Ο Oύγκο Τσάβες και η κληρονομιά του: «Ενότητα, πάλη, μάχη και νίκη!» 5/3/2013

Standard

Έξι  χρόνια  μετά  τη  φυσική του  αναχώρηση, οι  άνθρωποι   της Βενεζουέλας διατηρούν την αφοσίωσή τους στον Ούγκο Τσάβες, συνεχίζοντας ενεργά τον αγώνα του. | (Φωτογραφία: @ErikaPSUV )

   Δημοσιεύτηκε 5 Μάρτιος 2019

έσα από συζητήσεις, ομιλίες και πολιτικές ενέργειες, ο Ούγκο Τσάβεζ οικοδόμησε ένα σχέδιο για τη μετατροπή της κοινωνίας της Βενεζουέλας, με βάση το σεβασμό, την ενότητα και την αλληλεγγύη.

`
Αυτή την Τρίτη (5/3) ήταν η 6η επέτειος της κληρονομιάς του διοικητή Ούγκο Τσάβες, μετά τη φυσική του αναχώρηση, στις 5 Μαρτίου 2013

H πορεία του όχι μόνο ξύπνησε τη συνείδηση του λαού της Βενεζουέλας, αλλά και αγκάλιασε τους λαούς της περιοχής, σπέρνοντας μια κληρονομιά ενότητας και ειρήνης στην Αμερική, για να αφυπνίσει το όνειρο του Simón Bolívar, το οποίο παραμένει μέχρι σήμερα.

»Αντιμέτωποι με αυτή την ύπαρξη νέων δυσκολιών, ανεξαρτήτως μεγέθους των, η ανταπόκριση όλων των πατριωτών, των επαναστατών, εκείνων που αισθάνονται την Πατρίδα ακόμη και στα σπλάχνα, είναι η ενότητα, ο αγώνας, η μάχη και η νίκη!» είπε ο διοικητής Τσάβες στην Τελευταία του τηλεοπτική εμφάνιση, τρείς μήνες πριν το φυσικό του τέλος.

Αυτά, που οι επόμενες γενιές άκουσαν ως τα τελευταία του λόγια, επιβεβαιώνουν την ομιλία του σχετικά με τη σημασία της Ενότητας, πως οι διακηρύξεις του δεν αρκούνται  μόνο στα λόγια, αλλά-από τα πρώτα χρόνια μέχρι την τελευταία προεδρική θητεία- σε μέτρα ενσωμάτωσης και Συνεργασίας, προωθώντας τις αρχές της περιφερειακής συμπληρωματικότητας, του σεβασμού και της αλληλεγγύης μέσω των οργανισμών:

ALBA-TPC, η Βολιβαριανή Συμμαχία για τους Λαούς της Αμερικής μας – Συνθήκη Εμπορίου των Λαών, που ιδρύθηκε το 2004.

Celac, η Κοινότητα των Λατινοαμερικανικών και Καραϊβικών Εθνών, που δημιουργήθηκε το 2010.

– Τη Petrocaribe, μια διεθνής οικονομική και κοινωνική συμφωνία για τις χώρες της Καραϊβικής, που ξεκίνησε το 2005.

– Την Unasur, την Ένωση των Εθνών της Νότιας Αμερικής, που ιδρύθηκε το 2008.

#6AñosDeAmorYLealtad Pic.Twitter.com/fcI6VBfJk8 — Χόρχε Αρρέζα Μ (@jaarreaza) 5 Μαρτίου 2019

Pic.Twitter.com/fcI6VBfJk8 — Χόρχε Αρρέζα Μ (@jaarreaza) 5 Μαρτίου 2019

 
Επίσης, μέσω συζητήσεων, ομιλιών και πολιτικών δράσεων, ο Ούγκο Τσάβες οικοδομησε ένα έργο μετασχηματισμού της κοινωνίας της Βενεζουέλας, επιδιώκοντας να μετασχηματίση  τις δομές του καπιταλιστικού συστήματος και να προωθήσει τις αξίες του Σοσιαλισμού: ελευθερία, ισότητα, αλληλεγγύη.

Για να επιτευχθεί αυτό πέρα από τον ρόλο του, ο διοικητής εθνικοποίησε το πετρέλαιο, διανέμοντας τα κέρδη του σε διάφορα κοινωνικά προγράμματα που εγγυώνται στον πληθυσμό το οριζόντιο δικαίωμα της πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και πανεπιστημιακής εκπαίδευσης· στην αξιοπρεπή υγεία· στην ποιοτική στέγαση. Επίσης, μείωσε σημαντικά το κόστος των βασικών υπηρεσιών και δημιούργησε ευκαιρίες για κοινωνική πρόσβαση-που μέχρι τότε δεν είχε παρατηρηθεί-στον φτωχότερο πληθυσμό της χώρας.

Μακριά από τις παραμέτρους του καπιταλισμού, οι οποίες ενισχύουν τον ανταγωνισμό και τον ατομικισμό, αυτή τη νέα τάξη που ίσχυε στον τρόπο ζωής της Βενεζουέλας, αποδυναμώνοντας την αστική κουλτούρα των ανθρώπινων αξιών, με την ένταξη στον σεβασμό, στην ειρήνη, στην ηθική και στην ταπεινοφροσύνη.

Έξι χρόνια μετά τη φυσική του αποχώρηση και σε ένα σενάριο διεθνούς επιθετικότητας, ο Βολιβαριανός λαός της Βενεζουέλας κατέχει την κληρονομιά του Ούγκο Τσάβες ως την κύρια σημαία του αγώνα και της ταξικής αντίστασης.

`
Pic.Twitter.com/0ukJsTZw4RΕίμαι ο Τσάβες! Οι σημερινοί άνθρωποι φωνάζουν! | Φωτογραφία: @VTVcanal8

`

Είθε η κληρονομιά του να μας καλέσει σε αυτές τις στιγμές να υπερασπιστούμε την κυριαρχία των #Venezuela και #NuestraAmérica. Είθε η επαναστατική του αφοσίωση, ο αντισυστημιτισμός του και τα ιδανικά του για κοινωνική δικαιοσύνη να είναι ο οδηγός μας. Αυτός θα είναι ο φόρος τιμής μας στον διοικητή Ούγκο Τσάβες Φριάς. Pic.Twitter.com/0ukJsTZw4R
— Bruno Rodríγκεζ P (@BrunoRguezP) 5 Μαρτίου 2019

Τα λόγια του, ο τρόπος του, τα έργα του, η μέρα της ενωμένης και κυρίαρχης Αμερικής είναι σήμερα η μηχανή που οδηγεί το δρόμο των ανδρών και των γυναικών που συνεχίζουν να εργάζονται για το όνειρο των Τσάβες και Μπολιβάρ τώρα που πολιορκούνται από ορισμένες χώρες του κόσμου.

Για  το σκοπό αυτό, επιστρέφουν ξανά και ξανά για να θυμούνται τα τελευταία λόγια του διοικητή Τσάβες στη Βενεζουέλα: «η απάντηση από όλους και όλες, από πατριώτες, από επαναστάτες, που αισθάνονται την πατρίδα ακόμα και στα σπλάχνα των, είναι η ενότητα, ο αγώνας, η μάχη και Η νίκη!

Πηγή: Telesurtv.net

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.