Π. Κοροβέσης: “Δεν αποκλείω η Χρυσή Αυγή να ξεπεράσει στις εκλογές τη ΝΔ” – Συνέντευξη στο Κόκκινο (ηχητικό)

Standard

Τον συγγραφέα Περικλή Κοροβέση φιλοξένησε η συχνότητα του 93.4 Στο Κόκκινο και η εκπομπή “Ορθά- Κοφτά” με τον Απόστολο Λυκεσά. –

(……) 

Δημοσιογράφος Α.Λυκεσάς.: Από την αριστερά είστε ικανοποιημένος

Π.Κοροβέσης: Όχι. Δεν είμαι ικανοποιημένος, από την άποψη..Βέβαια αριστερά ήμουνα πάντοτε, αριστερά παραμένω, αριστερά ψηφίζω, δεν έχω και που να πάω δηλαδή…. 

Δεν είμαι ευχαριστημένος από ποια άποψη; Ότι τα εκλογικά ποσοστά που έχει πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ, είτε πραγματικά είτε δημοσκοπικά, στην ουσία είναι μια αποθήκη κουρασμένων ψήφων  που βρήκαν απάγκιο εκεί πέρα. Δεν είναι μέσα στην κοινωνία.   Αυτό που με ενδιαφέρει εμένα είναι το 27% το 30% να είναι μέσα στην κοινωνία.

Τι έχουμε κερδίσει στα συνδικάτα; Τι έχουμε κερδίσει σους φοιτητικούς συλλόγους; Τι έχουμε κερδίσει στο αγροτικό κίνημα και στη νεολαία;

Αν δεν φυτευθεί ο ΣΥΡΙΖΑ μέσ’την κοινωνία, τα ποσοστά του αυτά νάναι πραγματικά  μέσ’την κοινωνία, τότε πολύ φοβάμαι ότι θα μπούμε μέσα σε ένα κυβερνητισμό, και ο κυβερνητισμός έχει την τάση να εντάσσεται στο σύστημα. Γι’αυτό δεν είμαι ευχαριστημένος  

 Α.Λυκεσάς.:Ωραία , γι’αυτό είναι και μερικοί άνθρωποι σαν και σας, να λένε μερικά πράγματα , να κάνουν παρατηρήσεις, να βαράνε καμπανάκια, ….

Π. Κοροβέσης: Αλλά δε μας ακούνε. Δεν μας ακούνε, δηλαδή ο κόσμος μας ακούει, με πολλούς Συριζαίους που μιλάω συμφωνούνε, το θέμα αυτό δε γίνεται γραμμή. Δηλαδή το θέμα αυτό για να γίνει γραμμή πρέπει να λειτουργήσουνε οι οργανώσεις της βάσης.

Δηλαδή: Πως βγήκε ο Βουδούρης; Τον εξέλεξε καμιά συνέλευση στην Πελοπόννησο; Ενώ στη Θεσσαλονίκη νομίζω ότι πήγατε πολύ καλά με το Μυταφίδη. Έ θέλουμε Μυταφίδη σε κάθε πόλη και σε κάθε περιφέρεια της Ελλάδας.

Δηλαδή άνθρωποι που έχουν  βγεί μέσα από το κίνημα και όχι επειδή ο τάδε ήταν γνωστός κομμωτής ή χορευτής ή μπαλαρίνα ή ποδοσφαιριστής , επειδή έχει αναγνωρισιμότητα τον βάζουμε, μα δεν παλέψαμε για να αναδείξουμε ονόματα , παλέψαμε για να αναδείξουμε συλλογικότητες και δικαιώματα.

Α.Λυκεσάς: Το φασισμό τον φοβάστε ; Το λέω γιατί εσείς τουλάχιστον έχετε γνωρίσει την ακραία μορφή του φασισμού στο κορμί σας μάλιστα , όχι θεωρητικά, γράψατε τους ανθρωποφύλακες στη συνέχεια,  είναι γνωστό ότι έχετε υποστεί πλήθος βασανιστηρίων και σήμερα είμαστε σε μία φάση όπου τουλάχιστον στα σκοτάδια και στις γωνίες παραφυλάνε, παράγουν ναζιστές μαχαιροβγάλτες, κυνηγώντας δήθεν μετανάστες , αλλά και δικούς αν έχουν άλλη άποψη.  

