ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ 2015 : Περνούν το όριο του 10% οι Κούρδοι. Όταν οι λαοί είναι αποφασισμένοι!

Standard

Τελευταία ενημέρωση: 07 Ιουν. 2015, 22:44

Το ΑΚΡ αφαιρεί την αυτοδυναμία του Ερντογάν

Στο τέλος μια πρώτη εκτίμηση του Blog Βαθύ Κόκκινου

Τουρκία: Χάνει την αυτοδυναμία δίνει το ΑΚΡ του Ερντογάν
Μία ιστορική πρωτιά: Ονομάζεται Φελεκνάς Ουτζά και είναι υποψήφια του HDP. Αν εκλεγεί θα είναι η πρώτη εκπρόσωπος της μεινότητας των Γεζιντί που εισέρσχεται στην τουρκική Εθνοσυνέλευση. Η κοινότητά της έπεσε θύμα των πιο βάρβαρων διώξεων του Ισλαμικού Κράτους και οι γυναίκες Γεζιντί πουλήθηκαν ως εμπόρευμα στα σκλαβοπάζαρα  2015-06-07 ΝΤΡΟΠΗ ΕΠΙΚΥΨΗ Η ΣΤΑ 4

λλαγή πολιτικού σκηνικού δείχνουν τα εκλογικά αποτελέσματα στην Τουρκία, καθώς το φιλικουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) ξεπερνάει το εκλογικό όριο του 10% και εισέρχεται στην Εθνοσυνέλευση, γεγονός που στερεί από τον πρόεδρο Ερντογάν την παντοδυναμία. Το κόμμα του, το AKP, χάνει την αυτοδυναμία και, με τα έως τώρα αποτελέσματα, η χώρα οδηγείται σε κυβερνήσεις συνεργασίας έπειτα από 13 χρόνια ή σε βραχύβια κυβέρνηση μειοψηφίας.

Τα πρώτα αποτελέσματα έχουν αρχίσει να αναμεταδίδονται, ωστόσο αντιπροσωπευτική εικόνα εκτιμάται ότι θα υπάρξει μάλλον αργά τη νύχτα και αφού οριστικοποιηθεί ο αριθμός των ψήφων που θα λάβει HDP. Η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη των 550 βουλευτών της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης ολοκληρώθηκε στις πέντε το απόγευμα.
Τα αποτελέσματα δείχνουν είσοδο HDΡ στην Εθνοσυνέλευση, ενώ το κυβερνών AKP δίνει μάχη για την αυτοδυναμία. Όσο ενσωματώνονται ψηφοδέλτια από την Κωνσταντινούπολη, τη Σμύρνη και τη Νοτιοανατολική Τουρκία που κατοικείται κυρίως από Κούρδους, μειώνεται η δύναμη του κυβερνώντος κόμματος και αυξάνεται αυτή του φιλοκουρδικού κόμματος.

Σύμφωνα με τα εκλογικά αποτελέσματα που μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, τα αποτελέσματα, με καταμετρημένο το 99,52% των εκλογικών τμημάτων, διαμορφώνονται ως εξής:

Α/Α

ΚΟΜΜΑ

ΠΟΣΟΣΤΟ

ΨΗΦΟΙ

ΕΔΡΕΣ

1

Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP)

40,96%

18.487.242

257

2

Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP)

25,21%

11.378.253

132

3

Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP)

16,48%

7.436.304

81

4

Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP)

12,83%

5.811.121

80

Ο εκλογικός χάρτης της Τουρκίας:

Με κίτρινο χρωματίζονται οι νομοί στους οποίους πλειοψηφεί το ΑΚΡ, με κόκκινο το κεμαλικό το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, με μοβ το φιλοκουρδικό HDP και με βαθύ κόκκινο το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (Γκρίζοι Λύκοι). Οι ισλαμιστές του ΑΚΡ παραμένουν κυρίαρχοι στους περισσότερους νομούς της Τουρκίας, οι κεμαλικοί κατακτούν τα δυτικά παράλια, ενώ οι Κούρδοι επιδεικνύουν συμπαγή εκλογική δύναμη στις ανατολικές και νοτιοανατολικές επαρχίες.

Και τώρα τι;

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του AKP παραδέχτηκε ότι το κυβερνών κόμμα είναι δύσκολο να κατακτήσει την αυτοδυναμία και ενδέχεται να αναγκαστεί να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας με ανοιχτό το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών. «Αναμένουμε κυβέρνηση μειοψηφίας και πρόωρες εκλογές» επισήμανε στο πρακτορείο ειδήσεων Ruters, υπό το καθεστώς ανωνυμίας.

Το ενδιαφέρον στη γειτονική χώρα δεν έχει επικεντρωθεί τόσο στο ποιος είναι ο νικητής των εκλογών, που όλοι ανέμεναν ότι θα είναι το συντηρητικό – ισλαμικό Κόμμα Δικαιοσύνης  και Ανάπτυξης (AKP) του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ενρτογάν και του πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου. Το ζητούμενο σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση ήταν το αν και κατά πόσο το HDP θα ξεπεράσει το εκλογικό όριο του 10% προκειμένου να εκπροσωπηθεί στην Εθνοσυνέλευση.

