργασία µου, θα ήθελα εδώ αντιπροσωπευτικά, αντί επιλόγου, να παραθέσω την περίπτωση του αµερικανού Jim Jones, ο οποίος το 1978 στην Guyana της Αµερικής, οδήγησε σε µαζική αυτοκτονία πάνω από 900 φανατικούς οπαδούς της αίρεσής του και προκάλεσε σοκ στον κόσµο ολόκληρο.

Λίγο προτού ο ιεροκήρυκας Jim Jones να δώσει την εντολή για την οµαδική αυτοκτονία, απευθύνθηκε προς τους οπαδούς του µε τα εξής λόγια: «Ήλθε η ώρα να ξανασυναντηθούµε σε ένα άλλο µέρος … Τώρα θα πεθάνουµε όλοι προαιρετικά … Πεθάνετε µε αξιοπρέπεια, παιδιά µου!». Λίγη ώρα µετά, πάνω από 900 φανατικοί οπαδοί του, άνδρες, γυναίκες και παιδιά, κείτονταν νεκροί στο έδαφος.

Ποιος  όµως ήταν ο Jim Jones;

Όπως µας πληροφορεί ο ρεπόρτερ Lionel van derMeulen του γερµανικού περιοδικού «Stern», ο Jim Jones µεγάλωσε στη µικρή πόλη Lynn, στην Indiana των Ηνωµένων Πολιτειών. Σπούδασε παιδαγωγικά στο πανεπιστήµιο Butler της Indianapolis, όπου σχηµάτισε την πρώτη αίρεση, η οποία συγκέντρωσε αµέσως µερικές εκατοντάδες μέλη. Η επιδίωξή του ήταν να κερδίσει εξουσία πάνω σε ανθρώπους και φυσικά και δολάρια.

Τα χριστούγεwα του έτους 1961, όπως ισχυριζόταν, είδε ένα όραµα (έτσι αρχίζουν όλες οι παραισθήσεις), ότι η Indianapolis καταστράφηκε από µία ατοµική βόµβα και γι’ αυτό αποφάσισε να την εγκαταλείψει. Τον Αύγουστο 1965, κοντά στην πόλη Ukiah στα βόρεια της Καλιφόρνιας, ίδρυσε την αίρεση µε την επωνυµία «Ναός του Λαού». Σύµφωνα µε τις δηµοσιογραφικές πληροφορίες, ο Jones ήθελε να γίνει µία πολιτική εξουσία στην Αµερική, γι’ αυτό το έτος 1970 άρχισε να τελεί εκκλησιαστικές λειτουργίες και στο San Francisco.

Κατά τις συγκεντρώσεις αυτές ο αποκαλούµενος «Μεσσίας» Jim Jones προειδοποιούσε κάθε φορά το έγχρωµο, ως επί το πλείστον, πλήθος, για την ηθική κατάπτωση της Αµερικής και την επερχόµενη συντέλεια του κόσµου (αναγνωρίσιµο επιχείρηµα σε παρόµοιες περιπτώσεις). Με τον τρόπο αυτό, τροµοκρατούσε τον µαύρο πληθυσµό και τον προειδοποιούσε ότι, όπως κάποτε οι Εβραίοι στη Γερµανία κατά την εποχή των ναζί, έτσι κι αυτοί θα δολοφονηθούν σε αίθουσες αερίου. Το κακό αυτό θα µπορούσε να αποσοβηθεί, µόνο µέσω ενός θεοφοβούµενου σοσιαλισµού, µε αρχηγό βέβαια τον ίδιο τον Jones.

Έτσι, λίγο αργότερα, ο Jones άνοιξε στην Geary Street ένα ναό και στη συνέχεια ένα άλλο στο Los Angeles, για να µπορεί να συγκεντρώνει τους πιστούς, οι οποίοι όλο και αυξάνονταν. Μετά από λίγα χρόνια ο αριθµός των οπαδών του Jones έφτασε τις 20.000 µέλη. Για να προσηλυτίζει περισσότερους οπαδούς ο Jones, χρησιµοποιούσε τις «θείκές του δυνάµεις» και έκανε επιδείξεις, όπου θεράπευε δήθεν ακόµη και παράλυτους. Οι υποτιθέµενοι «ασθενεϊ;» ήταν απολύτως υγιείς, έµπιστοι άνθρωποι του Jones, που εξαπατούσαν τον κόσµο, παρασταίνοντας τους παράλυτους πάνω σε ένα κυλιόµενο αναπηρικό κάθισµα.

