«902» ΕΤΕΡΟΚΛΗΤΑ ΠΥΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ «ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ»

Standard

alt(Τρ. 10/12/13 – 11:23)

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ «902.gr» KAI ΣΕ ΑΛΛΟΥΣ ΤΙΝΕΣ.

ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΑΡΤΙΝΟΥ

Η κατάθεση στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ (8/12) του κειμένου συμβολής της «Αριστερής Πλατφόρμας» που αφορούσε τις πολιτικές εξελίξεις και τα κρίσιμα ζητήματα της ευρωζώνης και της ΕΕ, τάραξε τα νερά όχι μόνο στην Αριστερά αλλά και συνολικότερα στην πολιτική ζωή, σε μια περίοδο που η καταστροφική πορεία της χώρας γνωρίζει μια νέα κλιμάκωση.

Οι θέσεις της «Αριστερής Πλατφόρμας» (βλ. εδώ) και ειδικότερα η θέση για αριστερή έξοδο από την ευρωζώνη και σύγκρουση με την ΕΕ, αντιπροσωπεύουν ότι το θετικότερο ως ρεαλιστική προγραμματική βάση και κατεύθυνση για τη συμπαράταξη όλων των δυνάμεων της Αριστεράς σε ένα μεγάλο αριστερό μέτωπο που θα καταστήσει άμεσα δυνατή μια ριζοσπαστική προοδευτική ανατροπή στη χώρα.

Αυτός είναι, μάλλον, ο λόγος που η πρωτοβουλία και οι θέσεις της «Αριστερής Πλατφόρμας» δέχθηκαν και συνεχίζουν να δέχονται, τα πυρά «φίλων και εχθρών».

Είναι εντυπωσιακό ότι από τη μια οι δυνάμεις της δεξιάς αντίδρασης καλούν την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να ξεκαθαρίσει τις γραμμές της και τη γραμμή της από τους «αντιευρωπαϊστές» της «Αριστερής Πλατφόρμας«, ενώ κάποιες «φίλιες» δυνάμεις προσάπτουν ευσχήμως στην «Αριστερή Πλατφόρμα» διαθέσεις «διάσπασης» που διευκολύνουν τη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και συνιστούν για την τελευταία σανίδα σωτηρίας!!!

Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι ότι την ίδια στιγμή ο 902.gr με κείμενο (10/12) εξαιρετικής μετριότητας, που φέρει την υπογραφή Κική Αλεξάνδρου, «ανακαλύπτει» ότι η «Αριστερή Πλατφόρμα» και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης παίζουν, περίπου, ένα «σικέ» παιχνίδι με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να «ψαρέψουν σε θολά νερά»!!!

Συνιστά μάλλον πρωτότυπη ανακάλυψη της αρθογράφου του «902» ο άτοπος καταληκτικός ισχυρισμός της ότι η «Αριστερή Πλατφόρμα» και ο Π. Λαφαζάνης «στηρίζουν τη γραμμή του Τσίπρα και του Τέξας» και απλώς «καμώνονται ότι παλεύουν για ένα σύγχρονο σοσιαλισμό»!

Παραθέτω στη συνέχεια για όσους φίλους/ες της Iskra θέλουν να παρακολουθήσουν από πρώτο χέρι τους ως άνω συλλογισμούς τα πλήρη σχετικά κείμενα, προκειμένου να κάνουν τις δικές τους κρίσεις.

Το μόνο που θα ήθελα να επισημάνω είναι ότι οι στιγμές που διανύουμε είναι τόσο ιστορικά κρίσιμες, που νομίζω ότι χρειάζεται όσο ποτέ στο χώρο της Αριστεράς αλλά και μεταξύ των γνήσιων προοδευτικών δυνάμεων, ένας πολύ πιο ουσιαστικός διάλογος, χωρίς «εμφυλιοπολεμικές» διαθέσεις και χωρίς παλαιού τύπου «δαιμονοποιήσεις». Και κυρίως ένας διάλογος προσανατολισμένος στην ανάγκη για μια ριζοσπαστική και τολμηρή αγωνιστική συμπόρευση όλης της Αριστεράς και όλων των δυνάμεων που αμφισβητούν το νεοφιλελευθερισμό και προσβλέπουν σε μια νέα κοινωνία πέραν του καπιταλισμού.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΡΤΙΝΟΣ

Παραθέτουμε στη συνέχεια αυτούσια τα τρία κείμενα:

«Η ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΦΡΑΝΤΖΑ ΤΗΣ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ»

Της ΚΙΚΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ, 902.gr

Πολύ βολικό για τον ΣΥΡΙΖΑ να διατηρεί τη διγλωσσία του για να μπορεί να παίζει αφ’ ενός το ρόλο του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος που δίνει εξετάσεις στην πλουτοκρατία ότι έχει ρεαλιστικό (από τη σκοπιά της διατήρησης του συστήματος) πρόγραμμα διαχείρισης και αφ’ ετέρου να προβάλλει μια «εσωτερική φωνή» που τάχα κινείται πιο αριστερά και «κρατάει τα μπόσικα» στους συσχετισμούς στον ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να εξακολουθεί να παίζει το ρόλο του αναχώματος στη ριζοσπαστικοποίηση του λαού.

