ΑΝΟΙΧΤΗ Η ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗ ΤΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ

Standard

Προοίμιο Ftanei_pia: Αναδημοσιεύουμε από την Εφημ. της Κυβερνήσεως, όπως λέμε «ΤΟ ΒΗΜΑ», για λόγους και μόνο ενημέρωσης. Χίλιες φορές μακάρι, ποιος τυφλός δεν θέλει το φως του, ποιος δεν θα ήθελε να υπάρξει η θετική εξέλιξη, όπως αφίνει να διαφανεί το δημοσίευμα. Όμως απέναντι σε μια κοινοβουλευτική, δικαστική, αστυνομική, τηλεοπτική χούντα που δεν λογαριάζει τίποτε, που οδηγεί μια χώρα στην ναζιστική «τελική λύση»,  προκειμένου να σώσει το τομάρι της και να υπηρετήσει τα συμφέροντα των αφεντάδων της, που τους κρατάει γερά με τις Ζήμενς, τις λίστες, τις μίζες,  πόσo άραγε μπορεί κανείς να ελπίζει;

eydap-nero3030sldmΠροβληματισμός επικρατεί στην κυβέρνηση, όπως αναφέρει το vima.gr για την τύχη της αποκρατικοποίησης της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ εν όψει της καθαρογραφής απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), η οποία, κατά πληροφορίες, φέρεται να ακυρώνει την μεταφορά των δύο εταιριών στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).

Η εν λόγω πληροφορία, η οποία αποτελεί κοινό μυστικό και συζητείται ευρύτερα εντός της κυβέρνησης, σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί, ακυρώνει de facto την οποία απόπειρα ιδιωτικοποίησης των παραχωρησιούχων εταιριών ύδρευσης και αποχέτευσης, ενώ ανοίγει ζήτημα πιθανής ενεργοποίησης της ρήτρας περί λήψης ισοδύναμων μέτρων, ελλείψει εσόδων από την αποκρατικοποίηση.

Πάντως, ο υπουργός Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, απαντώντας σε σχετική γραπτή ερώτηση της βουλευτού της ΔΗΜΑΡ, κυρίας Ασημίνα Ξηροτύρη, τονίζει ότι «κατόπιν της απόφασης του ΣΤΕ και εφόσον κριθεί αναγκαίο, δύναται να επαναξετασθεί το θέμα της ιδιωτικοποίησης ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ».

Επισήμως, η κυβέρνηση αναμένει την κοινοποίηση του ΣτΕ, στο οποίο έχουν προσφύγει εργαζόμενοι και φορείς κατά της απόφασης της διυπουργικής επιτροπής αποκρατικοποίησεων και αναδιαρθρώσεων, σύμφωνα την οποία μεταβιβάστηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ οι μετοχές του ελληνικού δημοσίου σε ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ.

Στην ερώτησή της η κυρία Ξυροτύρη επικαλείται δήλωση τόσο του επιτρόπου Εσωτερικής Αγοράς, Μισέλ Μπαρνιέ, σύμφωνα με την οποία η ιδιωτικοποίηση του πόσιμου νερού δεν ήταν ποτέ στις προθέσεις της ΕΕ όσο και του αντιπρόεδρου της Κομισιόν και επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων, Όλι Ρέν, βάσει της οποίας, η διαχείριση των υδάτινων πόρων αποτελεί ευθύνη των κρατών-μελών, η δε Κομισιόν αναγνωρίζει ότι το νερό είναι δημόσιο αγαθό που έχει ζωτική σημασία για τους πολίτες.

Είχε προηγηθεί, όπως λέει, η συγκέντρωση εκατοντάδων χιλιάδων υπογραφών κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ, αλλά και η εξαγγελία από τους δήμους της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για «δημοτικοποίηση» της εταιρίας.

πηγή: Το ΒΗΜΑ.gr και   7 Δεκ  2013

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s