Κατάπτυστη επιστολή του Ιατρικού Συλλόγου

Standard

Ο όρκος του Ιπποκράτους, παρακαταθήκη στην ανθρωπότητα, στο τέλος

`

by Sotos

Επιστολή Ιατρικού Συλλόγου

 

Δυο πολύ σοβαρές ασθένειες απειλούν το σύγχρονο άνθρωπο. Είναι καταχωρισμένες στα ιατρικά κιτάπια ως δυσγλειψία η μία και ως ευξερασιά η άλλη.

 

Πρόκειται για πολύ επικίνδυνες και αποκρουστικές παθήσεις με συνέπειες γι αυτήν την ίδια την επιβίωση. Η πρώτη, η δυσγλειψία, εκδηλώνεται  με σιελορροιοπενία, δηλαδή οξεία έλλειψη σάλιου ή και ταυτόχρονη αδυναμία στο να μπορείς να χρησιμοποιείς ολόκληρη τη γλώσσα για να γλείφεις χωρίς όρια μέχρι όπου φτάνει αυτή αλλά και πάρα πέρα. Η δεύτερη, η ευξερασιά, εκδηλώνεται με ακατανίκητη δυσκολία του ασθενή στο να μην μπορεί να σταματήσει το στομάχι του από το να ανακατεύεται, όταν βλέπει κάποιον που δεν πάσχει από δυσγλειψία. Εκείνος που πάσχει από ευξερασιά δεν αντέχει τον άνθρωπο που έχει θεραπευθεί από δυσγλειψία, και μόλις τον δει ξερνάει συνεχώς.

Δεν γνωρίζω τι βαθμίδα προόδου έχει κατακτήσει εκτός ελληνικών συνόρων η παγκόσμια ιατρική κοινότητα στην καταπολέμηση αυτών των δύο πολύ σοβαρών ασθενειών, γνωρίζω όμως ότι όλοι οι άλλοι επιστήμονες της Οικουμένης τρώνε μέχρι στιγμής τη σκόνη του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, ο οποίος φαίνεται να κατέχει τα αδιαμφισβήτητα σκήπτρα σε αυτήν την επιστημονική πρόκληση.

Με τον αέρα της πρωτοπορίας σε δυο τόσο σοβαρά ζητήματα, λοιπόν, πολύ δικαιολογημένα ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος απέστειλε στον Αντώνη Σαμαρά την ακόλουθη επιστολή (βλ. και εικόνα):

«Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Γνωρίζοντας την ευαισθησία σας για τα θέματα υγείας και τους λειτουργούς της, παρακαλούμε όπως μεριμνήσετε ώστε – παράλληλα με άλλους κλάδους οι οποίοι έχουν δικαιωθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας (όπως δικαστικοί, αστυνομικοί κ.λπ.) – να προωθηθεί ρύθμιση για την αποκατάσταση αδικιών του μισθολογίου των ιατρών του .Ε.Σ.Υ.
Ευελπιστώντας στην ανταπόκριση σας

Ο Πρόεδρος, Μιχαήλ Βλασταράκος,
και ο Γενικός Γραμματέας, Κώστας Αλεξανδρόπουλος».

Αν, λοιπόν, πάσχετε κι εσείς από δυσγλειψία ή και από ευξερασιά, σε σημείο μάλιστα του να φοβάστε μήπως κάποια στιγμή φθάσετε ν’ αντιμετωπίσετε άμεσο πρόβλημα επιβίωσης και δεν έχετε καμιά εναλλακτική, μη διανοηθείτε να πάτε στο εξωτερικό. Εδώ θα βρείτε την υγειά σας. Στην Ψωροκώσταινα. Θα πίνετε νερό στο όνομα του γιατρού που σας ανάλαβε. Αρκεί να είναι μέλος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου. Με την αγωγή που θα σας συστήσει, τα σάλια σας θα τρέχουν σαν τον Νιαγάρα και η γλώσσα σας θα δουλεύει σαν ανεμιστήρας.

Παρακαλώ να βρεθεί κάποιο μέλος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου που να με διαψεύσει. Και δεν πειράζει, ας τον πούνε κομπογιαννίτη που με διέψευσε και δεν μπορεί να θεραπεύσει τη δυσγλειψία και την ευξερασιά –και τα δυο τους υγεία είναι στο κάτω-κάτω.

`
ΟΡΚΟΣ ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ

Ο όρκος αυτός (σ.σ. δεν δίδεται σήμερα !!!), καταχωρείται όμως γιατί αποτελεί μαρτυρία του υψηλού και φωτισμένου επιπέδου της Ιατρικής του Ιπποκράτη που έλαμψε τη χρυσή αυτή εποχή του Ελληνισμού και του Ελληνικού πνεύματος.

«Ορκίζομαι στον Απόλλωνα τον Ιατρό και στον Ασκληπιό και στην Υγεία και στην πανάκεια και σ΄ όλους τους Θεούς επικαλούμενος την μαρτυρία τους, να τηρήσω πιστά κατά τη δύναμη και την κρίση μου αυτό τον όρκο και το συμβόλαιό μου αυτό. Να θεωρώ αυτόν που μου δίδαξε αυτή την τέχνη ίσο με τους γονείς μου και να μοιραστώ μαζί μου τα υπάρχοντά μου και τα χρήματά μου αν έχει ανάγκη φροντίδας.

Να θεωρώ τους απογόνους του ίσους με τ΄ αδέλφια μου και να τους διάξω την τέχνη αυτή αν θέλουν να τη μάθουν, χωρίς αμοιβή και συμβόλαιο και να μεταδώσω με παραγγελίες, οδηγίες και συμβουλές όλη την υπόλοιπη γνώση μου και στα παιδιά μου και στα παιδιά εκείνου με δίδαξε και στους άλλους μαθητές που έχουν κάνει γραπτή συμφωνία μαζί μου και σ΄ αυτούς που έχουν ορκισθεί στον ιατρικό νόμο και σε κανέναν άλλο και να θεραπεύω τους πάσχοντες κατά τη δύναμή μου και την κρίση μου χωρίς ποτέ, εκουσίως, να τους βλάψω ή να τους αδικήσω. Και να μη δώσω ποτέ σε κανένα, έστω κι αν μου το ζητήσει, θανατηφόρο φάρμακο, ούτε να δώσω ποτέ τέτοια συμβουλή. Ομοίως να μη δώσω ποτέ σε γυναίκα φάρμακο για ν΄ αποβάλει. Να διατηρήσω δε τη ζωή μου και την τέχνη μου καθαρή και αγνή. Και να μη χειρουργήσω πάσχοντες από λίθους αλλά ν΄ αφήσω την πράξη αυτή για τους ειδικούς. Και σ΄ όποια σπίτια κι αν μπω, να μπω για την ωφέλεια των πασχόντων αποφεύγοντας κάθε εκούσια αδικία και βλάβη και κάθε γενετήσια πράξη και με γυναίκες και με άνδρες, ελεύθερους και δούλους. Και ό,τι δω ή ακούσω κατά την άσκηση του επαγγέλματός μου, ή κι εκτός, για τη ζωή των ανθρώπων, που δεν πρέπει ποτέ να κοινοποιηθεί, να σιωπήσω και να το τηρήσω μυστικό. Αν τον όρκο μου αυτό τηρήσω πιστά και δεν τον αθετήσω, είθε ν΄ απολαύσω για πάντα την εκτίμηση όλων των ανθρώπων για τη ζωή μου και για την τέχνη μου, αν όμως παραβώ και αθετήσω τον όρκο μου να υποστώ τα αντίθετα από αυτά».

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s