Η λέσχη των ισχυρών του Ambrosetti, ο Τσίπρας και ο «όρκος» εχεμύθειας

Standard

 

(….) Είναι πράγματι έτσι όπως λέει ο Αλέξης Τσίπρας και οι συνεργάτες του; Ή πρόκειται για μια απόφαση που δεν καλοζυγίστηκε; Ή μήπως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δίνει διαπιστευτήρια, όπως φοβάται η αριστερή πτέρυγα του κόμματος; Ένα είναι σίγουρο, πως ό,τι κι αν ισχύει, θα φανεί στην πορεία και μάλιστα σύντομα. (1)   .Και (2) οι παρακαθήμενοι του Α. Τσίπρα στο Forum Ambrozeti …

 

Γράφει η Βασιλική Σιούτη

Οι πολιτικοί του αντίπαλοι στην κυβέρνηση θορυβήθηκαν. Η οικονομική ελίτ το είδε ως ένα βήμα «ωρίμανσης» και η αριστερή πτέρυγα του κόμματος ανησυχεί ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται για συμβιβασμούς.  Το βέβαιο είναι ότι η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στο Ambrosetti House θα προκαλέσει κι άλλο θόρυβο τα επόμενα 24ωρα.

Είναι γεγονός ότι η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στο περίφημο Forum Ambrosetti προκαλεί τη δυσαρέσκεια αρκετών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Για την ώρα προσπαθούν να την κρατήσουν εντός των τειχών, αλλά στο εσωτερικό του κόμματος έχει προκληθεί αναστάτωση εδώ και δύο μέρες.

Η αποδοχή της πρόσκλησης από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ δεν πέρασε απαρατήρητη ούτε από το πολιτικο-οικονομικό σύστημα της χώρας. Αντιθέτως,  προκάλεσε αίσθηση και αρκετά σχόλια,  σε διαφορετικό κλίμα, όμως,  από αυτά που προκάλεσε στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.  Οι περισσότεροι από αυτούς ερμήνευσαν την παρουσία του σε ένα τέτοιο κλαμπ ως ένα βήμα που τον φέρνει πιο κοντά στην αυλή της εξουσίας, γεγονός που άλλους ανησυχεί και άλλους καθησυχάζει.

Τι είναι όμως αυτό το περιβόητο Forum Ambrosetti  στο οποίο θα συμμετάσχει αύριο ο Αλέξης Τσίπρας και γιατί  γίνεται τόσος θόρυβος;

Πρόκειται για μία ετήσια συνάντηση στη Βίλα Ντ’ Έστε, στο Κόμο της Ιταλίας, στην  οποία παραβρίσκονται κάθε χρόνο  εκπρόσωποι της διεθνούς επιχειρηματικής, πολιτικής και οικονομικής ελίτ και κατά την οποία οι συζητήσεις γίνονται κεκλεισμένων των θυρών,  με την αποδοχή του όρου της εχεμύθειας.

Παρότι στην Ελλάδα το φόρουμ αυτό δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό και κανείς μέχρι τώρα δεν είχε ασχοληθεί μαζί του, κάποιοι το χαρακτηρίζουν ως μία λέσχη τύπου Μπίλντεμπεργκ,  με παρόμοια χαρακτηριστικά.

Στον ΣΥΡΙΖΑ πολλά μέλη, κυρίως από την αριστερή πτέρυγα,  ενοχλήθηκαν με  την απουσία του προέδρου τους από τη συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης, αλλά περισσότερο επειδή αυτή συνδυάστηκε με την παρουσία του «σε  μία λέσχη της διεθνούς ελίτ αποδεχόμενος τους όρους της».

Συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήριζαν εχθές τις αντιδράσεις αυτές από υπερβολικές έως και ανόητες και υποστήριζαν ότι «η πρόσκληση ήταν τιμητική» και δείχνει ότι η διεθνής πολιτικοοικονομική ελίτ αναγνωρίζει και υπολογίζει τον Αλέξη Τσίπρα ως ηγέτη. «Σημασία δεν έχει που πας, αλλά τι λες εκεί που πας» έλεγαν.

«Κανείς δεν ξέρει τι θα πει» ισχυρίζεται ωστόσο η άλλη πλευρά,  που διατυπώνει αντιρρήσεις, καθώς όπως λέει, σε όλες αυτές τις λέσχες ισχύει ο περίφημος κανόνας «Chatham House Rule», ένα σύστημα εχεμύθειας όσων συμμετέχουν σε αυτά τα κλαμπ των ισχυρών.

Όποιος παίρνει μέρος σε φόρουμ υπό το καθεστώς του Chatham House Rule, μπορεί να αξιοποιήσει όσα θα ακούσει εκεί,  αλλά δεν επιτρέπεται να αποκαλύψει ποιος είπε τί και ο λόγος που εφαρμόζεται αυτός ο κανόνας, λένε,  είναι για να ενθαρρύνεται η ελεύθερη έκφραση των απόψεων –ειδικά των πολιτικών,  χωρίς το φόβο των διαρροών και των αντιδράσεων που ενδεχομένως να προκαλούσαν αυτές, εαν γίνονταν γνωστές. Ο κανόνας αυτός αποτελεί κάτι σαν «συμβόλαιο» με το οποίο οι συμμετέχοντες δεσμεύονται να μην αποκαλύψουν όσα θα συζητηθούν στις ιδιωτικές συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν. Η αποδοχή του  Chatham House Rule είναι απαραίτητος όρος για να συμμετάσχει κανείς σε αυτά τα κλαμπ.

