Η ΕΥΔΑΠ ΣΠΕΥΔΕΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ, ΛΟΓΩ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ, ΕΚΚΡΕΜΕΙΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ 20ΕΤΙΑΣ

Standard

36 εκατ. σε 2.500 εργαζομένους και 19 εκατ. στο δικηγόρο τους

Ερωτηματικά, αντιδράσεις και καταγγελίες προκαλεί ο χειρισμός της υπόθεσης

ε κινηματογραφική ταχύτητα, με όρους και διαδικασίες που προκαλούν ερωτηματικά, σπεύδει η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ να κλείσει μέσα σε λίγες ημέρες εκκρεμείς υποθέσεις εργατικών διεκδικήσεων έως και 20 ετών, στο πλαίσιο της εκκαθάρισης εταιρικών βαρών, εν όψει ιδιωτικοποίησης της εταιρείας, μέσω ΤΑΙΠΕΔ.

Με επίσημη εταιρική ανακοίνωση η ΕΥΔΑΠ Α.Ε. ενημερώνει τους μετόχους της και την κοινή γνώμη ότι προχώρησε σε υπογραφή ιδιωτικού συμφωνητικού συμβιβασμού, σύμφωνα με το οποίο, έναντι διεκδικήσεων 129,7 εκατομμυρίων ευρώ από μισθολογικές οφειλές του παρελθόντος, αποδέχεται να καταβάλει αποζημιώσεις συνολικού ύψους 55 εκατ. ευρώ, για συνολικά 2.500 υποθέσεις εργαζομένων και συνταξιούχων της εταιρείας.

Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο, που όμως δεν αναφέρει η επίσημη εταιρική ανακοίνωση της ΕΥΔΑΠ Α.Ε., ενώ αποτελεί ήδη αντικείμενο συνδικαλιστικών καταγγελιών, προκαλώντας σάλο συζητήσεων και αναζητήσεων εντός και εκτός της εταιρείας, είναι ότι στο ποσόν των 55 εκατ. ευρώ περιλαμβάνεται μία πολύ μεγάλη αμοιβή, ύψους 19 εκατ. ευρώ.

Η αμοιβή αυτή εγκρίνεται υπέρ του δικηγόρου συνεργάτη της συνδικαλιστικής ομοσπονδίας της ΕΥΔΑΠ (ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ), με τον οποίο, ως αποτέλεσμα κατάθεσης ομαδικών αγωγών, η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ Α.Ε. αποκλειστικά και μόνον προχώρησε στη συμβιβαστική επίλυση των διεκδικήσεων του προσωπικού της.

Ο πληρεξούσιος δικηγόρος, σύμφωνα με τις αποφάσεις της ΕΥΔΑΠ, μαζί με τα 19 εκατ. ευρώ θα πάρει συν 4 εκατ. για τον αναλογούντα ΦΠΑ.

2013-12-20  συνδικαλιστων αυτιΣτους εργαζομένους και συνταξιούχους της ΕΥΔΑΠ Α.Ε. λοιπόν αρχίζουν να «παγώνουν» τα χαμόγελα της πρώτης είδησης, ότι ήρθε η ώρα της επίλυσης των διεκδικήσεών τους και επικρατεί μεγάλη αναστάτωση και προβληματισμός. Τα κομπιουτεράκια που έχουν πάρει φωτιά δείχνουν ότι δίπλα στη «μερίδα του λέοντος», που παίρνει ο δικηγόρος με τη βούλα της απόφασης της εταιρείας, οι πραγματικοί δικαιούχοι θα μοιραστούν μόλις 36 εκατ. ευρώ, δηλαδή κατά μέσον όρο ποσόν μικρότερο των 15.000 ευρώ για τον καθένα, που ναι μεν δεν είναι ευκαταφρόνητο, λόγω κρίσης, αλλά στην πραγματικότητα είναι… ψίχουλα, έναντι των πραγματικών διεκδικήσεών τους, αν αφαιρεθεί και ο φόρος που θα πληρώσουν στο Δημόσιο.

Το πραγματικό ποσόν του συμβιβασμού των 36 εκατ. ευρώ υπολείπεται κατά πολύ από τις πραγματικές διεκδικήσεις του προσωπικού. Οι εργαζόμενοι της ΕΥΔΑΠ, ενώ τα μηχανογραφικά συστήματα της εταιρείας δουλεύουν στο φουλ για την έκδοση των επιταγών πριν από τα Χριστούγεννα, ώστε να μοιραστεί εορταστικό χρήμα και να δημιουργηθούν τετελεσμένα, διαπιστώνουν ότι καλούνται να υπογράψουν έγγραφο παραίτησης από τις διεκδικήσεις τους, ενώ χάνουν όχι μόνον τους τόκους, αλλά και μεγάλο μέρος από το κεφάλαιό τους.