Μέρα µε τη µέρα, µε τον τρόπο αυτό, η κοινότητα του Jones κέρδιζε συνεχώς και νέα µέλη πιστών. Σύµφωνα µε πληροφορίες ο Jones διοικούσε την κοινότητα µε αυταρχικές µεθόδους και τιµωρούσε τους «αµαρτωλούς» µε σκληρά µέτρα. Αφού τους έδενε σε ένα ξύλο (και τους µεγάλους και τα παιδιά), έδινε εντολή στους σωµατοφύλακές του να τους ρίχνουν µέχρι και εκατό µαστιγώµατα -ανάλογα µε το παράπτωµα µε ένα δερµάτινο ιµάντα. Μετά την τιµωρία ο «αµαρτωλός» έπρεπε να γονατίσει µπροστά στον Jones και να του πει: «Ευχαριστώ πατέρα».

Πέρα από αυτό, τα µέλη της αίρεσης ήταν και οικονοµικά εξαρτηµένα από τον αρχηγό τους. Αυτά όφειλαν να προσφέρουν το 30% από τα εισοδήµατά τους στον αρχηγό τους. Σε αντάλλαγµα, ο Jones αναλάµβανε να χρηµατοδοτεί τη διαµονή και τη διατροφή τους. Ο ίδιος ο Jones, όπως αναφέρει ο αρθρογράφος του περιοδικού «Stem», από τις εισφορές της εκκλησίας, έκανε µία τεράστια περιουσία, δέκα περίπου εκατοµµυρίων δολαρίων.

Επιπλέον, χρηµατοδοτούσε 12 ηµερήσιες εφηµερίδες της Καλιφόρνιας µε 4.400 δολάρια την κάθε µία, ως βοήθεια για την υπεράσπιση της ελευθερίας του τύπου. Η αίρεση εξέδιδε κάθε δύο µήνες και µία δική της εφηµερίδα µε τον τίτλο «People’s Forum».

Έτσι ο Jim Jones έγινε προφήτης, ήρωας και πολιτικός και απέκτησε µεγάλη δύναµη. Τον Αύγουστο του έτους 1977, ύστερα από µία καταγγελία του περιοδικού «New West» για απάτες και βασανισµούς µέσα στους κόλπους της αίρεσης, ο Jones για να αποφύγει τη σύλληψη, αναγκάστηκε να φύγει, παίρνοντας µαζί του 1.000 περίπου οπαδούς του για την Guyana (πρώην βρετανική αποικία), όπου ήδη το 1973 είχε αγοράσει κοντά στη ζούγκλα ένα κοµµάτι γης για τέσσερα εκατοµµύρια µάρκα. Εκεί, µε την άδεια της κυβέρνησης της πόλης Georgetown, έχτισε µε παράγκες ένα νέο οικισµό, όπου και εγκατέστησε το αρχηγείο του.

Αµέσως µετά την εγκαθίδρυση του νέου οικισµού, επισκέφθηκε τον Jim Jones ο Δανός ψυχολόγος Peter EIsass, για να µιλήσει µαζί του για τους σκοπούς της κοινότητάς του. Σε ερώτηση του EIsass για τα σοσιαλιστικά σχέδιά του, ο Jones απάντησε: «Είµαστε η µεγαλύτερη σοσιαλιστική κίνηση στην USA. 20.000 πρόσωπα είναι τα µέλη µας και γι’ αυτό είµαστε ο µεγαλύτερος κίνδυνος του καπιταλισµού στην USA. Γι’ αυτό προσπαθούν µε κάθε τρόπο να µα εξαφανίσουν, µολονότι έχουµε εγκατασταθεί εδώ έξω στη µακρινή ζούγκλα. Τα σχέδιά τους όµως δεν θα πετύχουν. Αν φτάσουµε µέχρι εκεί καλύτερα να αυτοκτονήσουµε, παρά να µας εξαφανίσει η CIA στο όνοµα του καπιταλισµού».(1)

Λίγες µέρες αργότερα έφτασε επί τόπου ο βουλευτής Leo Ryan από την Καλιφόρνια µε µία οµάδα επιτροπή δηµοσιογράφων, για να εξετάσει τις καταγγελίες για κακοµεταχείριση και βασανισµούς των οπαδών του Jones. Μολονότι ο Ryan δύσκολα είχε πρόσβαση στις σκηνές, γιατί εµποδιζόταν από τους σωµατοφύλακες του Jones, ένας δηµοσιογράφος από την οµάδα του έπιασε στα χέρια του ένα σηµείωµα που έγραφε: «Παρακαλούµε βοηθείστε µας να βγούµε έξω από τη χώρα του Jones». Από καταθέσεις µερικών φοβισµένων οπαδών, ο Ryan πληροφορήθηκε για τις απάνθρωπες συνθήκες, κάτω από τις οποίες ζούσαν οι οπαδοί του Jones.