Έτσι, πλάι στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει και η θέση του Λαφαζάνη.

Φυσικά, θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η πρώτη, αυτή που διατυπώνεται από τον Α. Τσίπρα και τα υπόλοιπα στελέχη που τον συνοδεύουν στα ταξίδια στις ΗΠΑ ή στις συναντήσεις με επιχειρηματίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενος στον Π. Λαφαζάνη, δηλώνει ότι «σέβεται τις μειοψηφικές απόψεις». Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι ο ίδιος ο Λαφαζάνης σπεύδει να διαβεβαιώσει ότι οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτές που εκφράζει ο Α. Τσίπρας (στο Τέξας, στο ΕΒΕΑ και αλλού), για να μη χαλάσει το προφίλ του ΣΥΡΙΖΑ ως ικανού και έμπιστου κόμματος για να διαχειριστεί την κρίση εντός των τειχών.

Απλά, ο Π. Λαφαζάνης και η λεγόμενη «αριστερή πλατφόρμα» του ισχυρίζονται ότι έχουν διαφορετική γνώμη για να μπορούν να ψαρεύουν σε θολά νερά, ενταγμένοι και οι ίδιοι μέχρι το μεδούλι στα σχέδια αναμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού. Φυσικά, ακόμα και οι κορόνες της «αριστερής πλατφόρμας» και του Π. Λαφαζάνη χωράνε ωραιότατα στους σχεδιασμούς μερίδας της αστικής τάξης, στις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και σε σενάρια που ήδη βρίσκονται στα συρτάρια της. Ακόμα και κόμματα της αστικής τάξης ενάντια στο ευρώ και την Ευρωζώνη έχουν φτιαχτεί, όπως στη Γερμανία.

Είναι ενδεικτικό το κείμενο της «αριστερής πλατφόρμας» στη συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, όπου λέει να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ, χωρίς αποδέσμευση από την ΕΕ και με ανέπαφα τα μονοπώλια και την εξουσία τους. Μάλιστα, κλαψουρίζει γιατί το «παλιό ευρωπαϊκό ιδεώδες που είχε ταυτιστεί με την ΕΕ έχει καταρρεύσει», λες και αυτό το «ιδεώδες» ήταν καλό για τους λαούς!

Θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, είναι αυτές που εκφράζει ο Α. Τσίπρας για υγιή επιχειρηματικότητα, για νέο σχέδιο Μάρσαλ, για νέο «new deal», για αλλαγή μείγματος διαχείρισης στην ΕΕ και την Ευρωζώνη. Αυτές είναι οι θέσεις του κόμματος του οποίου στέλεχος είναι ο Π. Λαφαζάνης. Αυτές είναι οι θέσεις του κόμματος το οποίο εκπροσωπεί ο Π. Λαφαζάνης και διακηρύσσει και ο ίδιος ότι αυτές θα εφαρμόσει. Αυτές είναι οι θέσεις που θα εφαρμόσει ο ΣΥΡΙΖΑ αν σχηματίσει κυβέρνηση.

Όλα τα άλλα είναι για να υπάρχει μια αριστερή φράντζα στον ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να συσκοτίζεται η μετάλλαξή του σε ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα που αποτελεί τον ένα πόλο στο νέο δίπολο του αστικού πολιτικού σκηνικού για την εναλλαγή στη διαχείριση υπέρ της πλουτοκρατίας. Κατά τα άλλα, λοιπόν, ο Λαφαζάνης στηρίζει τη γραμμή του Τσίπρα και του Τέξας και καμώνεται ότι παλεύει για ένα σύγχρονο σοσιαλισμό... O λαός μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του.

Πηγη:902.gr, 10/12/13

«ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΗΣ ΔΡΑΧΜΗΣ ΕΠΕΝΔΥΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ»

Της ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΠΑΝΟΥ, tvxs.gr

«Δεν πρέπει η ελληνική πολιτική ζωή να ξαναμπεί σε μια συζήτηση που έχει ξεπεραστεί από τις εξελίξεις, μέσα ή έξω από την Ευρώπη, το δίλημμα είναι ποια Ευρώπη». Ο στενός συνεργάτης του Αλ. Τσίπρα Νίκος Παππάς (μιλώντας στον ΣΚΑΙ) έκανε μια προσπάθεια να αποδραματοποιήσει τον καβγά για το νόμισμα που εξελίσσεται στο εσωτερικό του κόμματός του, γνωρίζοντας ότι η κυβέρνηση κάνει την ακριβώς αντίθετη προσπάθεια, να αναδείξει κάθε δήλωση στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ που μπορεί να ενισχύσει τον πανικό της κοινωνίας για ενδεχόμενη ύπαρξη «κρυφής ατζέντας» της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Από τη στιγμή που έγινε γνωστό ότι η ισχυρή μειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ (Αριστερή Πλατφόρμα) με επικεφαλής τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Π. Λαφαζάνη βάζει ξανά το θέμα της επιστροφής στη δραχμή ως plan b, δηλαδή σε περίπτωση που η Α. Μέρκελ δεν ανοιγοκλείσει πρώτη τα μάτια, όταν θα αναμετρηθεί μαζί της μια κυβέρνηση της Αριστεράς, στο Μέγαρο Μαξίμου και στη Χ. Τρικούπη υπήρξε μια κάποια ανακούφιση. Η διαπίστωση ότι η αξιωματική αντιπολίτευση μπαίνει ξανά στη δίνη της εσωστρέφειας, και μάλιστα γύρω από ένα θέμα όπως το αν είναι ή όχι φετίχ το νόμισμα, ήταν το πρώτο πολύ καλό νέο για την κυβέρνηση μετά από καιρό. Πόσο μάλλον όταν στη συνέχεια βγήκε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ.Μιχελογιαννάκης (στο Action24) για να συντηρήσει τη σχετική συζήτηση.

