Μην ανησυχείτε! Αυτά συμβαίνουν όταν κάνει κουμάντο το ΔΝΤ και όχι τo success-story των Σαμαρά-Βενιζέλου-Χ.Α…

Standard

Μην ανησυχείτε! Αυτά συμβαίνουν όταν κάνει κουμάντο το ΔΝΤ και όχι τo success-story των Σαμαρά-Βενιζέλου-Χ.Α…

`
`

Οικογενειακά «σύμφωνα αυτοκτονίας», καθώς στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά οι πατέρες ηγούνταν ομαδικών απαγχονισμών».

(….) Στη Νότια Κορέα οι τηλεοπτικοί σταθμοί καλούσαν τους πολίτες να δωρίσουν τα χρυσά κοσμήματά τους στο πλαίσιο μιας μαζικής εκστρατείας προκειμένου να λιωθούν και να χρησιμοποιηθούν για να αποπληρωθούν τα χρέη της χώρας,

`

Μέσα σε λίγες βδομάδες 3 εκατομμύρια άνθρωποι παρέδωσαν περιδέραια, σκουλαρίκια, αθλητικά μετάλλια και έπαθλα. Τουλάχιστον μία γυναίκα δώρισε τη βέρα της, ενώ ένας καρδινάλιος πρόσφερε το χρυσό σταυρό του. Οι τηλεοπτικοί σταθμοί πρόβαλλαν κακόγουστα σόου με θέμα “Δώστε το Χρυσό σας“, όμως, παρόλο που συγκεντρώθηκαν διακόσιοι τόνοι πολύτιμου μετάλλου (αρκετοί για να μειώσουν την παγκόσμια τιμή του), η αξία του νομίσματος της Κορέας συνέχισε να καταποντίζεται.

Όπως είχε συμβεί και κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης, η κρίση προκάλεσε ένα κύμα αυτοκτονιών, καθώς αποταμιεύσεις χάνονταν και δεκάδες μικρές επιχειρήσεις έκλειναν. Το 1998 οι αυτοκτονίες αυξήθηκαν κατά 50% στη Νότια Κορέα. Το μεγαλύτερο ποσοστό αφορούσε ανθρώπους άνω των Εξήντα ετών, καθώς ηλικιωμένοι γονείς ήθελαν να μειώσουν το οικονομικό φορτίο των παιδιών τους που αγωνίζονταν να τα βγάλουν πέρα. Ο κορεατικός Τύπος ανέφερε ότι είχαν αυξηθεί τα οικογενειακά «σύμφωνα αυτοκτονίας», καθώς στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά οι πατέρες ηγούνταν ομαδικών απαγχονισμών. Οι Αρχές επισήμαναν ότι, καθώς «μόνο ο θάνατος του αρχηγού της οικογένειας αρχειοθετείται ως αυτοκτονία, ενώ οι υπόλοιποι θάνατοι θεωρούνται φόνοι, ο πραγματικός αριθμός των αυτοκτονιών είναι πολύ υψηλότερος από αυτόν που αναφέρουν οι στατιστικές».

Η κρίση της Ασίας προκλήθηκε από έναν κλασικό φαύλο κύκλο φόβου και η μοναδική ενέργεια που θα μπορούσε να τη σταματήσει ήταν η ίδια που είχε σώσει το νόμισμα του Μεξικού κατά τη διάρκεια της λεγόμενης «κρίσης της τεκίλας» το 1994: η γρήγορη χορήγηση ενός μεγάλου δανείου-μια απόδειξη για τις αγορές ότι το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ δε θα άφηνε το Μεξικό να χρεοκοπήσει. Όμως δε συνέβη έγκαιρα κάτι αντίστοιχο για τις χώρες της Ασίας. Αντίθετα, μόλις ξέσπασε η κρίση, ένας εντυπωσιακά μεγάλος αριθμός σημαντικών παραγόντων του χρηματοοικονομικού κατεστημένου έστειλαν ένα κοινό μήνυμα: Μη βοηθήσετε την Ασία.

Από το βιβλίο της Νάομι Κλάϊν(σελ. 352)

ΤΟ ΔΟΓΜΑ ΤΟΥ ΣΟΚ

(Η ΑΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ)

`

Συνέχεια ΕΔΩ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s