Π.Κοροβέσης:  Τον θεωρώ τον υπ’αριθμό ένα κίνδυνο από την άποψη ότι ο ναζισμός στην ουσία είναι το εναλλακτικό πρόγραμμα του καπιταλισμού.

Δηλαδή όταν ο Χίτλερ πήρε την εξουσία οι γερμανοί βιομήχανοι, τραπεζίτες κλπ ανοίγανε σαμπάνιες.

Δηλαδή τους είναι το πιο πολύτιμο πολιτικό όργανο ο ναζισμός, άρα ο ναζισμός έχει πολύ βαθειές ρίζες, έχει μέσα στον ίδιο τον καπιταλισμό και στην Ελλάδα έχουμε βαθειά παράδοση ναζισμού, αν όχι με την μορφή τη χιτλερική, αλλά με την έννοια της ακροδεξιάς. Ας μην ξεχνάμε το ελληνικό κράτος μετά το β΄παγκόσμιο πόλεμο, ιδρύθηκε και στηρίχτηκε επάνω στους δωσίλογους. Γι’αυτό όσοι πολεμήσανε τους ναζί εκτελεστήκανε.

Επομένως χρυσή αυγή  δεν είναι ένα τυχαίο φαινόμενο, είναι κατάληξη όλων των προηγουμένων και επειδή πιστεύω ότι έχει κοινωνική ρίζα δεν αποκλείω στις ευρωεκλογές να ξεπεράσει τη νέα δημοκρατία

Α.Λυκεσάς: Λέτε;

Π.Κοροβέσης:Δεν το αποκλείω τόχω σε μια υπόθεση. Όπως δεν αποκλείω αν πάρουνε μια μορφή στυλ Φίνι, φασισμός με κουστουμάκι, πιθανόν να κάνουνε μπλοκ μαζί με τη νέα δημοκρατία ,όπως έχει γίνει ήδη στην Ιταλία, στη Νορβηγία και σε άλλες χώρες.

Άρα λοιπόν ο κίνδυνος του φασισμού είναι μπροστά στα μάτια μας και μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση στην Ελλάδα. Αυτός ο κίνδυνος δεν έχει γίνει αντιληπτός από την αριστερά και εκεί πέρα είναι μια άλλη μου δυσαρέσκεια.

Θάπρεπε να κάνουμε ένα Μέτωπο από την εκκλησία μέχρι τους αναρχικούς. Όλο το φάσμα του κόσμου ένα Μέτωπο εναντίον του φασισμού, δηλαδή  να μην τολμούνε να βγούνε στο δρόμο

Α.Λυκεσάς: Κλείνω με τον Περικλή Κοροβέση πούναι σήμερα μαζί μας . Έλεγα εισαγωγικά ότι πρέπει να βρούμε λίγο γοητεία στη ζωή μας δεν είναι μόνο οι ειδήσεις, δεν είναι μόνο τα κακά και τα άσχημα, η γοητεία δεν είναι ένας τρόπος να ξαναδιηγηθούμε την ουτοπία που λέγατε στην αρχή , για κλείσουμε με αυτό;  

 Π.Κοροβέσης:  Ναι, ναι …

Α.Λυκεσάς.:  Το λέω γιατί ήδη είδα κείμενα ας πούμε μου θυμίζουν Γκαλεάνο έντονα, κείμενα σε χαρτοπετσέττες που λένε, αυτά τα σπαράγματα που μπορούν να συνδέσουν μια ενιαία αφήγηση μιάς ουτοπίας.(σ.σ. Αναφερόμενος στο τελευταίο βιβλίο του Π.Κ. «Παράπλευρες Καθημερινές Απώλειες» που κυκλοφορεί και που αποσπάσματα δημοσιεύουμε ένα κάθε βδομάδα    

 Π.Κοροβέσης:  Ναι , η γοητεία στην ουσία είναι η εκπομπή κάποιων κυμάτων , είναι μέρος σαν τα ραντάρ τα οποία γυρίζουν σε σένα και ανακαλύπτεις τελικά ότι τα κύματα που έστειλες στον άλλονε, ξαναγυρίσαν σε σένα ως συντροφιά.

Εδώ όλη η συνέντευξη στο 9,34 στο κόκκινο   

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s