Κυβερνητικές πηγές πιστεύουν ότι όσο πλησιάζει η ώρα των εκλογών τόσο θα εντείνονται οι εσωτερικές αντιθέσεις στον ΣΥΡΙΖΑ, τόσο πιο φανερές θα γίνονται οι ιδεολογικές αντιφάσεις και η στρατηγική σύγχυση που αφορά θεμελιώδη ζητήματα όπως είναι η διαχείριση της ελληνικής παρουσίας στην ευρωζώνη και της διαπραγμάτευσης για τη μείωση του ελληνικού χρέους.

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θα τα δώσουν όλα για να διατηρηθεί αυτός ο προβληματισμός στο δημόσιο διάλογο, ώστε να ενθαρρύνονται στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κάνουν δηλώσεις που εκπέμπουν θολά μηνύματα σε σχέση με το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας. Η ανομολόγητη ελπίδα των συγκυβερνώντων κομμάτων είναι ότι η αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ θα συναντηθεί κάποια στιγμή με το «Σχέδιο Β» του Αλέκου Αλαβάνου, ακόμη και με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, και αυτό εκ των πραγμάτων θα προκαλέσει διάσπαση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πόσο μάλλον όταν υπάρχουν στελέχη της άλλης πλευράς, όπως ο Π. Τατσόπουλος, που τρώγονται να ρίξουν νερό στο μύλο της εσωκομματικής έντασης. Με άλλα λόγια, κυβερνητικοί παράγοντες θεωρούν ότι είναι θέμα χρόνου να γίνει ένα σοβαρό ξεκαθάρισμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, μόνο που δεν μπορούν να εκτιμήσουν αν αυτό θα έρθει πριν ή μετά τις εκλογές.

Τις επόμενες μέρες θα επισημοποιηθεί η υποψηφιότητα του Αλ. Τσίπρα για την προεδρία της Κομισιόν με την υποστήριξη του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Αυτή η εξέλιξη θα του προσφέρει μεγάλα πλεονεκτήματα για να ενισχύσει το ευρωπαϊκό προφίλ του και για να ανοίξει το διάλογο με τους ευρωσοσιαλιστές που είναι εξαιρετικά δεκτικοί απέναντί του, όπως φάνηκε στο πρόσφατο ταξίδι του στις Βρυξέλλες. Η εσωκομματική αντάρα για το νόμισμα ασφαλώς και λειτουργεί σαν βαρίδι που τον τραβάει προς τα κάτω και δεν τον βοηθά να εμφανιστεί ως ένας ηγέτης της Αριστεράς με συγκρουσιακή διάθεση απέναντι στο Βερολίνο αλλά ταυτόχρονα και επαφή με τον πολιτικό πραγματισμό.

«ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΛΑΦΑΖΑΝΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩ ΒΛΑΠΤΟΥΝ ΤΗΝ ΧΩΡΑ»

Πηγή: antinews.gr

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης είναι αλήθεια ότι διακρίνεται από σταθερότητα και συνέπεια στις απόψεις του. Απόψεις που όπως ο ίδιος λέει κάποιοι θέλουν να απαγορέψουν ακόμα και μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ. Ο ίδιος δε διστάζει να τις εκφράζει και να επιδιώκει να γίνουν θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Όμως εδώ αρχίζει το πρόβλημα. Γιατί οι απόψεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι απόψεις που έρχονται σε πλήρη αντίθεση με στρατηγικές επιλογές για τη χώρα. Τέτοια επιλογή είναι η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Η παραμονή της στη ζώνη του ευρώ.

Τι θα γινόταν αν ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ας πούμε απ’ τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου ή πχ του υπουργού Εργασίας ή Οικονομικών εξέφραζε τέτοιες απόψεις όπως η έξοδος απ’ το ευρώ και η αμφισβήτηση συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έδινε τη μάχη του να γίνουν θέσεις του κόμματός του; Τι θα γινόταν αν δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην κυβέρνηση και ο Αλέξης Τσίπρας στην πρωθυπουργία; Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα του Τέξας η χώρα θα οδηγούνταν στην καταστροφή. Άρα και στην πολιτική αποσταθεροποίηση. Η απάντηση τότε του Αλέξη Τσίπρα θα ήταν ίδια με τη σημερινή περί εσωκομματικής δημοκρατίας;

ΙΣΚΡΑ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s