Στην περίπτωση που εισέλθει στην Εθνοσυνέλευση θα εκλέξει περισσότερους από 60 βουλευτές, τους οποίους θα στερήσει από το ΑΚΡ και μαζί το όνειρο από τον κ. Ερντογάν να προωθήσει συνταγματική αναθεώρηση, προκειμένου το πολιτικό σύστημα να γίνει προεδρικό, με τη μεταβίβαση στον πρόεδρο, δηλαδή στον ίδιο, εξουσιών, που θα τον αναδείξουν σε εκλεγμένο «σουλτάνο», όπως χαρακτηριστικά σχολιάζουν πολιτικοί αναλυτές. Για να συμβεί αυτό το ΑΚΡ πρέπει να διαθέτει στη νέα Εθνοσυνέλευση πλειοψηφία 3/5 των εδρών.

Με το 10% του HDP κρίνεται και η αυτοδυναμία του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, το οποίο σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να στραφεί σε κάποιο μικρότερο κόμμα και ανοίγοντας μετά από 13 χρόνια απόλυτης κυριαρχίας του ΑΚΡ το δρόμο για κυβερνήσεις συνεργασίας ή μειοψηφίας.

Οι δημοσκοπήσεις λίγο πριν τις εκλογές έδιναν ποσοστά περίπου 12% στο HDP, λίγο πάνω από το 40% στο AKP, της τάξεως 27% στο κεμαλικό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP) και από 15 έως 18% στους εθνικιστές Γκρίζους Λύκους του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ).

Περίπου 54 εκατομμύρια τούρκοι ψηφοφόροι προσήλθαν στις κάλπες με τη συμμετοχή να κυμαίνεται στο 80%.

Γ. Μανδαλίδης

Newsroom ΔΟΛ

Mια πρώτη εκτίμηση του Blog Βαθύ Κόκκινου

(….) Κάποιες πρώτες σκέψεις για τα αποτελέσματα των εκλογών για την ανάδειξη των 550 βουλευτών της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης.
Είναι η πρώτη φορά που δέχεται τόσο μεγάλο πλήγμα το κόμμα του Ερτογάν χάνοντας περίπου 8% σε σχέσεις με τις προηγούμενες εκλογές. Οι εκλογές που είχαν πάρει μορφή δημοψηφίσματος ήταν ένα ηχηρό ράπισμα για τα σχέδια του «σουλτάνου» και ήδη τώρα οι πολιτικοί αναλυτές αρχίζουν να αναφέρουν δυο σενάρια αφού με τα αποτελέσματα των εκλογών δεν μπορεί να σχηματιστεί αυτοδύναμη κυβέρνηση. Σύμφωνα με το πρώτο σχηματίζεται κυβέρνηση μειοψηφίας με ανοιχτό το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών, ενώ το δεύτερο αναφέρει κυβέρνηση συνεργασίας του ΑΚΡ με το κόμμα Εθνικιστικής Δράσης. (Ανησυχητικό φαινόμενο η αύξηση των ποσοστών του).

Παρόλο την δημαγωγία και την τρομοκρατία που άσκησε στους πολιτικούς του αντιπάλους το μέχρι σήμερα κυβερνητικό κόμμα δεν απέφυγε μια οδυνηρή ήττα που σε μεγάλο βαθμό οφείλετε και στην εμπλοκή στην προεκλογική μάχη του Ερντογάν με τις απαιτήσεις του για αλλαγή του Τουρκικού Συντάγματος και τις υπερεξουσίες που ήθελε να συγκεντρώσει.

Το πιο ελπιδοφόρο για τα λαϊκά στρώματα των λαών της Τουρκίας μήνυμα των εκλογών είναι ο σχεδόν διπλασιασμός της δύναμης του κόμματος της Δημοκρατίας των λαών από το 6,4% που είχε στις προηγούμενες εκλογές. Η τεράστια επιτυχία του -παρ’ όλο την αφόρητη τρομοκρατία που δέχτηκαν τα στελέχη και οι οπαδοί του κόμματος- να υπερβεί το εξωφρενικό ποσοστό του 10% και να αποκτήσει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση στέλνει  πολλαπλά και βαρυσήμαντα μηνύματα.

Οι δολοφονικές προβοκατόρικες επιθέσεις που δέχτηκε από παρακρατικούς και κυβερνητικούς μηχανισμούς έπεσαν στο κενό. Οι χθεσινοί δολοφονημένοι 4 οπαδοί του HDP  στο Ντιγιαρμπακίρ είχαν σαν αποτέλεσμα το κόμμα αυτό να λάβει 80% σ’ αυτή την πόλη.  Η κρατική τρομοκρατία που σημειώθηκε στις κουρδικές πόλεις ενάντια στους οπαδούς του Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών το μόνο που κατάφερε ήταν να αυξήσει την εκλογική επιρροή του αριστερού κόμματος κατά 60-80% ενώ ο Κουρδικός λαός έδειξε να απεγκλωβίζετε από τα αστικά Τουρκικά κόμματα.

Από σήμερα αυτό το δυνάμωμα της συμμαχίας των προοδευτικών δυνάμεων στην Τουρκία άνοιξε διάπλατα τους λεωφόρους της ελπίδας για τα φτωχά καταπιεσμένα στρώματα των λαών της Τουρκίας. 

Advertisements

One response »

  1. Reblogged στις Πρωτοβουλία Εργαζομενων και Συνταξιούχων ΕΥΔΑΠ και σχολίασε

    Οι λαοί μεγαλουργούν όταν υπάρχουν ηγέτες που τους εμψυχώνουν και τους πείθουν με την αλήθεια και το παράδειγμα τους ώστε να τα βάζουν με τις χούντες και τα τανκς και όχι να τους «εκπαιδεύουν» με το φόβο, την «κατσίκα του γείτονα» και το μετανάστη..

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s