ΣΤΑΖΙ ΦΑΚΕΛΟΣ 953/63 -Ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ ΩΣ ΠΡΑΚΤΟΡΑΣ «ΡΟΚΚΟΣ»

Standard

`

Τον φάκελο των 195 σελίδων του Σωκράτη Κόκκαλη από τα αρχεία της Στάζι φέρνει στο φως το ThePressProject. Πρόκειται για την περίοδο της ένταξης του ως πληροφοριοδότης στις μυστικές υπηρεσίες της Ανατολικής Γερμανίας και την εγκατάστασή του στην Ελλάδα «για την προώθηση της οικονομικής συνεργασίας Ανατολικής Γερμανίας και Ελλάδας» – Από το ένθετο μηνιαίο περιοδικό ΖΗΝ του ThePressProject

`

του Κώστα Εφήμερου

 `

Το 2003, έπειτα από εκατοντάδες δημοσιεύματα στον ελληνικό Τύπο, τρεις εισαγγελικές παραγγελίες και μία ανακριτική διαδικασία που διήρκησε σχεδόν ένα χρόνο, εισαγγελέας και ανακριτής διαφωνούν για την παραπομπή του Σωκράτη Κόκκαλη με την κατηγορία της κατασκοπείας και ο φάκελος μπαίνει στο αρχείο. Το βασικό επιχείρημα για την ακύρωση της προδικαστικής διαδικασίας αφορά  την παραγραφή των αδικημάτων του μεγαλύτερου μέρους του αποδεικτικού υλικού, το οποίο δεν είναι άλλο από τον φάκελο που διατηρούσε η μυστική υπηρεσία της Ανατολικής Γερμανίας, γνωστή ως Στάζι. Την υπόθεση είχε φέρει στο φως της δημοσιότητας μία από τις μεγαλύτερες κυρίες του ερευνητικού ρεπορτάζ στην Ελλάδα: η Αριστέα Μπουγάτσου, που με σειρά άρθρων της στην Καθημερινή παρουσίασε τμήματα του φακέλου της Στάζι, ωστόσο από το 2002 μέχρι και σήμερα τα πραγματικά στοιχεία δεν βρήκαν το δρόμο προς την δημοσίευση.

`

Ο Σωκράτης Κόκκαλης, σύμφωνα με τα αρχεία της Στάζι, αναβαθμίστηκε δύο φορές από το 1963, οπότε και εντάχθηκε στις μυστικές υπηρεσίες της Ανατολικής Γερμανίας. Στην πρώτη φάση εμφανίζεται ως πληροφοριοδότης με το ψευδώνυμο «Ρόκκο», το 1967 αναβαθμίζεται και το κωδικό του όνομα αλλάζει σε «Κασκέιντ», ενώ από το 1982 τουλάχιστον εμφανίζεται πλέον με βαθμό 3ης διαβάθμισης στο σύστημα SIRA (System Information Recherche Aufklarung), που αποτελεί την ηλεκτρονική βάση δεδομένων της Στάζι. Σε αυτό το τελευταίο στάδιο, που διήρκησε τουλάχιστον μέχρι το 1989, ο Σωκράτης Κόκκαλης φέρει πλέον το συνθηματικό όνομα «Κρόκους».

`

Η ποινική δίωξη που ασκήθηκε στον Σωκράτη Κόκκαλη τον Φεβρουάριο του 2002 περιλάμβανε κατηγορίες για κατασκοπεία εις βάρος της Ελλάδας. Κατηγορούνταν ως πράκτορας της Στάζι, αρχικά ως πληροφοριοδότης και έπειτα ως συνεργάτης των μυστικών υπηρεσιών της Ανατολικής Γερμανίας. Ωστόσο, αφού η υπόθεση μπήκε στο αρχείο, ένα χρόνο μετά, το Πολιτικό Εφετείο Πειραιά καταδίκασε την Καθημερινή και την Αριστέα Μπουγάτσου θεωρώντας τα δημοσιεύματα περί συνεργασίας του Κόκκαλη με τη Στάζι ψευδή και συκοφαντικά. Απόφαση που ακόμα και σήμερα δημιουργεί ερωτηματικά, αφού τα αποδεικτικά στοιχεία που είχαν δημοσιευτεί όχι μόνο από την Καθημερινή αλλά και από την Deutche Welle και τους New York Times ήταν αρκετά πειστικά. Ακόμα περισσότερο, η ίδια η απόφαση για την αρχειοθέτηση της ποινικής διαδικασίας δεν βασίστηκε στην ακυρότητα των στοιχείων, αλλά στην παραγραφή των αδικημάτων εξαιτίας της παρόδου δεκαπενταετίας από την ημερομηνία τέλεσης.
`

Ο φάκελος του «Ρόκκο»

`

Ένα πολύ μεγάλο μέρος των φακέλων της Στάζι καταστράφηκε στις αρχές του 1990, μετά την πτώση του τείχους στο Βερολίνο. Ένα αντίγραφο του SIRA ωστόσο βρέθηκε σε θυρίδες που ήλεγχε ο ανατολικογερμανικός στρατός και χρειάστηκαν ακόμα 8 χρόνια μέχρι να σπάσει η κρυπτογράφηση των δισκετών. Εκτός από το αρχείο αυτό, που περιλάμβανε τους φακέλους της Στάζι από το 1969 μέχρι και το 1989, υπάρχει και το αρχείο μικροφίλμ «Ρόζενχολτς», το οποίο δημιουργήθηκε το 1989 και περιλάμβανε φακέλους από το 1962. Ωστόσο, και τα δύο αρχεία παραμένουν εκτός δημοσιότητας και μελετώνται με δυσκολία και μόνο με ειδική άδεια, ενώ είναι γνωστό ότι μικρά κομμάτια των δύο αρχείων έχουν αποκτηθεί από συλλέκτες ή έχουν μελετηθεί με άδειες FOIA (Freedom of Information Act) από δημοσιογράφους.

`

Καταλαβαίνετε λοιπόν με τι έκπληξη συνειδητοποίησα σε μια πρόσφατη επίσκεψή στο Βερολίνο (για τις ανάγκες άλλου ρεπορτάζ) ότι ο συνομιλητής μου είχε στα χέρια του τον περιβόητο φάκελο του Σωκράτη Κόκκαλη, που όλοι μνημονεύουν αλλά κανείς δεν δημοσιεύει. Χρειάστηκαν περίπου 4 ώρες μέχρι να τον πείσω να μου δώσει πρόσβαση, έπειτα από περίπου δέκα ημέρες συνεννοήσεων για την ασφαλή και «καθαρή» μεταφορά των αρχείων και άλλες περίπου δύο ημέρες μέχρι να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή η αυθεντικότητα και η πληρότητα του φακέλου. Στο τέλος όμως η ομάδα μου είχε τη δυνατότητα να επεξεργαστεί αυτό το ιστορικό ντοκουμέντο των 195 σελίδων. Αυτόν το φάκελο, με αριθμό πρωτοκόλλου της Στάζι 953/63, που αφορά την υπηρεσία του Σωκράτη Κόκκαλη από την ημέρα ένταξης του στην υπηρεσία μέχρι το 1965 υπό την κωδική ονομασία «Ρόκκο» φέρνουμε σήμερα ολόκληρο στη δημοσιότητα.

`

Συνέχεια  —-> ThePressProtject

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s