«Κανείς δεν έχει δικαίωμα να αποκαλύψει τι θα τους πει εκεί ο Τσίπρας, και ούτε εμείς θα μάθουμε τι συζήτησε μαζί τους» υποστηρίζουν τα στελέχη που αντιδρούν στη συμμετοχή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στο Ambrosetti.

«Μα γιατί υπάρχουν αυτοί οι κανόνες στις λέσχες της ελίτ;  Γιατί εκεί καλούν αυτούς με τους οποίους θέλουν να έχουν διαύλους επικοινωνίας και μία συνεννόηση. Επίσης είναι γνωστό ότι σε αυτές τις λέσχες γίνονται διάφορα ντιλ, τα οποία δεν μαθαίνουμε ποτέ. Για ποιο λόγο λοιπόν ένας πρόεδρος αριστερού κόμματος, που βρίσκεται στο δρόμο για την εξουσία, να πάει εκεί, να δεχθεί τους όρους τους και να λειτουργήσει με αυτούς τους αδιαφανείς κανόνες;» λένε.

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο,  δεν το βλέπει έτσι. Θεωρεί ως αναγνώριση την πρόσκληση σε ένα φόρουμ που συμμετέχει η αφρόκρεμα της διεθνούς ελίτ, από αρχηγούς κρατών μέχρι μεγαλοεπιχειρηματίες και κορυφαίους επιστήμονες από όλο τον κόσμο,  οι οποίοι συζητούν για  τις εξελίξεις στα σημαντικότερα διεθνή ζητήματα.

Είναι πράγματι έτσι όπως λέει ο Αλέξης Τσίπρας και οι συνεργάτες του; Ή πρόκειται για μια απόφαση που δεν καλοζυγίστηκε; Ή μήπως  ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δίνει διαπιστευτήρια, όπως φοβάται η αριστερή πτέρυγα του κόμματος;  Ένα είναι σίγουρο, πως ό,τι κι αν ισχύει, θα φανεί στην πορεία και μάλιστα σύντομα.

  (1)

(2) οι παρακαθήμενοι του Α. Τσίπρα στο Forum Ambrozeti …

Στο πλευρό του Αλέξη Τσίπρα, της φετεινής διοργάνωσης: πέρα από διάφορους ιταλούς κυβερνητικούς αξιωματούχους, διακρίνουμε μια ισχυρή παρουσία υπευθύνων της Κομισιόν (Ντάϊσελμπλουμ, Ντε Γκουχτ, Κατάϊνεν) με επικεφαλής τον ίδιο τον πρόεδρο της Επιτροπής Μπαρόζο και τον αντιπρόεδρο Αλμούνια, εκπροσώπων του χρηματιπιστωτικού κεφαλαίου, με προεξάρχοντες τους προέδρους της Γκόλντμαν Σακς Πήτερ Σάδερλαντ και της JPMorgan Chase Γιάκομπ Φρένκελ, τραπεζίτες όπως ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ, και πρόσωπα κλειδιά του ευρωπαϊκού επιχειρηματικού κόσμου όπως ο πρόεδρος της ΦΙΑΤ Μάριο Μαρκιόνι και του Συνδέσμου Γερμανών Βιομηχάνων Ούλριχ Γκρίλο. Τακτικός θαμώνας αυτών των συναθροίσεων, συμπεριλαμβανομένης και της φετεινής, ο Μάριο Μόντι, ο “εγκάθετος” ελέω ΕΕ πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, άνθρωπος κλειδί αυτών των κύκλων λόγω των διασυνδέσεών του με πολυεθνικούς ομίλους και τράπεζες (είναι σύμβουλος της Γκόλντμαν Σακς, του οίκου Moodys και της Κόκα Κόλα) και του πρωταγωνιστικού ρόλου που παίζει στις πιο σημαντικές από τις “κλειστές λέσχες” της ελίτ, και ειδικότερα της διαβόητης Μπίλντερμπεργκ, του Ατλαντικού Συμβουλίου και της Τριμερούς Επιτροπής (Trilateral Commission). Παρών επίσης, όπως και σε όλες σχεδόν τις ετήσιες διοργανώσεις, ο πρώην πρόεδρος του Ισραήλ Σίμον Πέρες, που διατηρεί στενή σχέση με τον Αμπροζέτι, ο οποίος, σύμφωνα με την προσωπική ιστοσελίδα, είναι μέλος τους Διεθνούς Συμβουλίου του «Κέντρου Ειρήνης Σίμον Πέρες» (όπως θα λέγαμε «Σύνδεσμος Ανθρωπιστικής Βοήθειας Χένρυ Κίσινγκερ»…). (Από το άρθρο της  ISKRA.GR  ΕΔΩ).

 

Υ.Γ. …και διηγώντας τα να κλαις

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.