Συγκεκριμένα η ΕΥΔΑΠ Α.Ε. αναφέρει στην ανακοίνωσή της πως το ποσόν των 55 εκατ. ευρώ, το οποίο υποστηρίζει ότι αφορά υποθέσεις για τις οποίες «έχουν εκδοθεί ευνοϊκές τελεσίδικες και αμετάκλητες αποφάσεις», καταβάλλεται συμβιβαστικώς «έναντι συνολικών διεκδικήσεών τους, ύψους ποσού 129,783 εκατ. ευρώ, οι οποίες αναλύονται σε 57,4 εκατ. ευρώ κεφάλαιο και 72,3 εκατ. ευρώ νόμιμους τόκους». Η αμοιβή του δικηγόρου διαμορφώνεται σε ποσοστό περίπου 15% επί του συνολικού ποσού κεφαλαίου και τόκου των ομαδικών διεκδικήσεων και όχι στο ποσόν της τελικής συμφωνίας συμβιβασμού.(σ.σ!! Λεόντειος συμφωνία, κυριολεκτικά)

Στο μεταξύ όμως προκύπτουν μεγάλα ερωτηματικά για την υπόθεση, όπως χαρακτηριστικά:

* Το ΤΑΙΠΕΔ και ο εκπρόσωπός του στο Δ.Σ. της ΕΥΔΑΠ έχουν εξετάσει σε βάθος τα δεδομένα στην υπόθεση ή αναλαμβάνουν το βάρος ραγδαίων εξελίξεων, υπό την πίεση εκποίησης της εταιρείας;

* Είναι πράγματι όλες οι υποθέσεις στο στάδιο «των τελεσίδικων και αμετάκλητων δικαστικών αποφάσεων», όπως λέει η ανακοίνωση της ΕΥΔΑΠ Α.Ε., ή γίνεται γενική διαχείριση των υποθέσεων με ό,τι αυτό συνεπάγεται τόσο για τα συμφέροντα των δικαιούχων όσο και της εταιρείας;

* Υπάρχει εισήγηση της νομικής υπηρεσίας της ΕΥΔΑΠ, που να τεκμηριώνει την απόφαση και τα ποσά του συμβιβασμού;

* Ασχολήθηκαν ανεξάρτητοι νομικοί στην υπόθεση -και αν ναι, αξιολόγησαν μία προς μία τις υποθέσεις νομικά και οικονομικά;

Η παράταξη «Συμμετοχικό  Ενωτικό Κίνημα Εργαζομένων και Συνταξιούχων ΕΥΔΑΠ» (προσκείμενη στο ΣΥΡΙΖΑ) (1)  υποστηρίζει σε ανακοίνωσή της ότι «η όλη υπόθεση συνιστά σκάνδαλο διασπάθισης δημόσιου χρήματος, άνισης μεταχείρισης, βλάβης των συμφερόντων των εργαζομένων και πρόκλησης προς τη δοκιμαζόμενη κοινωνία, τους ανέργους και τους εργαζόμενους των πετσοκομμένων αμοιβών».

Η ίδια παράταξη ζητά ανάκληση της απόφασης και λήψη νέας, που θα διασφαλίζει τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων και δεν θα είναι προκλητική προς τη δοκιμαζόμενη κοινωνία.

Η «Ε» επιχείρησε τηλεφωνική συνομιλία με το δικηγόρο που χειρίζεται την υπόθεση, χωρίς όμως αποτέλεσμα, καθώς «ο συνδρομητής δεν ήταν διαθέσιμος».

(1) Όσα κατά καιρούς γράφτηκαν περί αδέσμευτου, ανεξάρτητου  και μακρυά από κόμματα συνδικαλισμού, ας θεωρηθούν «γραμμένα στο χιόνι»… Και μετά απορούν κάποιοι με τους εργαζόμενους,  που βέβαια χωρίς να είναι άμοιροι ευθυνών, επιμένουν στο «όλοι ίδιοι είναι»…Τι να τους πεις, όταν κάθε λίγο και λιγάκι η πραγματικότητα επιβεβαιώνει τις γενικεύσεις τους; 

Δημ. Ζαγορίτης

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s