Όταν ο Jones κατάλαβε πλέον, ότι η οµάδα του Ryan, που έφτασε εκεί µε ένα Kameramann της US-τηλεοπτικής εταιρείας NBC, θα αποκάλυπτε τα σκάνδαλα και τις ψυχοτροµοκρατικές µεθόδους διοίκησης, έδωσε εντολή σε µία οµάδα ε µπίστων οπαδών (σωµατοφύλακές του) να δολοφονήσουν την οµάδα του Ryan. Η επιχείρηση που έγινε στο διπλανό µικρό αεροδρόµιο, όπου ο Ryan µε την οµάδα του ετοιµάστηκαν για να φύγουν, πέτυχε κατά το µεγαλύτερο µέρος. Στη συµπλοκή σκοτώθηκαν επί τόπου ο Ryan, οι ρεπόρτερς Don Ηarris και Greg Robinson, καθώς επίσης και ένα πρώην µέλος της αίρεσης η Patricia Parks. Επί τόπου σκοτώθηκε επίσης και ο Kameramann της US-τηλεοπτικής εταιρείας NBC Bob Brown, ο οποίος κινηµατογράφησε τη συµπλοκή µέχρι την τελευταία στιγµή που ξεψύχησε.

Όσοι δηµοσιογράφοι επέζησαν, κατάφεραν να διαφύγουν µέσα στη ζούγκλα. Πανικόβλητος ο Jones από το γεγονός ότι κάποιοι δηµοσιογράφοι γλύτωσαν, συγκέντρωσε όλους τους πιστούς στον ειδικό χώρο συγκεντρώσεων, όπου τους έδωσε την εντολή να πιουν ένα δηλητήριο, που είχε παρασκευάσει ο ίδιος, και να πεθάνουν στο όνοµα του «άγιου σοσιαλισµού».

900 και πλέον πιστοί, παιδιά και µεγάλοι, µετά από µία περίπου ώρα ήταν νεκροί κάτω στο έδαφος ο ένας δίπλα στον άλλον. Μαζί τους αυτοκτόνησε και ο 46/χρονος τότε Jim Jones, φωνάζοντας τρεις φορές τη λέξη «µητέρα». Μαζί του πέθανε και το όραµα ενός θρησκευτικού σοσιαλισµού, που πέρασε πάνω από τα πτώµατα 900 και πλέον θυµάτων ενός µαζικού εγκλήµατος, που όµοιό του δεν έχει στην ιστορία του πολιτισµένου κόσµου.

Ο γιος τού Jίm Jones, Stephan Jones, ο οποίος επέζησε του µαζικού κατά διαταγήν εγκλήµατος, διότι την ηµέρα εκείνη έτυχε να µην είναι στο χωριό, χαρακτήρισε τον πατέρα του ως «φασίστα». Το ερώτηµα κατά τον ρεπόρτερ του Stern µένει ανοιχτό: Πώς µπόρεσε ένας άνδρας µε προφανείς βαριές ψυχικές διαταραχές, µέσα σε µία δηµοκρατική χώρα, να δηµιουργήσει µία τέτοια θρησκευτικο-φασιστική οργάνωση;

Κι όµως υπάρχει απάντηση: Στο βαθµό που µπορεί κανείς να ανιχνεύσει και να κατανοήσει τους µηχανισµούς χειραγώγησης και εξαπάτησης της συνείδησης των ανθρώπων και τον εγκλωβισµό τους σε παρανoϊκές παραισθήσεις, όπως αυτές του Jίm Jones, έχει την απάντηση στα χέρια του.»

Σφαγή του Jim Jones στην Guyana

Σφαγή του Jim Jones στην Guyana

1. Βλέπε «Stern», 30/11/1978, σ. 281.

* «Εξορκίζοντας τα ΜΜΕ»(εκδ. Παπαζήση 1998).

Advertisements

One response »

  1. Πόσο τυχαία είναι η λυσσαλέα προσπάθεια της κατ’όνομα δημοκρατίας, ουσία χούντας, που μας κυβερνά, να φιμώσει και με τα ΜΑΤ αν χρειαστεί να σιγάσει την ΕΡΤ; Και πόσο επιτακτικό καθήκον όλων μας είναι να συμπαρασταθούμε, να βοηθήσουμε και να ενθαρύνουμε με κάθε τρόπο το προσωπικό της που 66 μέρες αγωνίζεται ηρωϊκά; Ομοσπονδία,Σύλλογοι, παρατάξεις θα κάνουν ότι το χρέος και η αλληλεγγύη επιβάλλουν;
    Η υπογραφή συμπαράστασης είναι το μίνιμουμ: http://www.avaaz.org/en/petition/ERT_is_the_Greek_Public_Radio_Television_The_interim_DT_is_a_legal_ghost/

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s